Як завершиться пандемія коронавірусу. Назвали імовірні сценарії

Як завершиться пандемія коронавірусу. Назвали імовірні сценарії
Фото ілюстративне

Коли закінчується будь-яка пандемія? Коли статистика покаже, що один хворий заражає в середньому менше 1 людини. Інакше кількість інфікованих ростиме лавиноподібно. Саме так, як зараз відбувається в багатьох країнах світу, де, як зазначає ВООЗ, одна людина заражає коронавірусом SARS-CoV-2 в середньому двох з половиною.

Як же може закінчитися пандемія COVID-19? Науковці називають кілька шляхів розвитку подій. Також не виключено, що вони будуть пришвидшувати закінчення хвороби разом. З іншого боку, жоден з варіантів може не спрацювати, пише Радіо Свобода.

Мутація вірусу у слабший бік

Епідеміологи кажуть: вірус уже мутував. У світі існує як мінімум 2 штами SARS-CoV-2. Один – більш агресивний, інший – менш (з меншою здатністю до розмноження). І на пізніших етапах епідемії в Китаї поширенішим був другий.

Однак наразі вчені ще не можуть сказати, як трансформуватиметься вірус надалі, в Європі ж нині присутні обидва його штами. І який із них «переможе» – невідомо.

Крім того, використання ліків теж може певним чином вплинути на еволюцію вірусу.

Груповий імунітет людства чи загальна вакцинація

У цьому варіанті розвитку подій захворіють майже всі – говорять навіть про 80 % людства. А пандемія чи якась із її хвиль може перетворитися в ендемію (тобто постійне існування певного захворювання без потреби в зовнішніх джерелах зараження).

Пандемія піде на спад лише тоді, коли частка тих, хто перехворів або вакцинувався, у всьому світі стане значною.

Так, доктор біологічних наук, професорка Школи Системної Біології GMU (США) Анча Баранова вважає: коли близько 70% населення перехворіє на коронавірус, тоді з'явиться необхідний прошарок людей, які зможуть протистояти вірусу, і це зупинить масове зараження.

Над вакциною від COVID-19 працює вже багато компаній та науковців світу. Однак, якщо вона буде створена, потрібно буде ще 12-18 місяців перевірок та випробувань. Водночас у США та Британії вже тестують перші вакцини на добровольцях.

З іншого боку, на жаль, поки не відомо, наскільки вакцини чи перенесена хвороба будуть ефективними в запобіганні зараження. До деяких коронавірусів імунітет тримається недовго, і люди можуть хворіти повторно.

«Дослідження людей, що перехворіли на MERS – близькосхідний респіраторний синдром, також викликаний коронавірусом, після видужання не мали імунологічної пам’яті про хворобу. А ось ті, хто пережив SARS, досі мають антитіла до вірусу. Дослідження макак-резусів, яких заразили SARS-CoV-2 і вони перехворіли, показало, що ніби вони повторно не заразилися. Ця інформація з’явилася 14 березня, але досі не опублікована в рецензованому науковому журналі», – пише колишня очільниця МОЗ України Уляна Супрун.

Карантини та суворі заходи у всіх країнах зупинять пандемію

У дуже уявній ситуації всі хворі будуть виявлені, а населення протестоване. Тож більше люди не заражають один одного.

Як не дивно, з епідемією SARS у 2003 році сталося приблизно так. Вона завершилася після запровадження суворих карантинних заходів та відслідковування тих, хто захворів. Ніякої значної вакцинації тоді не проводилося, а число інфікованих навіть під кінець епідемії було мізерно малим.

Закінчилась епідемія, коли базове репродукційне число інфекції зменшились до 0,4 (тобто одна людина заражала в середньому 0,4 людини). Цього виявилося достатньо для зупинки спалаху.

Водночас треба пам'ятати, що SARS-CoV-2 заразніший, хоч і наразі менш смертельний за SARS. І часто його поширюють ті, хто ще не має симптомів.

У соцмережах нерідко можна помітити сподівання на те, що поширення коронавірусу зупинить тепло. Деякі коронавіруси, які викликають респіраторні захворювання, дійсно мають помітну зимову сезонність, а влітку майже не проявляються.

Однак вчені ще не знають, чи змінить SARS-CoV-2 свою поведінку навесні та влітку. Водночас його спалахи зафіксовані у країнах з абсолютно різним кліматом.

«Нам поки що не відомо, якою буде активність і динаміка вірусу в різних кліматичних умовах. Ми повинні визнати, що вірус може зберегти здатність поширюватися. Це помилкова надія – вважати, що вірус просто зникне в літню пору... Просто зараз немає підстав припускати, що це станеться», – зазначає виконавчий директор програми ВООЗ з надзвичайних ситуацій в області охорони здоров'я Майкл Райан.

Епідеміологи кажуть: попередні епідемії та пандемії закінчилися по-різному.

Наприклад, віспу та поліомієліт вдалося майже перемогти за допомогою вакцин, а значна частка тих, хто перехворів, пояснює відсутність щорічних масштабних епідемій вітрянки і, до певної міри, грипу. В інших випадках головну роль зіграли ефективні ліки.

Нагадаємо, 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила у світі пандемію через коронавірус.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Маневицьку райлікарню терміново потрібне обладнання. Просять допомоги
Наступна новина На Волині на карантинних постах водіям мірятимуть температуру
Останні новини
Схожі новини