«Школа-інтернат у Заболотті обслуговує 6 районів». У Волиньраді інспектують комунальні заклади

«Школа-інтернат у Заболотті обслуговує 6 районів». У Волиньраді інспектують комунальні заклади
Під час візиту до школи-інтернат у Заболотті

У Волинській обласній раді вивчають стан справ у низці комунальних установ. 28 грудня у стінах Заболоттівської школи-інтернат на Ратнівщині побували голова облради  Григорій Недопад, заступник голови облради Григорій Пустовіт та депутат облради Володимир Бондар.

Від 4 січня у Волиньраді починаються бюджетні слухання. Таку форму роботи запровадили у раді нової каденції. Керівництво ради та волинські обранці хочуть детально розібратися зі станом справ у комунальних установах та проаналізувати потреби в коштах. Як повідомляв голова облради Григорій Недопад, не виключено, що щодо частини установ обранцям треба буде приймати непрості непопулярні рішення, дбаючи про раціональне використання коштів обласного бюджету та його наповнення.

Частина комунальних закладів – це навчальні установи у містах, селищах та селах регіону.

Заболоттівська школа-інтернат діє ще з 1960 року. Її вихованцями є діти, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку. Директором установи є Тетяна Арендарук. Загалом на Волині 8 подібних інтернатних закладів. На їх фінансування виділяють субвенції з державного бюджету, частину потреб закривають коштом обласного бюджету.

 «Ми практикуємо зараз такі виїзди, дивимося, як забезпечені комунальні заклади, вивчаємо їхні потреби і проблеми, щоб мати цю інформацію перед бюджетними слуханнями, які мають відбутися незабаром. Треба розуміти ситуацію перед тим, як аналізувати ті витратні частини клопотань, які нам будуть адресувати. Школа-інтернат у Заболотті - це комунальний заклад, який функціонує вже не перший рік. Там керівник на своєму місці, там багато що зроблено коштом обласного бюджету: дофінансовувалося будівництво нового спортзалу, був зроблений ремонт фасаду, лишилося доробити одну стіну гуртожитку, де проживають діти і викладачі, котельня функціонує нормально, забезпечені паливом», - каже Григорій Недопад.

Володимир Бондар, Григорій Недопад, Тетяна Арендарук та Григорій Пустовіт у Заболотті

Обласна рада традиційно приділяє чимало уваги потребам цієї школи, каже депутат Володимир Бондар. Сам він добре знає стан справ у закладі, бо вже не перше скликання представляє у раді інтереси північних районів Волині.

«Ця школа знаходить у селищі, яке віддалене від обласного центру. Крім того, там навчаються діти з 6-ти сучасних районів. Умови проживання там хороші. Це дуже важливий заклад для цих територій, для батьків цих дітей. Дуже багато вихованців завдяки цьому навчанню знаходять себе у житті. Саме в цих стінах їм дають ті практичні знання, вміння і навички, які дозволять їм реалізуватися.  Тому я вважаю, що цей заклад надзвичайно необхідний, особливо в Заболотті», - зазначає Володимир Бондар, .

Приймаючи рішення про фінансування школи-інтернат, треба зважати не тільки на її соціальну місію, умови навчання, тощо, а й на те, як це вплине на розвиток громади.

«Відтак під час візиту ми говорили й про економічну складову. У цій школі-інтернат працює до сотні людей. Ці всі люди сплачують податки зі своїх зарплат у бюджет Заболоттівської громади.  Два мільйони ПДФО щороку. Це одна із серйозних статей надходжень у бюджет громади, й на це треба зважати, бо це важливий аргумент, коли говорити про доцільність існування такої установи», - переконаний Володимир Бондар.

«Ми знайшли взаєморозуміння в багатьох аспектах подальшої співпраці для того, щоб створити найкомфортніші умови для дітей, надати їм всі можливості для розкриття своїх здібностей. Уже найближчим часом на бюджетних слуханнях спільно визначимо та розділимо фінансування на базові потреби закладу, а також і на перспективу його вдосконалення», - так резюмував візит у Заболоттівську школу-інтернат голова облради Григорій Недопад.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Маневицькій громаді затвердили старост
Наступна новина На Волині безкоштовно обстежують слух у дітей, мами яких вагітними перехворіли на коронавірус
Останні новини
Схожі новини