За гречку на виборах каратимуть в'язницею

За гречку на виборах каратимуть в'язницею

За підкуп на виборах хочуть жорстко карати.

Кабмін розробив законопроект, що посилює відповідальність «за вплив на вільне волевиявлення».

Більш того, самі виборці можуть опинитися на лаві підсудних, якщо спокусяться подарунками від кандидатів – пише T1 з посиланням на vesti-ukr.com.

Законопроект, за словами прем’єра Володимира Гройсмана, передбачає кримінальну відповідальність за порушення виборчого процесу, зокрема за підкуп виборців. Таким Кабмін вважає підношення спиртних напоїв і продуктів, що так люблять робити політики напередодні виборів.

За одержання неправомірної вигоди виборцем, а також за незаконне використання і вкидання бюлетенів, порушення таємниці голосування пропонують позбавляти волі на строк до двох років.

Для політиків покарання посилюють: до шести років замість нинішніх трьох, передбачених в Кримінальному кодексі.

При цьому, якщо людина з’явиться з каяттям, її карати не стануть. У документі зазначено, що особи, які добровільно повідомили в правоохоронні органи про вчинення злочинів, що стосуються підкупу виборців або фальсифікації, від кримінальної відповідальності звільняються.

Вироки, втім, за підкуп і так є, правда, вельми лояльні. За останні чотири роки суди були в Кам’янському Дніпропетровської області, Острозі Рівненської області, Чернівцях та Онуфріївці Кіровоградської області.

Фігурантів цих справ ловили, коли вони пропонували 200–500 грн кожному, хто проголосував на виборах у Раду. Всі отримали по року умовно. Ще близько сотні справ досі розслідують. Одну з останніх – в Дніпрі.

У березні слідчі поліції отримали доступ до мобільних розмов двох місцевих жительок. Одна з них нібито пропонувала знайомій за голос на виборах мера Бориса Філатова 500 грн.

У Черкаській області розслідують справу проти місцевого жителя, який підшукав цілий автобус «платних виборців» і збирався везти їх до Одеси. Але був затриманий правоохоронцями. А в Києві чоловіка, якого підозрюють в «особливо тяжкому злочині» – підкуп виборців, спіймали на 20 тис. грн.

Правда, зараз фігурант через суди доводить, що гроші призначалися на лікування в ізраїльській клініці.

Адвокат Іван Ліберман підкреслює, що нововведення проекту передусім у тому, що тепер і одержувач подарунків від кандидата може опинитися на лаві підсудних.

«Тобто в зоні ризику всі – від підлітків до пенсіонерів. Їм достатньо буде взяти гречку, піти на концерт за подарованим квитком – і правоохоронці сміливо можуть порушити кримінальне провадження. І навіть не має значення, проголосувала людина чи ні за цього кандидата.

Якщо взяв, то погодився з тим, що може це зробити. Поки не зрозуміла сума, з якої почне діяти кримінальна відповідальність. Можливо, її прирівняють до неоподатковуваного мінімуму – 17 грн», – каже Ліберман.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Студент, який на Волині застрілив школяра, уник тюрми
Наступна новина Депутат Волиньради просить відновити будівництво стадіону в Рожищі
Останні новини
Схожі новини