Як українців захищатимуть від нової ціни на газ

Як українців захищатимуть від нової ціни на газ
джерело фото: https://imgclf.112.ua

Уряд зміг досягнути компромісу у переговорах з МВФ та не допустив дефолту країни. Замість запланованих 60% ціна на газ зросте з 1 листопада лише на 23,5. Окрім цього, наголосив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, спрощено отримання субсидій та посилено фінансування утеплення будинків і заміни котлів.

Підвищення ціни на газ, було головною вимогою МВФ для перерахування чергового траншу. Борги, які держава взяла в 2006-2013 роки, – 50 млрд. гривень, Україна з урахуванням усіх економічних чинників має віддати наступного року 400 млрд. гривень.

Експерти зазначають, що відмова віддавати борги означала б дефолт.

«Вирішення питання газових тарифів розблокує отримання чергового траншу МВФ. Це є необхідним для уникнення дефолту… Це девальвація гривні, це інфляція, це галопуючі ціни і безробіття. І також скорочення витрат бюджету. Отримати транш МВФ – найкращий варіант для України. Навіть суто з точки зору ефекту для гаманців громадян, вищі тарифи пережити значно легше, ніж десятки відсотків інфляції (тобто стрімкого зростання цін взагалі на всі споживчі товари та послуги) чи падіння доходів», – зазначає Павло Кухта, заступник керівника Стратегічної групи радників з підтримки реформ (SAGSUR). За його словами, підвищення ціни – це вимушений крок, який дасть змогу країні розвиватися далі.

Шляхом тривалих переговорів з кредиторами Уряду вдалося досягти компромісного рішення – замість підвищення ціни на 60%, яких вимагав МВФ, домовилися про 23,5%. Відтак з 1 листопада 2018 року ціна становитиме не 11 тисяч, а 8 550 гривень за 1 000 куб. м. Таким чином вдалося мінімізувати здорожчання середньої платіжки кожної волинської родини.

Варто зазначити, що співпраця з МВФ зміцнить економічне зростання країни, яке спостерігається останні 2,5 роки, та дасть змогу продовжити розпочаті реформи. Також Україна планує підписати нову програму міжнародної фінансової допомоги «Stаnd-by», яка своєю суттю спрямована на підтримку тих країн, які вийшли з переддефолтного стану.

В Уряді кажуть, зараз головне завдання – допомогти незахищеним українцям, тому держава посилює соціальний захист людей та розширює програми утеплення будинків. Підвищення ціни на газ не торкнеться тих, хто оформить субсидію. Усі субсидії, які раніше були оформлені, перераховуються і переоформлюються автоматично.

Окрім того, Кабмін вніс низку змін до порядку призначення субсидій, що спрощують отримання цієї допомоги, тому вразливі групи населення отримають адресну підтримку за рахунок коштів міського бюджету.

Так в обласному центрі Волині 11 жовтня відбулася зустріч завідувача сектору відділу житлових субсидій Людмили Куліш з працівниками територіального центру соціального обслуговування міста Луцька. Присутніх ознайомлено з правилами призначення субсидій на опалювальний сезон, а також надано детальні роз'яснення. Загалом, внесено 7 змін, спрямованих на спрощення отримання субсидії.

Субсидія призначатиметься на загальних умовах тим людям, за яких роботодавець не сплачує ЄСВ. Допомогу зможуть отримати безробітні – потрібно лише встати на облік. Також субсидії будуть нараховуватися родинам, що опинилися у скруті через важку хворобу або важку залежність одного з членів сім’ї. Пенсіонери, люди з інвалідністю, особи, які втратили годувальника, зможуть отримати державну допомогу на понаднормову площу (до 30%).

Якщо фактична вартість спожитих послуг менша обсягу обов’язкового платежу, сплачувати потрібно тільки фактичну вартість. Субсидії зможуть отримати родини сотень тисяч заробітчан, якщо людина сплачує ЄСВ у тій країні, де працює, і надасть відповідне підтвердження. До сукупного доходу не враховуватимуться сплачені аліменти та спеціальна бюджетна дотація на вирощування телят.

Варто зазначити, що з 1 січня 2019 року запрацює Фонд енергоефективності. Сукупно на заміну котлів, утеплення, встановлення лічильників буде виділено 2 млрд гривень.

Загалом, відзначають урядовці, єдина реальна можливість в майбутньому знизити ціни на газ – це відмовитися від дорогого імпортного газу. Для цього потрібно збільшити видобуток власного. І це пріоритетне завдання для Нафтогазу і Укргазвидобування, поставлене Урядом.

Як повідомляє «Українська правда», Уряд прийняв рішення, що 90% прибутків «Нафтогазу» надходитиме до бюджету держави. Нагадаємо, що зараз ця частка складає лише 75%.

«Ми прийняли рішення про те, що 90% прибутку НАК «Нафтогаз» буде повернуто в бюджет, а з бюджету – на потреби українських громадян. Думаю, це буде справедливо. Замість надмірних зарплат і премій це все повинно бути у державній скарбниці», – коментує голова Уряду Володимир Гройсман.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Ми будемо з лісами завжди», – Володимир Бондар
Наступна новина У райцентрі на Волині - надзвичайна ситуація з субсидіями
Останні новини
Схожі новини