Як виконувалася програма «Волинькард»

Як виконувалася програма «Волинькард»

Інформацію, надану управлінням охорони здоров'я ОДА, вивчали члени постійної комісії обласної ради з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства.

Регіональна  програма із запобігання та лікування серцево-судинних захворювань «Волинькард» на 2011-2013 роки прийнята Волинською обласною радою 3 березня 2011 року. Продовження функціонування програми на 2014-2017 роки було затверджено Волинською обласною радою  рішенням №24/10 від 05.03.2014.

Мета Програми - покращення профілактики та лікування серцево-судинних захворювань, зменшення серцево-судинної смертності та зниження первинного виходу на інвалідність. Необхідність прийняття Програми була зумовлена високою захворюваністю, інвалідністю та смертністю саме від серцево-судинних захворювань. На Волині понад 67% всіх смертей зумовлені саме серцево-судинними захворюваннями.

Особливістю програми Волинькард є комплексний підхід – від профілактики до таких високотехнологічних методів лікування як стентування коронарних артерій та аорто-коронарного шунтування. У зв’язку із зменшенням фінансування та запровадженням нової програми з лікування гострого інфаркту міокарда основний акцент у програмі останні три роки зроблений на інтервенційну кардіологію.

За 2014-2017 роки на виконання Програми з обласного бюджету було виділено 10 640,0 тис. грн.,  профінансовано 10533,0 тис.грн., в тому числі   на 2014 рік – 3700,0 тис.грн., на 2015 -  1780,0 тис.грн., на  2016 рік– 2520,0 тис.грн, 2017 – 2640,0 тис.грн. Фактичне виконання Програми за 4 роки – 99 %. Кошти були спрямовані на два основних напрями – забезпечення коронарографією та стентуванням пацієнтів з інфарктом міокарда та на профілактичне обстеження населення. Загалом за 2014-2016 роки за кошти Програми проведено стентування 160 пацієнтам з інфарктом міокарда – в 2014 – 32, 2015 – 52, в 2016 – 76.

В 2013 році за кошти державного бюджету були  придбані  для області два  ангіографи і на базі обласного центру кардіоваскулярної патології Луцької міської клінічної лікарні та обласної клінічної лікарні було створено рентгенохірургічні  блоки. Створення блоку значно збільшило кількість втручань на коронарних судинах в області.  Так якщо в 2011 та 2012 роках в області відповідно було проведено 35 та 60 стентувань коронарних артерій, то в 2016 вже 323. Особливо істотні зміни відбулися в лікуванні пацієнтів з гострим коронарним синдромом  – від поодиноких випадків у вказаних роках до 267 в 2016 році.

З лютого 2015 року в рамках Програми в області функціонує система невідкладної допомоги пацієнтам з гостим інфарктом міокарда. Щороку в області реєструється понад 900 інфарктів міокарда, більшість з яких (близько  70%) з елевацією сегменту ST. Завдяки фармако-інвазивній стратегії мешканцям всіх районів області надана можливість отримати сучасне реперфузійне лікування. Створені два реперфузійні центри – у Волинській обласній клінічній лікарні та Луцькій міській клінічній лікарні. Центри працюють у цілодобовому режимі в тісній співпраці з службою екстреної медичної допомоги. Кожний автомобіль ЕМД оснащений електрокардіографом. На базі Центру ЕМД в 2014 році створено консультативно-телеметричний центр, який у цілодобовому режимі надає консультативну допомогу бригадам та здійснює координацію з реперфузійними центрами.  У 2016 центром проведений аналіз понад 49 тис ЕКГ.

Створена система принесла результат – в  2016 році стентування проведене 233 пацієнтам зі інфарктом міокарда з підйомом ST, з них 205 пацієнтам в перші 12 годин (134 у 2015 році). Догоспітальний фібринолізис проведено 64 пацієнтам (34 у 2015 році). Всього в області в 2016 році проведено 804 коронарних процедури, з них стентування – 323 пацієнтам (233  у 2015 році).

