«З часів діскотєки такого не було!». ЛГБТ-сесія Луцькради. РЕПОРТАЖ

«З часів діскотєки такого не було!». ЛГБТ-сесія Луцькради. РЕПОРТАЖ
Сесія Луцькради 24 лютого. Словом, було весело)

На вечір після чергової 7-ї сесії Луцькради лучани поринули у фб-дискусії.  Зійшлися на тому, що за рекламу дитячого коміксу про принцес обранцям «хтось заплатив». Нічого дивного)) Просто якщо депутати колись за щось так запекло і агітують, то це тільки за крупну земельну ділянку, яку ду-у-уже комусь хочуть віддати... Досвід є.

- З часів діскотєки такого обговорення більше не було , – чи то жартома, чи то замислено- роматично і зі знанням справи коментував подію голова земельної комісії Олександр Козлюк (Батьківщина).

Колонку принести не було кому. Діджей сесійних батлів Павло Данильчук у жовтні 2020-го не пройшов у депутати. Тому було без музики. І так «по-християнськи», що аж занадто.

Ви будете сміятися, але «діскотєка» у Луцькраді, про яку згадують, відбулася майже у цей же час три роки тому. В ніч на 1 березня. Тому трохи – не дотягнули. Тоді депутати билися через землю на Рівненській. В залі були «тітушки» і музика.

Все змінилося. Топ-теми інші. Але вже можна зробити висновки, що березень в цю раду завше заходить... весело.

 *  *  *

Вони - ревні християни і шанувальники моральних цінностей. Воїни духовності. Ми б ніколи про це не дізналися, аби в Україні раптом не надумали перевидати і перекласти рідною одну сміливу книжку, яка пояснює дітям існування інших.

Можна по-різному оцінювати її необхідність чи не необхідність. Шкода на це місця в тексті. А от обранцям Луцькради години часу шкода не було. 27 як один проголосували за звернення до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, щоби виключити книжку про іншість з бібліотек.

Цікаво, що той відповість…

Відлига. Сесія

Скоро весна!

А починалося все банально. Відлига. 24 лютого.

У міській раді – спокійно аж сумно. О 10-й в сесійну залу заходить міський голова Ігор Поліщук, тисне руку  опозиції – депутатам від «Свідомих». Згодом ті запитають, чого на вакантні місця у виконкомі не призначать поданих ними претендентів.

Ігор Ігорович віджартується: «Я ще роздумую». А рада хоч і не одностайно, але дружно проголосує за те, щоб увести у виконком депутата Боратинської громади, тамтешнього лідера фракції «За майбутнє», адвоката Ігоря Олейника.

- Готуємося до приєднання, - знову пожартує мер.

Зауважить: підтримав це рішення голова громади Сергій Яручик, мовляв, хай буде представник прилеглих сіл у раді, для кращого взаєморозуміння. Окей, 25 «за».

«Я ще роздумую»
За майбутнє свободи...

Час на заяви – традиційно спочатку. Ігор Поліщук повідомляє про створення в раді депутатської групи «з гендерних питань» «Рівні можливості». Очолила її Ірина Колковська (ЄС), а з нею Алла Доманська (ЄС), Юрій Моклиця (ЄС), Олександр Лазука (ЄС), Алла Надточій (Свідомі) та Катерина Шкльода (За майбутнє).

Микола Федік озвучувати політичну заяву свободівців іде до трибуни. Привід – наміри Генконсульства Польщі відзначати 100-річчя створення воєводства на Волині та з такої нагоди провести конференцію істориків (інформацію про це польські дипломати розмістили у себе на фейсбуці, згодом, після скандалу, внесли корективи у текст). Свободівці звертають увагу мера, що до промоції «антиукраїнського дійства» долучився керівник департаменту охорони культурної спадщини Луцької міськради Олександр Котис. Це, кажуть, «потурає польському шовінізму», а «Річ Посполита принесла на Волинь політику національного гноблення і ополячення».

