Як виглядав новорічний Луцьк у радянську добу. ФОТО

Як виглядав новорічний Луцьк у радянську добу. ФОТО
Головну новорічну ялинку області встановлювали спочатку біля універмагу «Луцьк». Її ставили на механізми, які обертали дерево навколо осі

Луцьк періоду «стаханівських п’ятирічок та приголомшливих успіхів у соціалістичному будівництві» Новий рік гуляв трохи інакше, ніж сьогодні. Чи то "порядку було більше", чи "людей треба було відволікати від сірості совка" - як хто оцінює. 

За кілька днів до Нового року на ринку організовувався спеціальний передноворічний ярмарок. З навколишніх сіл та колгоспів скликалися селяни, які привозили свою продукцію. 

Запрошення на ярмарок публікувалося в місцевій пресі. Наприклад, «Радянська Волинь» напередодні 1971 року писала: 

«На луцькому колгоспному ринку відбувається передноворічний базар. Для продажу на передноворічному базарі просимо вивезти: м’ясо, сало, овочі, фрукти та інші сільськогосподарські продукти. На передноворічному базарі організована зустрічна торгівля промисловими і продовольчими товарами та обслуговування громадським харчуванням».

На передноворічних ярмарках традиційно було не тільки гамірно, а й святково: творчі самодіяльні колективи розважали людей піснями й музикою.

Діда Мороза і Снігуроньку можна було замовити у Бюро добрих послуг. Наперед можна було домовитися за подарунки, які вони принесуть. До речі, вбрання новорічних героїв шилися на місцевих фабриках, не забувають наголосити тогочасні газети.

Головну новорічну ялинку області встановлювали спочатку біля універмагу «Луцьк». Лише з другої половини 70-х років її «прописали» на Театральній площі, біля облмуздрамтеатру – там, де її встановлювали до 2007-го року (тепер же у центрі Луцька вбирають живі ялинки). 

Ялинку встановлювали на механізми, які обертали дерево навколо осі.

Загалом же по місту встановлювалося більше десяти ялинок у різних районах. А біля електроапаратного та пластмасового заводів узагалі нічого не треба було встановлювати – суцільну посадку дерев просто прикрашали кольоровими електричними гірляндами. 

На одну центральну ялинку вішали до тисячі лампочок і стільки ж різноманітних прикрас. Зазвичай її привозили із навколишніх волинських лісництв. Висота, як правило, сягала 22-25 метрів. 

Традиційним місцем сімейного фотографування була ялинка в центрі Луцька - з новорічними інсталяціями біля фонтану. Сьогодні тут більше не встановлюють нічого – механізм обертання захований під шаром плиткового покриття майдану.

Ще одним обов’язковим зимовим атрибутом радянської доби було так зване Свято Зими. Воно відбувалося вже ближче до закінчення зими і символізувало зустріч із весною.

Свято Зими проводилося на території центрального парку та на Театральному майдані. Організовувалися театралізовані дійства за участю Діда Мороза, різних казкових героїв.

В рамках свята для лучан і гостей міста проводили і тематичні заходи: дитячої книги, професійні свята підприємств тощо. 

А ще радянські Діди Морози вирізнялися своїм кумедним виглядом. Вони часто були смішні, а іноді й страшні. Ось кілька героїв з дитячих садочків міста.

Підготував Олександр КОТИС (ВолиньPost)

Фото - з газети "Радянська Волинь", фотоальбому "Луцьку 900",  форуму "Луцька дошка"


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У волинських медіа знайшли «чорний піар» проти Зеленського. ФОТО
Наступна новина «Підемо в суд» – священик УПЦ МП на Волині назвав «нелегітимним» рішення громади перейти в ПЦУ
Останні новини
Схожі новини