Які зміни чекають на українців у ввезенні товарів з-за кордону?

Які зміни чекають на українців у ввезенні товарів з-за кордону?

З 1 січня 2018 року українці очікували на впровадження багатьох змін: це і підвищення розміру мінімальної зарплатні, прожиткового мінімуму, а також введення нових правил ввезення товарів з-за кордону.

Відповідні нововведення поспіхом приймались нардепами в останній місяць 2017 року. Так, 7 грудня були внесені поправки до Митного кодексу України щодо введення обмежень на безмитне ввезення товарів через кордон.

Зокрема, Верховна Рада обмежила безмитне ввезення товарів на територію України вартістю не більше 50 євро і вагою не більше 50 кілограмів. При цьому норма закону поширюється на тих, хто був відсутній в Україні понад 24 годин і в'їжджає в країну не частіше одного разу протягом 72 годин (1 раз на 3 доби).

Згідно з прийнятими змінами в митне законодавство, при перевищенні зазначених обмежень базою оподаткування вважається сумарна вартість ввезених товарів, що перевищує еквівалент 50 євро, з урахуванням товару, що підлягає оплаті мита.

У разі ввезення товару фізичними особами у ручній поклажі чи у багажі частіше, ніж раз на добу, - він буде обкладатися відповідним митом. 

Нагадаємо, раніше безподатково товари вартістю до EUR 500 і вагою до 50 кг можна було ввозити раз на добу, не перебуваючи за кордоном протягом мінімум 24 годин, на чому будується бізнес багатьох так званих «човників».

Товари в міжнародних поштових та експрес-відправленнях також підлягатимуть акцизуванню і замитнненню. Тепер їх може бути максимум три протягом одного календарного місяця сумарною фактурною вартістю до EUR150, тоді як, починаючи з четвертої посилки, вони вже будуть обкладатися податком, митом та акцизом, а це – близько 20% ПДВ.

Тепер «човниковий» бізнес у прикордонних райнах Волині може стати зовсім не вигідним. З іншого боку, на кордоні можуть розквітнути нові контрабандні і корупційні схеми. Також новоприйняті митні правила ставлять під загрозу можливість вигідно купувати закордонні товари через інернет.

Тож це викликало хвилю обурення серед людей і тим більше – серед поштових операторів.

Всі очікували, що нововведення увійдуть в дію з 1 січня 2018 року. Однак, станом на 29 грудня президент так і не підписав відповідний закон. 

Виявилось, що поштові оператори навіть звернулися до Президента Петра Порошенка із закликом ветувати ухвалені парламентом зміни. Оператори вважають, що такі норми призведуть до розширення тіньових моделей доставки товарів на «третіх» осіб і використання неофіційних каналів. А гендиректор «Укрпошти» Ігор Смілянський заявив, що нові правила щодо посилок з-за кордону будуть неефективними та затратними для країни. 

«Механізмів обійти дане обмеження безліч, наприклад, оформити замовлення на близьких, чи скористатися за відповідну плату послугами юридичних осіб (на яких обмеження не розповсюджується). При цьому зменшується конкуренція на ринку та створюються додаткові перешкоди для клієнтів. Ті, хто раніше обходив норми податкового законодавства, матимуть змогу робити це знову. Достатньо подивитися на великих імпортерів, які працюють як сотні або тисячі ФОПів», – пояснював у коментарях Ігор Смілянський.

В той же час, у прес-службі Волинської митниці ДФС кажуть, що ще немає чого коментувати, поки закон не підписаний і не вступив у силу.

«Коли закон вступить у дію – ми обов’язково візьмемось за його виконання», – повідомила прес-секретар Волинської митниці ДФС Валентина Черниш.

Таким чином, стає очевидним те, що зміни, внесені у Митний кодекс, не вступлять в дію з 1 січня 2018 року. 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку центр УМВС відкрили без Авакова. ВІДЕО
Наступна новина ТОП-7 рецептів новорічних салатів
Останні новини
Схожі новини