Микола Федік – про сімейні цінності

Правда, міський голова цей факт коментувати не став.

Натомість і собі взяв кілька секунд сказати важливе і розповів про скандал навколо 8 гектарів у так званому «царському селі» в Заборольській ОТГ, які у жовтні 2020-го були продані з аукціону (депутатові цієї ж ради!)  за дуже малі гроші (трохи більше 5-ти млн грн.). За дорученням мера управління земельних ресурсів нині проводить інвентаризацію земель приєднаних громад.

- Ми готуємо оскарження цього рішення, щоб повернути цю ділянку громаді, – каже Ігор Поліщук.

Нащо повернути?

Правильно: щоб продати. Але за достойнішу ціну, яка дасть більші гроші в бюджет.

З маслом. «Все сказав Смаль»

Борис Смаль іде звітувати про економіку у 2020-му

Найперше обранці приймають низку земельних рішень. Цього разу, частина із них стосується продовження договорів оренди під об’єктами для торгівлі на зупинках. В раді давно оголосили «війну» руїнам на зупинках.

Бій триває. Коли справа доходить до зупинки навпроти 4 гімназії в центрі Луцька, що належить двом підприємцям, Ігор Поліщук зауважує про продаж алкоголю біля школи і жахливий стан споруди. Депутати в цих питаннях працюють злагоджено, на табло одразу – нуль «за». Як виглядатимуть вже оновлені проекти низки об’єктів торгівлі на зупинках, каже міський голова, ми зможемо бачити вже на березневій сесії. Одностайно голосують і за кілька земельних рішень щодо ділянок рідним загиблих атовців у Зміїнці.

Катерині Балас дякували за співпрацю
Поліцію викликали?

Далі – як з маслом. Майже немає питань в обранців до прокуратури та управління поліції. Про стан законності заступниця прокурора Катерина Балас та начальник Луцького районного управління поліції Сергій Рудницький доповідають без доповіді. Згодом директор департаменту економічної політики, голова бюджетної комісії минулої каденції цієї ж ради Борис Смаль розповідає про соціально-економічний розвиток у громаді у 2020-му.

Хтось пропонує приймати і це без обговорення.

- Доповідати. Коротко, – чутно Аллу Надточій (Свідомі).

Борис Смаль розбирає економіку міста слайд за слайдом, каже, що рік був «напівшоковим у першому півріччі і доволі непоганим у другому». У 2021-й входимо «достойно». У директора запитують про нові робочі місця, він зауважує, що робота з інвестором не любить публічності і дипломатично розказує про перемовини щодо сміттєпереробки, енергоощадження, смарт-технологій. Пропозицій, каже, «неймовірно» багато, а інвестор «чутливий».

«Доповідати. Коротко»

«Спотикаються» депутати на темі роботи громадського транспорту. Торік різко впали обсяги перевезень. У залі міркують: чи на ровери пересіли, чи пішки ходять, чи автівки з гаражів на вулиці міста вивели. Судячи з тягучок – таки останнє.

- Побачимо, як буде, коли буде відмінена, на мою думку, недолуга норма Кабміну щодо максимально можливого завантаження громадського транспорту виключно на кількість сидячих місць. Ми не раз зверталися з цього приводу, я говорив і з прем’єр-міністром, і з міністром охорони здоров’я щодо необхідності скасування цієї норми. Була зима, ви бачили: люди чекали по 30 хвилин маршрутку. Ця проблема має негативний економічний ефект і для нашого підприємства електротранспорту, й не тільки нашого. Після введення безготівкової оплати проїзду значно зросли доходи. Завтра братиму участь у форумі регіонального розвитку в Києві, який буде проводитися Президентом, знову порушуватиму це питання. Вважаю, що допустимо перевозити ту кількість людей, яка вказана в технічному паспорті автомобіля, - каже Ігор Поліщук.

