Затверджено Стратегію забезпечення сталої відповіді на епідемії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу

Затверджено Стратегію забезпечення сталої відповіді на епідемії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу

Відповідно до розпорядження голови Київської обласної державної адміністрації 16.05.2018 №306 у Київській області затвердили Стратегію забезпечення сталої відповіді на епідемії туберкульозу, у тому числі хіміорезистентного, та ВІЛ-інфекції/СНІДу на період до 2020 року та план заходів щодо її реалізації

Актуальність Стратегії зумовлена необхідністю координації державної політики у сфері протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, надання медико-соціальної допомоги хворим на туберкульоз, ВІЛ-інфекцію та ко-інфекцію ВІЛ/туберкульоз, профілактики цих захворювань та забезпечення надання цих послуг за рахунок бюджетних коштів.

Стратегія визначає механізми забезпечення планування, реалізації та фінансування програм і заходів з профілактики, лікування, догляду та підтримки, у тому числі для представників найбільш уразливих груп, у сфері протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу на регіональному та місцевому рівнях з урахуванням міжнародних рекомендацій та кращого досвіду.

З початку розвитку таких епідемій у Київській області значний обсяг послуг, зокрема, профілактичні втручання серед груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ, догляд та підтримка людей, які живуть з ВІЛ, хворих на туберкульоз, програми замісної підтримувальної терапії впроваджувалися за кошти донорських організацій неурядовими (громадськими, благодійними, релігійними та іншими) організаціями, практично з мінімальним фінансуванням з боку держави.

В умовах скорочення обсягів фінансової та технічної допомоги міжнародних донорських організацій, за відсутності реальної фінансової підтримки з державного та місцевих бюджетів для подальшого впровадження медико-соціальних програм у сфері протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, існують високі ризики нівелювання багаторічних зусиль та погіршення епідемічної ситуації у Київській області щодо туберкульозу, ВІЛ-інфекції та ко-інфекції ВІЛ/туберкульоз.

Євгенія Кувшинова, виконавча директорка ВБО «Ковніктус Україна», зазначає важливість затвердження Стратегії:

– Наша організація впроваджує програми з протидії ВІЛ/СНІДу та туберкульозу в Київській області впродовж 9 років. В рік ми охоплюємо послугами профілактики інфікування ВІЛ більше 11 000 осіб з числа груп ризику та надаємо супровід до диспансеризації у зв’язку ВІЛ та отриманню лікування (АРВ-терапії, у тому числі послуги з формування прихильності) більше 500 особам на теренах Київщини.

В умовах перехідного періоду, коли програми поступово мають перейти на державне і місцеве забезпечення, для нас важливо зберегти ті послуги, які довели свою ефективність і задовольняють потреби жителів області, – відзначила Євгенія Кувшинова.

Наша організація була долучена до створення даної Стратегії та продовжуватиме діяльність направлену на забезпечення сталості послуг з ВІЛ та ТБ на теренах Київської області.

Адвокаційна діяльність «Конвіктус Україна» здійснюється в рамках проекту PITCH та спільних заходів з БО “Світ Надії” за підтримки Мережі ЛЖВ.

Більше про Стратегію → http://koda.gov.ua/…/pro-zatverdzhennya-strategii-zabezpech/


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Як змінювали вартість оренди землі на Центральному ринку Луцька. ВІДЕО
Наступна новина Лучанин скаржиться, що йому не заплатили за роботу на молочному складі. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні