Яким може бути новий локдаун в Україні. Прогнози експертів

Яким може бути новий локдаун в Україні. Прогнози експертів

В Україні поступово зростає захворюваність на Covid-19. Людей, які потрапляють до лікарень вже більше, ніж тих, кого з лікарень виписують, а у владі починають говорити про карантин, як про щось невідворотне.

Якщо новий локдаун все ж буде, він може суттєво відрізнятися від попередніх тим, що цього разу в Україні є значна кількість людей зі щепленнями. Багато-хто з вакцинованих сподіваються на послаблення обмежень. При цьому невакцинованим обіцяють великі заборони. Коли в Україні знову все закриють? На які преференції можуть розраховувати вакциновані, і чи законно вимагати від людей щеплень, розбиралась ВВС News Україна.

Нова хвиля близько?

12 серпня в Україні зафіксували 1 247 нових випадків Covid-19 і 588 госпіталізацій. Це у кілька разів більше, ніж було у будь-який з днів липня.

Четвертий тиждень поспіль в Україні зростає захворюваність на Covid-19.

Госпіталізації вже перевищили виписки з лікарень на 18%, підрахували у Київській школі економіці.

І хоча епідемічну ситуацію в уряді називають контрольованою, але визнають, що перші негативні тенденції є.

Особливе збільшення кількості хворих відмічають в Одеській, Донецькій, Запорізькій та Херсонській областях.

"Реанімаційні ліжка зайняті на 13%, ліжка з "киснем" - на 9%, апарати ШВЛ - на 3%. Тому країна продовжує залишатись у зеленому рівні епідемічної небезпеки", - намагається заспокоїти всіх очільник МОЗ Віктор Ляшко і звітує про високі темпи вакцинації в Україні.

Зараз роблять приблизно мільйон щеплень на тиждень. У травні цей показник був 90 тисяч.

Попри таку швидкість вакцинації, повністю щепленими від коронавірусу в Україні є лише 6% населення ( 2,5 млн людей).

Коли все закриють?

"Не треба мати ілюзій - у нас буде велика хвиля, буде багато хворих, багато госпіталізацій і наша вакцинація і ті люди, які перехворіли, цього не зупинить. Ми останні у Європі за кількістю вакцинованого населення у всіх категоріях", - категоричний у своїх прогнозах Павло Ковтонюк, ексзаступник міністра охорони здоров'я у 2016-2018 роках і співзасновник Українського центру охорони здоров'я (UHC).

На його думку, в уряді будуть намагатися максимально відтягнути локдаун, але навряд чи зможуть його уникнути. Наразі за умов адаптивного карантину, дію якого уряд нещодавно продовжив до 1 жовтня, рішення про запровадження тих чи інших обмежень у місті, районі чи області має ухвалювати місцева влада.

Що означає адаптивний карантин? Якщо в якомусь регіоні такі показники, як кількість нових випадків, кількість людей у лікарнях та проведених ПЛР-тестів стають вищими, то там вводять кольорові зони обмежень - жовту, помаранчеву, червону.

Жовта - це, наприклад, кінотеатри, заповнені на 50%, обмежена кількість людей під час масових заходів.

У червоній мають закривати майже все - школи, ресторани, кафе, торгові центри, непродуктові магазини, спортзали, заклади культури, може не працювати громадський транспорт.

"Яким буде локдаун - це в Україні питання політичне. Якою буде політична кон'юнктура, таким буде і локдаун. Але якщо вдарить по всій країні, то уряду треба буде брати на себе відповідальність і запроваджувати обмеження по всій країні", - говорить пан Ковтонюк.

Влітку вся Україна була у зеленій зоні. Про карантин нагадували хіба що маски всередині торгівельних центрів та метро. Проте восени прогнозують різке погіршення ситуації. Але не у вересні.

За тих темпів збільшення захворюваності, які є зараз, наприкінці вересня - у жовтні Україна може перейти до жовтого чи помаранчевого рівня, говорить Ігор Кузін, головний санітарний лікар України.