До трибуни йде Лілія Єлова. У головної фінансистки ради – звіт про бюджет.

- Без доповіді?

- Теж так само. Коротко, – наполягає Надточій.

- Якщо коротко, то все сказав Борис Смаль, – усміхається Лілія Єлова.

Однак кілька цифр таки називає. Головна: бюджет фінішував із невиконанням показників аж на 125 млн грн.

- Це немало. Майже місячна сума доходів. Все ж, я вважаю, що ми змогли виконати основні зобов’язання: виплачували зарплати, стипендії, допомоги, були проведені великі обсяги роботи, – резюмує фінансистка.

Майже не виникає у обранців питань до звітів про виконання бюджетів сільських приєднаних громад. Так само без обговорення вносять зміни до бюджету і ділять 65 млн вільних лишків.

Юлія Дацюк. Стає гарячіше...

А от щодо так званих «депутатських» грошей дискусії були. Йдеться про кошти, які умовно закріплюють за кожним із обранців, аби той (чи та) могли надавати конкретну допомогу виборцям. 100 тисяч «на душу». Мало чи багато? 

«Свідомі» просять збільшити до 150-ти на 2021-й та 200 на всі інші роки на час каденції, аргументують збільшенням кількості виборців.

- Лучани про цю можливість знають, зараз все розберуть, а жителі приєднаних громад лишаться без цих коштів. Що ж ми по 15 тисяч на калітки в селах тоді будемо роздавати? – нарікає Алла Надточій.

Таки доведеться якось мудрувати з «калітками». Пропозицію «Свідомих» у раді не підтримують.

«При СРСР то був кримінальний злочин. …Хай живуть»

І понеслося...)

І коли вже здавалося, що ця рада не має шансів бути цікавою, Роман Кравчук, він же пастор однієї із протестантських громад у Луцьку (За майбутнє) взяв у руки планшет…Якщо у Волиньраді подібний вердикт книжці Кейт О’Нілл озвучував свободівець Олександр Пирожик, то тут проєкт рішення про вилучення з бібліотек міста дитячого коміксу «Принцеса+Принцеса» видавництва «Рідна віра» виголосив депутат від «За майбутнє», його і відповідне рішення луцької ради церков.

- Я батько двох доньок і переживаю за їхню долю. Вчора в одній із бібліотек міста Луцька дали книгу, яка адресована діткам. Це бібліотека Олени Пчілки. Її мета спрямована на подолання стереотипів уявлень про людські взаємовідносини, що має на меті популяризацію одностатевих шлюбів, – каже Роман Кравчук, на столі у якого лежить та сама злощасна книжка.

Книжка, відкривають карти депутати, закінчується весіллям. Принцеса рятує принцесу. І пояснює, що такий сценарій у казках – теж реальний. Не принцами єдиними. Обранці кажуть у відповідь, що «ми не дозволимо ЛГБТ-спільнотам руйнувати українські сім’ї».

Для довідки. ЛГБТ (англ. LGBT) — акронім, що виник в англійській мові для позначення лесбійок (Lesbian), геїв (Gay), бісексуалів (Bisexual) і трансгендерів (Transgender). Термін використовується з 90-х років XX століття і є адаптацією абревіатури «ЛГБ», яка в період середини-кінця 80-х років стала заміняти слово «ЛГБТ», щодо якого існувала думка, що слово не представляє всіх, хто належить до сексуальних меншин (Вікіпедія).

 

Роман Кравчук. «У мене двоє доньок...»
На мікрофонах – як на флейті))

Коли Ігор Поліщук після цього запитав, чи є бажаючі виступити, він і не очікував, що їх так багато.

- Товариство, працюючи з дітьми 25 років, зіткнулася з такою проблемою останнім часом, що діти кажуть: «Алло Юріївно, це ж нормально». І чесно, у мене волосся піднялося дибки, – емоційно розповідала Алла Жупанюк (Свобода).

