Як живе Луцький зоопарк у воєнний час

Як живе Луцький зоопарк у воєнний час

Після вторгнення російських військ на територію України Польща однією з перших розгорнула масштабну допомогу українцям. Вони приймають у себе українських жінок, дітей, пенсіонерів, та надають тисячі тонн гуманітарної допомоги, яка йде людям у самих гарячих точках нашої країни. Також у Лодзі (Польща) був створений пункт допомоги українським зоопаркам, звідки корма та інші потрібні речі везуть у Львів, а уже потім волонтери забирають це по своїм областям. Луцьк став одним із перших, хто її уже отримав, завдяки своєму географічному розташуванню.

За словами директорки Луцького зоопарку Людмили Денисенко, з допомоги вона просила найнеобхідніше: сухі корма для тварин, медикаменти, каримат й покривала для працівників, які тут чергують і ночують, – інформує VSN.

"Зараз зоопарк закритий для відвідувачів, тому у нас наразі немає власних надходжень, а за ті кошти, що у нас лишилися, не так і легко закупити корми. Наше підприємство, на відміну від інших, не можна так просто закрити, адже від нас залежать життя двох з половиною тисяч тварин. З них, 18 собак, та 40 котів. Вони усі стерилізовані, але витрати на їх утримання теж є. Тому дуже добре, що долучилася польська сторона. Також з луцьких продуктових магазинів, та гуманітарних складів нам повідомляють про некондиційні продукти, які можуть піти на корм тваринам. Їх нам привозять, або ж ми самі забираємо", - розповідає пані Людмила.

За її словами луцький зоопарк просив лише сухі корма для котів та собак, якими можна годувати ще й лисиць і єнотів. І зважаючи на режим економії, у який перейшов зоопарк від 24 лютого, а кількість харчів зменшилася на 30-40%, дуже добре, що тварини не відчули нестачі.

"Такої кількості харчів, що передали для тварин, у нас не було, мабуть, останні 10 років. Тому з отриманої допомоги ми змогли поділитися кормами з трьома луцькими мініпритулками, які утримують собак та котів", - розповіла Людмила Денисенко.

Але сьогодні ніхто не може точно сказати, скільки це триватиме. Наразі до поляків доєдналися наші колеги із Чехії, Німеччини, він яких надалі допомога надходитиме тим українським зоопаркам, які найбільше її потребують.

Також у Луцьку на днях трапився випадок, коли люди виїхали за кордон, чоловіка забрали у війська, а собачка потрапила до зоопарку.

"Намагаюся переконувати людей, аби при виїзді вони брали тварин з собою, адже Польща внесла суттєві зміни на перетин кордону, і для тварин, окрім переноски, уже нічого не треба. Також з польської сторони кордону є волонтери, які можуть забрати ваших тварин у притулки", - розповіла очільниця зоопарку.

Складна ситуація наразі є з доставкою кормів до Харкова, Миколаєва, Києва, у міста, де йдуть воєнні дії. Там працівники теж майже живуть на території зоопарків, адже добиратися по місту небезпечно. І вони шукатимуть трансфер, аби забрати польську допомогу зі Львова.

За можливості лучани також можуть допомогти зоопарку, як харчами для тварин, так і коштами в касу підприємства, чи благодійну скриньку. Адже, не дивлячись на складну ситуацію у країні пов'язану з постійними обстрілами, працівники зоопарків продовжують щоденно працювати, годувати та доглядати за тваринами.

Текст: Юлія АНТОНЮК

Фото: Павло БЕРЕЗЮК


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Майже 80% українців вірять у перемогу України у війні з Росією, – опитування
Наступна новина На Волині затримали двох чоловіків, які намагались переправити контрабандні цигарки до Польщі
Останні новини
Схожі новини