Земля може прискорити обертання навколо своєї осі

Земля може прискорити обертання навколо своєї осі

Вчені стверджують, що життя на нашій планеті може впливати на швидкість обертання Землі навколо своєї осі.

В даний час Земля обертається навколо власної осі з періодом 24 години, проте раніше наша планета оберталася з періодом всього лише 2-3 години. Згодом обертання планети сповільнилося через так зване «приливне гальмування», що викликається дією гравітації з боку Місяця і Сонця. Однак, як вважають вчені на чолі з Калебом Шарфом (Caleb Scharf), завідувачем кафедри астробіології Колумбійського університету, США, частково компенсувати цей гравітаційний вплив, що сповільнює обертання, здатна атмосфера планети, пише «Далекі зорі».

Під дією випромінювання Сонця на денній стороні Землі атмосфера нагрівається і стає менш щільною, в той час як на нічній, холодній стороні планети щільність атмосфери підвищена. Це створює «важіль» для гравітаційного впливу, завдяки якому, як вважають Шарф і його колеги, відбувається уповільнення гальмування обертання Землі гравітацією Місяця.

Склад атмосфери планети може впливати на швидкість її нагрівання та охолодження. Наприклад, озон, що утворюється з кисню під дією ультрафіолетового випромінювання, добре поглинає сонячне світло і допомагає «розігріти» планету. Тому кисень, що виділяється гіпотетичними життєвими формами, які населяють екзопланету, може бути перетворений в озон, який, змінивши режим нагріву атмосфери планети батьківською зіркою, надасть тим самим вплив на швидкість обертання планети, злегка прискоривши її обертання навколо власної осі, передбачає Калеб.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Графік відключення світла в Луцьку на 29 грудня
Наступна новина В Луцьку подорожчає водопостачання
Останні новини
Схожі новини