При помаранчевому рівні ще нічого не закривають, але це є сигналом про наближення регіону до "червоної" зони, коли закрити мають багато чого, пояснюють у МОЗ різницю обмежень у кольорових зонах.

Головний санітарний лікар говорить про локдаун як про те, що має відбутися, проте відтягнути його хочуть "на максимально віддалений термін".

Вже почав готуватися до нового карантину Київ. Там у тестовому режимі запустили систему видачі спецперепусток у громадському транспорті на випадок локдауну.

Закриють не все

Раніше, коли у якомусь регіоні вводили червону зону, там закривали школи.

Хоча не всюди цих заборон дотримувались, але дітей на онлайн-навчання протягом минулого року відправляли по всій країні регулярно.

Цього року все може бути інакше, якщо вчителі у школі будуть вакциновані.

"Ми дозволили, щоб освітній процес продовжувався, але це тільки в тому випадку і в тих школах, де освітян буде вакциновано більше ніж 80% від усього складу", - говорить міністр Віктор Ляшко.

Проте таких "вакцинованих" шкіл в Україні небагато. За словами Ляшка, лише у деяких регіонах станом на початок серпня вакциновано 50% освітян. Такі показники, зокрема, має Київ та Київська область. У решти областях ця кількість ще менша.

"Ще час є, щоб надолужити. Для того, щоб освітній процес не зупинявся під час потенційних карантинних обмежень", - заявив міністр.

Бонуси для вакцинованих і заборони для нещеплених

Певні преференції для вакцинованих і заборони для невакцинованих у разі локдану в уряді обговорюють вже давно, повторюючи при цьому, що вакцинація в Україні - справа добровільна.

Конкретних рішень ще немає, але очікують, що разом з оголошенням локдауну оголосять і нові правила для вакцинованого і невакцинованого населення.

"Ніхто не має права змушувати людину робити щеплення, але цілком справедливо вимагати, щоб роботу, яка передбачає контакт з великою кількістю людей, виконували вакциновані співробітники", - ділиться думками Михайло Радуцький, голова парламентського комітету з питань здоров'я нації.

За його словами, логічно запровадити такі обмеження "для транспортників, підприємств громадського харчування та комерційних або комунальних структур, співробітники яких безпосередньо контактують з населенням".

"Хворий водій маршрутки інфікує аж ніяк не менше людей, ніж вчитель. Тому тепер кожен вирішує сам - дозвілля і повноцінна робота або вимушені обмеження", - заявив політик.

Зобов'язав вакцинуватися своїх підлеглих або щотижня робити ПЛР-тест мер Дніпра Борис Філатов. Він заявив, що не треба соромитися брати на себе політичну відповідальність і пригрозив чиновникам звільненням у разі відмови від щеплення.

При цьому для вакцинованих мешканців міста пообіцяв винагороду - безплатний проїзд в міському електротранспорті та метро, а ще квитки у кіно.

Рішення Філатова схвалюють у МОЗ. "Я підтримую ідеї, які дозволяють промотувати щеплення і запобігти карантинним обмеженням", - прокоментував ініціативу мера Дніпра Віктор Ляшко і розповів, що, можливо, у Києві до осіннього півмарафону допустять лише вакцинованих бігунів.

"Я буду радий, якщо уряд запровадить певні послаблення для вакцинованих. Якщо людям з сертифікатами про вакцинацію чи з негативними ПЛР тестами дозволять відвідувати ресторани, кафе, ТЦ, чи заклади культури", - говорить експерт Павло Ковтонюк.

За його словами, це може пом'якшити карантин.

"Варто ставити питання, щоб для людей, які є вакцинованими, і які є клієнтами ресторанів, закладів культури, були певні зняття обмежень. Треба збільшувати права людей користуватися послугами і не закривати бізнес", - вважає Гліб Вишлінський, виконавчий директор Центру економічної стратегії.

Експерт сподівається, що у разі локдауну в Україні запрацює електронний ковідний сертифікат, за яким вакцинованих пускатимуть у закриті заклади.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку капітально відремонтують один із дворів
Наступна новина У Луцьку в будинку дитини будуть платні послуги. Про що йдеться
Останні новини
Схожі новини