- Я вчора увечері прочитала цю книжку і жодного нав’язування у ній не побачила. Навпаки, вона дуже позитивно може вплинути на світогляд дитини щодо сприйняття іншості. Іншості не тільки в питанні стосунків, а й життєвого вибору людей, не погодження зі старшим поколінням… – вперто пояснювала Алла Доманська (ЄС).

- Діти до нас звертаються з проблемами, які вони не розкажуть батькам. Останні три роки чільне місце у структурі звернень займають питання одностатевих відносин. Мало того, вони дуже «молодіють». Ними цікавляться не підлітки, а діти 10-12 років. Ми маємо бути дуже вимогливими… -  казала Оксана Лєщинська, завідувачка луцької поліклініки (За майбутнє).

- Одразу скажу, то моя особиста позиція. Ми не приймали узгоджене рішення фракції. Але я не буду підтримувати цей проєкт. …У 21-му столітті абсурдно добиватися, що забороною ви чогось досягнете. Ви не ізолюєте людей від інформації. Замість того, щоб створювати достойну альтернативу, ви забороняєте, - констатував Юрій Моклиця (ЄС).

- Як вони живуть вдома, що роблять вночі – їхні справи. Але не потрібно нав’язувати цю норму соціальної поведінки (сексуальних збочень у даному випадку) дітям, – «добивав питання» Микола Федік (Свобода).

Юлія Сачковська. «Слуги народу» утрималися
від книжкових коментарів. Як і «свідомі», до речі

 

Не зміг змовчати Євген Ткачук (За майбутнє). Він пішов далі і згадав, що за Союзу на ці всі речі була своя політика…

- Уже третю каденцію я депутат, ніколи не міг подумати, що ми будемо розглядати такі речі. Для мене як для батька трьох хлопців  і дідуся страшно, що моя дитина прийде в бібліотеку і візьме отаку книжку. Спочатку «Принцеса+Принцеса», а потім «Принц+Принц» чи як? Чесно, це не смішно. Мене мало беспокоять депутати Верховної ради, члени Кабміну, яким цим займаються у своїх сім’ях. Чому вони це виносять назагал? Прийде син чи внук і скаже: «Тату, а це як?». Як мені це йому пояснювати? …Я думав, що ми взагалі це проголосуємо без обговорення. Та це страшно! Це спеціально все робиться, щоб забувалися наші християнські традиції. Хтось захотів, просунув, вибив кошти – і ламаються душі наші, наших дітей і внуків, нашого покоління. Ми маємо йти традиційно. Є відхилення в людей, хай вони живуть своїм життям, ми їх не трогаємо. При СРСР, до речі, це був злочин, який був кримінальним. Ми про це вже не говоримо, хочуть жити – хай живуть. Підтримую це рішення і всіх колег закликаю, – заявив депутат.

«Гарячі» дебати підходили до завершення, депутати зійшлися на тому, що хочуть, аби «ЛГБТ забули дорогу до Луцька».

У фіналі Ірина Колковська просто порадила всім поспілкуватися із фахівцем, який би пояснив, що «через розмови лгбт-шність не передається, це фізіологічний фактор». Скільки єсівці не наполягали, що вільний доступ до книжок у бібліотеках повинні мати й «інші» люди – ніт.

Вікторія Майборода: «Дитяча психіка дуже тонка… Прошу, підтримайте»
Цікаво, що думає з приводу книжки для дітей 12-ти років
головна освітянка міста Зіновія Лещенко… 

Ігор Поліщук зауважив, що про це рішення раду просять луцькі церковники. І обранці їх підтримали. 27 «за», точніше – проти.

З корисного: обранці прийняли на баланс 4 нові тролейбуси; з трибуни відзвітувалося підприємство «Сіті Кард» і пообіцяли для зручності інтегрувати систему в інші термінали, наприклад «Приватбанку»; визначили межі скверу на Кравчука у Луцьку, до середини літа матимемо нову локацію; затвердили віддалених адміністраторів ЦНАПу в приєднаних селах; попросили міністра юстиції притягнути до дисциплінарної відповідальності держреєстратора Ященка, такого собі «Остапа Бендера» з Куклинської сільради, який спокійно «переводить в комерцію всю нерухомість на перших поверхах Луцька», поки Мін’юст ігнорує скарги Луцькради.

