Яких президентів вибирали волиняни за час незалежності

Яких президентів вибирали волиняни за час незалежності
За яких президентів голосували волиняни за час незалежності?

Президентські вибори 2019 року вже встановили в Україні історичний рекорд за кількістю кандидатів на крісло глави держави. Поки в  Україні готуються до другого туру президентських виборів, вдалося проаналізувати, за кого жителі Волинської області віддавали більшість голосів за період незалежності України.

За майже 28 років в Україні провели 7 президентських виборів, – повідомляє Район.in.ua.

1991 рік

Змагалися за пост першого в історії України президента можна було серед шести кандидатів. Серед них – письменник Левко Лук’яненко та політик, публіцист В’ячеслав Чорновіл. Утім вони набрали лише 4, 5% і 23% голосів по Україні відповідно.  Одразу в першому турі понад 50% голосів забрав екс-партієць КП, який напередодні виборів вийшов з лав Комуністичної партії та пішов на вибори самовисуванцем. І це був Леонід Кравчук  61,59%.

Підтримка Кравчука у Волинській області склала 51, 65%.  

1994 рік

Кандидатів було 7. Волинська область вдруге здебільшого підтримала Кравчука, як у першому турі, який він виграв, так і в другому, який він програв з розривом у 7,08%. За Кравчука в другому турі віддали свої голоси 83,9% виборців області. Лідером другого туру став екс-член Комуністичної партії, який встиг до президентського терміну ще побути депутатом 2-х скликань Ради та прем’єр-міністром, — Леонід Кучма

1999 рік

Українці обирали з-поміж 13 кандидатів. Найбільшу кількість голосів у першому турі отримують Кучма та кандидат від «Комуністичної партії України» Петро Симоненко. У другому турі Кучма обходить Симоненка на 18,45% і йде на свій другий президентський термін.

В обох турах Волинська область здебільшого підтримує Кучму. У другому він набирає в області 75,4% голосів.

2004 рік

Кандидатів було 24. Лідерами першого туру стають представник опозиції Віктор Ющенко та чинний прем’єр-міністр з «Партії регіонів» Віктор Янукович. З першого туру вони виходять з розривом у 0,64% на користь Ющенка, з другого — 2,9% на користь Януковича.  

У переголосуванні після Помаранчевої революції  у Волинській області Ющенко отримує одні з найбільших показників по Україні — 90,7% (тоді як Янукович лише 7%).

2010 рік

Кандидатів на виборах було 18. Перший тур виграють Юлія Тимошенко з Вікторем Януковичем, лишаючи позаду майбутнього прем’єра Арсенія Яценюка, майбутнього регіонала Сергія Тігіпка, чинного президента Ющенка.

У першому турі Волинська область віддає Тимошенко 53,8% голосів, Януковичу — лише 9,6%. У другому турі Тимошенко отримує 81,85% голосів у Волинській області, утім програє вибори регіоналу з розривом 3,48%.

2014 рік

Після втечі Януковича, анексії Криму та початку війни на Донбасі в Україні оголошують позачергові вибори президента, участь в яких взяв 21 кандидат.

Вибори відбулися в один тур, адже Порошенко набрав понад 50% голосів по Україні (54,7%).

52,41% виборців області проголосували за Порошенка.

2019 рік

Пройшов перший тур президентських виборів, участь в якому взяли 39 кандидатів. На Волині проголосувало 520,164 тисячі осіб.

Володимир Зеленський  набрав 21.63%, Юлія Тимошенко  – 19.84%, Петро Порошенко – 18.97%.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Будемо голосувати саме за Порошенка»: відомі волиняни висловили підтримку Президенту
Наступна новина У Луцьку навчать, як зробити бізнес надприбутковим
Останні новини
Схожі новини