За якої умови чоловіки можуть не брати повістку від ТЦК: роз'яснення адвоката

За якої умови чоловіки можуть не брати повістку від ТЦК: роз'яснення адвоката

Назвали єдину умову, за якої в будь-якому громадському місці, крім укриття, громадяни можуть відмовитися від перевірки документів з боку працівників ТЦК або правоохоронних органів. В тому числі – військово-облікових.

Як розповіли в коментарі для ТСН адвокати Роман Сімутін та Катерина Аніщенко, цією обставиною є оголошення повітряної тривоги, коли, як відомо, є реальна загроза життю та вимога з боку влади прослідувати до укриття.

Наприклад, адвокат та колишній слідчий Роман Сімутін наводить конкретний приклад, коли правоохоронці зупинили водія, щоб з’ясувати, чи тверезий він, пролунав сигнал повітряної тривоги, справа дійшла до суду, але останній дійшов до висновку, що людину треба виправдати.

За словами Сімутіна, у громадян, які слідують до укриття, є підстави відмовити у перевірці будь-яких документів під час повітряної тривоги.

«Ніхто не може ставити під загрозу життя та здоров’я людини. Над тим місцем, де людині вручають повістку, можуть збивати ракету. Якщо така вірогідність існує, то її, відповідно, не можно виключати. В протилежному випадку дії громадянина (який повідомив, що слідує до укриття – Ред.) будуть виправдані. Ставлення під загрозу життя не може бути виправдане врученням повістки. Це право людини, яке не обговорюється», - каже Роман Сімутін.

Та додає: «Є навіть практика. Суд закрив провадження, визнав водія невинуватим, якого зупинила поліція та запропонувала дихнути в алкотестер. В цей момент пролунав сигнал повітряної тривоги, водій відмовився та повідомив, що слідує до укриття. Правоохоронці склали на нього протокол, але згодом провадження було закрите. Якщо казати простою мовою, то в кримінальному кодексі є таке поняття як крайня необхідність. Не можно ставити під ризик життя та здоров’я людини. Якщо людину затримують під час повітряної тривоги, то в протоколі це має бути вказано».

До цього адвокат Роман Сімутін додає про те, що варто згадати випадок, коли в грудні минулого року в Святошинському районі Києва 11-річну дівчинку та 12-річного хлопчика не пустили до укриття однієї з шкіл через те, що діти були з собакою. Як відомо, тоді Офіс генпрокурора України повідомив, що було розпочато досудове розслідування за фактом завідомого залишення без допомоги дітей, які перебували в небезпечному для життя стані і були позбавлені можливості вжити заходів до самозбереження.

Своєю чергою, адвокатка Катерина Аніщенко, яка теж знається в питаннях мобілізації, каже, що громадянин має право прослідувати до укриття.

«А вже перебуваючи в укритті повинен надати документи для підтвердження своїх даних», - каже Катерина Аніщенко.

За її словами, в разі виникнення конфліктних ситуацій, громадянин може скористатись правом зателефонувати до поліції, де всі розмови записуються. Крім цього, у громадянина є право вимагати від правоохоронців увімкнути боді-камеру, щоб дії обох сторін було зафіксовано на відео.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Що буде з тими, хто оновив дані в Резерв+: поширюють ІПСО нібито «працівника» Волинського ТЦК
Наступна новина У Нововолинську створять ветеранський хаб: що відомо
Останні новини
Схожі новини