За останні роки понад 500 православних парафій перейшли до Київського патріархату

За останні роки понад 500 православних парафій перейшли до Київського патріархату

Коли буде надано автокефалію Православній Церкві в Україні, послабиться вплив Кремля на православ’я.

Про таке повідомляє віце-прем'єр-міністр України В'ячеслав Кириленко, пише 5.ua.

На запитання, чи прораховані ризики і чи не загостриться питання переділу церков, Кириленко сказав: «У нас вже зараз є декілька конфліктних ситуацій навколо православних храмів. Це по-перше. По-друге, від 2014 року перехід парафій від Московського до Київського Патріархату став особливо виразним і помітним. Понад півтисячі таких випадків уже зареєстровано за ці 3,5 років. А скільки ще процесів, які поки що не відбулися, але мають місце, думаю, ще півтисячі. Тобто якраз суспільна тенденція і внутрішньоцерковна тенденція показує правильність концептуального підходу, що зараз на часі порушити питання про єдину помісну автокефальну церкву, в якій не буде переходів ні між ким. Вона буде єдиною».

Кириленко також наголосив, що коли нададуть автокефалію православній церкві в Україні, послабиться вплив Кремля на православ'я.

На запитання ведучого, наскільки сильний буде супротив усередині України створенню єдиної помісної церкви, політик відповів: «Це менше 5%, хто не готовий слухати жодного аргументу або відверто промосковсько налаштовані, які готові навіть схвалювати агресію і анексію. Такі люди є. Але їх мізерно мало, особливо з погляду їх масових дій.

Тому багатосоттисячні ходи організувати проти єдиної помісної православної церкви, яку підтримує вся повнота вселенського православ'я тепер – і в цьому новизна ситуації – практично неможливо. Поодинокі протести можуть бути, але і для них має бути аргументація. Ніхто ні на кого не тисне. Є рішення УПЦ КП, автокефалії і є значна частина ієрархів Московського патріархату, які готові підтримати цю позицію, як тільки будуть перші відчутні рішення Вселенського патріарха».

Фото: ілюстративне


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Волинські митники затримали в Україні унікальну старовинну книгу
Наступна новина У PremierCity відбулася вечірка «Таксі 5»
Останні новини
Схожі новини