 *  *  *

І про знаки)

Цього дня двічі давала збій система для голосування. Не встигли луцькі обранці взятися до реєстрації, як мусили перезавантажувати головний гаджет у сесійній залі. Не встигли вони натиснути на кнопки, щоб засудити аморальну, на їхню думку, книжку, як і тут: «Не отримано результат команди».

Чи то небо на щось натякало. Чи «кляті американці» вже й туди дісталися, бо як зауважив цього дня один з обранців, при СРСР то був кримінал... Так, Гітлер відправляв гомосексуалістів і лесбіянок у концтабори, Сталін – в психушки. А ще він виселяв до Сибіру всіх, хто мав більше одного вола і дах під бляхою.

І до речі, в раді цього дня голосували за звернення до Президента. За ініціативою депутатів від ЄС, хотіли звернути увагу на стан судової системи, що «ставить під загрозу конституційні права громадян». Йшлося про гучну справу одеського майданівця Сергія Стерненка. Рішення відправити його за грати на 7 з лишнім літ обурило багатьох. Втім, не Луцькраду, тут на це знайшлося тільки 17 голосів. Політика.

Теза про цінності тут не спрацювала. Але то дрібниці…

Чим не прайд-стяг Може, й тут зло? 

Здавалося, ця сесія не мала шансів бути цікавою...
Коронавірус є. Але його слідів тут все менше
Алла Доманська та Юрій Моклиця. Готуються вступити в гендерну депгрупу
Юрій Безпятко незворушно оголошував згоду чи незгоду комісій з проектом рішення. І більше ні слова
Депутатка від «Слуги народу» Юлія Сачковська в роздумах
А тим часом можна фотографувати деталі...
Валентина Малютіна (ЄС) утрималася від коментарів про дитячу книжку
Валентин Хаймик (Свідомі)
Оксана Лєщинська. Дзвінок
Ігор Поліщук у кріслі мера почувався впевнено, спокійно і вже, очевидно, звик до цієї місії
Вікторія Майборода, лідерка фракції «За майбутнє»
Упс, годинники...
Ірина Чебелюк, заступниця мера і депутатка від Батьківщини
Мерія ревізує земельні справи приєднаних громад
Гімн
Настрій бойович
Миколай бачить)
Головний поліціянт Луцького району. Мусив не доповідати)
Рада в тренді
Рекламу книжці зробили норм. Видавці задоволені)
Борис Смаль прогнозує менший шок, ніж торік. В економіці)
Катерина Шкльода єдина із «За майбутнього» увійшла в гендерну групу
Алла Доманська доводила, що лгбт-шники теж мають право ...піти в бібліотеку
Директор департаменту економіки Борис Смаль
Головна освітянка Зіновія Лещенко
Цього дня ратувала за співпрацю з ЛНТУ
Перерва рівно о 13.00. Обід - святе)
Обіднє селфі
«Дівчата, я з вами»
Ірина Колковська
Роман Кравчук читає, чому книжки про принцес - то зло
У свідомих всі голоси вже розписані)
Лави єсівців
І все таки війни з книжкою то смішно
Андрій Маруняк (Свідомі)
Тим часом можна роздивитися тренди і бренди
«А якщо принц?»
Система проти
Директор «Сіті Кард» Садик Яхші особисто на сесії
Фінал...
А скоро весна)
7-ма сесія Луцькради. Фрагменти

Текст і фото Олена ЛІВІЦЬКА


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Померла працівниця Луцького НТУ
Наступна новина СБУ оголосила Анатолія Шарія в державний розшук
Останні новини
Схожі новини