Чи зможе Андрій Антоненко отримати компенсацію за понад 500 днів в СІЗО

Чи зможе Андрій Антоненко отримати компенсацію за понад 500 днів в СІЗО

Андрій Антоненко, якого звинувачують у вбивстві журналіста Павла Шеремета, зможе розраховувати на компенсацію від держави за понад 500 днів у СІЗО, якщо його визнають невинним.

Про це в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера» сказав Міністр юстиції Денис Малюська, – повідомляє Укрінформ.

«За весь час утримання в слідчому ізоляторі йому може бути виплачена компенсація… є відповідні процедурні гарантії. Розрахунок, калькуляція буде окремо, але чим довше утримання, тим більшу компенсацію він отримає. Тут жодних сумнівів немає», - пояснив очільник Мін’юсту.

Також він вважає за доцільне встановити ліміт перебування у слідчих ізоляторах для обвинувачених, чия вина не доведена тривалий час.

«Це європейський підхід, він правильний. Я підтримую… що люди, які не визнані винуватими у вчиненні злочину, не повинні сидіти у слідчих ізоляторах тривалий час. У нас були випадки, коли людина, щодо якої проводився судовий розгляд справи, сиділа у СІЗО більше 10 років… Тобто немає вироку, вона невинувата з точки зору закону і вона сиділа тривалий час. Тому безумовно практика, що протягом певного періоду - нехай це буде два роки, рік - якщо немає вироку, людину потрібно випускати, якщо вона не є небезпечною для суспільства. Очевидно, що суд в цьому переконався, що якоїсь особливої небезпеки зараз немає, і вирішив застосувати інший запобіжний захід», - прокоментував Малюська рішення суду випустити з-під варти Андрія Антоненка.

«Ми навіть законопроєкт відповідний подали про те, що повинні бути ліміти перебування людей у СІЗО… Має бути швидкий розгляд кримінального провадження. Це не означає, що людина, яку випустили зі слідчого ізолятора, є невинуватою чи що кримінальне провадження розвалюється і немає перспектив, тобто що її визнають обов’язково невинуватою. Це означає, що судовий розгляд затягнувся, він є надмірним, і людина, яка не визнана винуватою, не повинна страждати», - вважає міністр юстиції.

30 квітня 2021 року Шевченківський районний суд Києва змінив запобіжний захід для Андрія Антоненка, обвинувачуваного у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета, - з тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт.

Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року в Києві внаслідок вибуху автомобіля.

12 грудня 2019 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив про затримання та оголошення підозр лікарю і волонтеру Юлії Кузьменко, медсестрі парашутно-десантного батальйону Яні Дугарь і ветерану АТО Андрію Антоненку.

У вересні 2020 року обвинувальний акт щодо них направили до суду. Кузьменко зараз перебуває під цілодобовим домашнім арештом, Дугарь - під заставою у розмірі 168 тис. 160 грн.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Хто знайде область Луцькую?». Капранови висміяли звільнення Юлії Мендель
Наступна новина У Луцьку домальовують 28-метровий мурал з Гулаком-Артемовським
Останні новини
Схожі новини