У рамках проекту Світового банку планується створення ще одного реперфузійного центру у центрі госпітального округу м. Ковель. Очікується закупівля ангіографа у вказаний центр у 2018 році.

Одним з найважливіших завдань Програми є виявлення факторів ризику та серцево-судинних захворювань на ранніх стадіях. У зв’язку із обмеженим фінансуванням вказані заходи проводились передовсім у м. Луцьку. Відповідальним за проведення обстеження та загалом профілактичну роботу в рамках Програми є Центр моніторингу обстеження населення, розміщений у Луцькому центрі первинної медико-санітарної допомоги №1.

За три роки центром обстежено на фактори серцево-судинного ризику 3701 особу, з них 895 повторно, проведено 18505 аналізів рівня глюкози та ліпідів. Всім обстеженим рекомендована корекція факторів ризику. Оцінка ризику продемонструвала, що обстежених 67,2 % відносяться до категорії високого та дуже високого ризику.  Важливим моментом обстеження є виявлення нових випадків захворювань – цукровий діабет був виявлений 251 особи, порушення ліпідного обміну  - у 1933 пацієнтів. Всі пацієнти з вперше виявленими захворюваннями отримали рекомендації щодо зміни ситлю життя та були спрямовані до відповідних фахівців. Підвищення рівня загального холестерину встановлено у 1933 осіб (52,2%). Крім первинного виявлення факторів ризику було обстежено 1118 пацієнтів із ішемічною хворобою серця та перенесеним інсультом. Виявлено недостатньо активне лікування практично у половини пацієнтів, проведена корекція лікування, частина пацієнтів спрямована на додаткові обстеження.

Важливим елементом програми є освітня робота. За період виконання програми налагоджена система інформування населення, яка включає виступи в засобах масової інформації, рекламу на різних носіях, акції з інформування населення, інтернет-технології.

   Активно проводиться інформаційна та роз’яснювальна робота щодо профілактики ССЗ, з частою періодичністю виходять статті, інтерв’ю провідних фахівців у засобах масової інформації: газети ( «Волинь-Нова», «Слово Волині», «Сім’я і дім. Народна трибуна» та ін., журнали («Free time», «Твій вибір»), створюються і транслюються телепередачі та соціальна реклама на місцевих телерадіокомпаніях   (ВОДТРК, ТРК АВЕРС), періодично транслюються ролики соціальної реклами на електронних білбордах у  м. Луцьку. Створений та функціонує сайт програми Волинькард - http://www.volyncard.in.ua. Інформація щодо Програми розміщується і на сайті управління охорони здоров’я - http://www.uoz.volyn.ua.

Організація та  контроль за проведенням санітарно-освітньої роботи медпрацівниками області здійснюється  обласним центром здоров’я. Спільно з місцевими теле- і радіокомпаніями розроблено і транслюються ролики соціальної реклами спрямовані на боротьбу з факторами серцево-судинного ризику - тютюнопалінням, неправильним харчуванням, гіподинамією, з нагадуванням про необхідність контролю артеріального тиску, рівня холестерину та глюкози у крові.

У 2016-2017 роках Програма функціонує з урахуванням субпроекту Cвітового банку «Вдосконалення медичної допомоги хворим на хвороби системи кровообігу у Волинській області».  В рамках реалізації субпроекту розпочато створення реєстру пацієнтів високого серцево-судинного ризику, планується створення системи надання допомоги кардіологічним пацієнтам із залученням амбулаторій сімейного лікаря, міжрайонних кардіологічних відділень, третинного рівня надання допомоги.

 

 

Читати далі


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Лучанка виграла міжнародний кулінарний конкурс. ВІДЕО
Наступна новина Українські сили протиповітряної оборони привели в бойову готовність
Останні новини
Схожі новини