З 1 липня керування авто напідпитку – кримінальний злочин. П'яних водіїв каратимуть жорсткіше

З 1 липня керування авто напідпитку – кримінальний злочин. П'яних водіїв каратимуть жорсткіше
Фото ілюстративне

В Україні з 1 липня набирає чинності закон про суворіше покарання водіїв за кермування автомобілем у нетверезому стані. Для порушників суттєво зростуть суми штрафів, а саме водіння авто напідпитку кваліфікується не як адміністративне правопорушення, а як кримінальний злочин.

Закон мав набути чинності ще з 1 січня 2020, однак його вступ у дію відтермінували, пише 24 канал

Водій отримає судимість за новою статтею Кримінального кодексу 286-1 КК навіть у тому випадку, якщо за правопорушення його затримають вперше.

Випадки, у яких водію буде загрожувати кримінальна відповідальність:

керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції;

передача керування автівки чи іншого транспорту людині, яка перебуває в стані такого сп'яніння;

відмова водія від проходження медичного огляду на стан сп'яніння або щодо вживання таких лікарських препаратів;

вживання водієм авто чи іншого виду транспорту після дорожньо-транспортної пригоди за його участю алкоголю, наркотиків, а також лікарських препаратів, виготовлених на їх основі (крім тих, що входять до офіційно затвердженого складу аптечки або призначені медичним працівником).

Підпишись на Telegram сайту, який зараз читаєш. Без спаму, тільки важливе! Підписатися

Починаючи з 1 липня водій, алкогольне сп'яніння якого було доведено, зобов'язаний заплатити штраф у розмірі 17-34 тисяч гривень. Раніше за нетверезу їзду був передбачений штраф у розмірі 10 тисяч 200 гривень.

Нетверезе кермування, вчинене повторно, карається штрафом у розмірі до 51 000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами на строк від двох до трьох років.

Штраф та позбавлення прав передбачається за сам факт перебування за кермом у нетверезому стані. Якщо ж водій спричинить ще й ДТП з тілесними ушкодженнями, то почне діяти інша норма закону, яка передбачає позбавлення волі.

Читати також: Які закони вступили в силу у 2020-му?


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Бандерштат-2020: стало відомо, як пройде фестиваль
Наступна новина За добу коронавірус виявили у 664 українців. Усього вже заразилися майже 45 тисяч
Останні новини
Схожі новини