Митрополит Михаїл не поїхав до Філарета

Митрополит Михаїл не поїхав до Філарета

У вівторок у Володимирському соборі Києва пройшло молитовне святкування на честь священномученика Макарія, на яке почесний патріарх Православної церкви України Філарет запрошував усіх ієрархів ПЦУ.

У святкуванні взяли участь тільки чотири єпископи з понад 60: архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент, а також група ієрархів із колишніх приходів УПЦ КП у Росії: митрополит Білгородський і Обоянський Іоасаф, його вікарій Петро та єпископ Адріан. Про це пише ВВС.Україна.

На святкуванні не було ні митрополита луцького і волинського Михаїла, ні предстоятеля ПЦУ Епіфанія. Епіфаній у цей час був у Маріуполі, а митрополит Михаїл – у Вінниці, де разом з іншими ієрархами ПЦУ де відзначав день пам’яті священномученика Макарія.

Митрополит Михаїл –  один  із найвпливовіших ієрархів ПЦУ, який на об'єднавчому соборі був основним конкурентом Епіфанія на предстоятельство у новій церкві. У ЗМІ раніше заявляли, що він - один із можливих союзників Філарета.

Що говорив Філарет у Володимирському соборі?

Під час літургії Філарет помянув у диптиху предстоятелів помісних православних церков митрополита Київського і Всієї України Епіфанія. Це означає, що Філарет визнає предстоятельство Епіфанія.

На храмове свято до Володимирського собору прийшло декілька десятків вірян. Філарет під час проповіді натякнув на конфлікт у церкві. «Зараз іде боротьба в середині самого православ'я. За те, бути в незалежній українській державі незалежній церкві, чи не бути. І в цій боротьбі одні відстоюють незалежність української церкви і незалежність української держави. А інші зраджують», - заявив Філарет.

«Будемо і далі боротись за єдину помісну православну церкву, незалежну ні від Москви, ні від Константинополя», - заявив Філарет.

Що сталося у ПЦУ?

Традиційне для УПЦ Київського патріархату свято пам’яті святого Макарія, яке щорічно відзначають 14 травня, опинилося у центрі скандалу після того, як з'явилась інформація про наміри Філарета відновити діяльність УПЦ КП.

Запрошення на святкування були надруковані на бланках Київського патріархату і підписані "патріархом Київським і Всієї Руси-України" Філаретом. Ба більше: у запрошеннях написано, що 14 травня це свято відзначає саме УПЦ КП, а про Православну церкву України (ПЦУ) не було жодного слова.

З часу створення ПЦУ між Філаретом та Епіфанієм виникло протистояння за вплив у церкві, адже почесний патріарх Філарет не задовольняється символічним статусом і намагається отримати вирішальний вплив на життя церкви.  Дехто розглядав заплановане святкування як свого роду «парад сил», на якому Філарет мав перевірити, яка кількість ієрархів може підтримати його ідею відновлення УПЦ КП.

І це, нібито, - один з етапів на шляху до революційних подій у церкві — зібрання помісного собору, на якому Філарет, буцімто, прагне формально відновити Київський патріархат, повернути статут і синод УПЦ КП, а сам він має керувати церквою як патріарх.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ ПРО СКАНДАЛ В ПЦУ


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку відкрився новий магазин плитки та сантехніки. Як вибрати з тисячі варіантів
Наступна новина Скільки коштуватиме політ на повітряній кулі над Луцьком
Останні новини
Схожі новини