Житло може стати доступнішим. Про що домовились топові будівельники і нардепи на «тусовці» у Луцьку

Житло може стати доступнішим. Про що домовились топові будівельники і нардепи на «тусовці» у Луцьку

Біля Луцька відбулося виїзне засідання регіональних представників Конфедерації будівельників України. Окрім, власне, будівельників-членів конфедерації, на події були присутні народні депутати.

Результатом спільної роботи може стати новий закон, який спростить дозвільні процедури, зменшить корупційні ризики і врешті-решт знизить вартість кінцевого продукту – житлової та комерційної нерухомості. Це історична подія, - переконані учасники.

«Перший» побував у заміському ресторані «Gosti», де відбувся захід, і готовий розповісти, що ж там відбулося.

Хто взяв участь у з’їзді

Президент Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе, голова Ради директорів КБУ Олександр Ротов, перший заступник Міністра розвитку громад та територій України Василь Лозинський, т.в.о. голови ДАБІ Сергій Галіцин, голова Державної сервісної служби містобудування України Наталія Дюжилова, регіональні представники КБУ та члени ради директорів зі всієї України.

Також у засіданні взяли участь народні депутати: Вячеслав Рубльов, Олександр Аліксійчук, Валерій Стернійчук, голова Волинської обласної ради Григорій Недопад, заступник голови Волинської ОДА Ігор Чуліпа, міські голови Володимира-Волинського Ігор Пальонка, Нововолинська Борис Карпус, Ковеля Ігор Чайка, секретар Луцької міської ради Юрій Безпятко, інші представники місцевої влади.

Господар заходу Андрій Разумовський – регіональний представник КБУ

Під час заходу його організатора, директора Будівельної компанії «Інвестор» Андрія Разумовського представили, як регіонального представника Конфедерації будівельників України. А це найбільше професійне об’єднання, до якого входять провідні будівельні компанії країни. КБУ працює з 2005 року і наразі об’єднує понад 700 будівельних холдингових компаній і професійних об’єднань.

Досі волинське представництво очолював генеральний директор «Луцького домобудівельного комбінату» Руслан Вайман.

Представив Андрія Разумовського на новій посаді голова Ради директорів Конфедерації будівельників України Олександр Ротов.

«Нас хвилює будівництво не лише в межах Києва і 200 кілометрів навколо нього, а по всій Україні – від Луцька до Сум. Сподіваюсь, у нас на Волині буде сильна і велика організація», – сказав він.

«Основне наше завдання – об’єднати представників будівельної галузі, разом працювати над розвитком та подоланням проблем. Конфедерація має прямий зв’язок з усіма київськими будівельними організаціями, органами влади. Тому, об’єднавши зусилля, ми зможемо ефективніше доносити до влади наші турботи і переживання, а відтак – швидше їх долати», - заявив Андрій Разумовський.

Також сертифікати про вступ до КБУ отримали представники кількох волинських будівельних компаній: ВО «Інженірінг», ПП «Рем Буд», «Бетон Брук Сервіс», «Форест-Україна».

Бачення реформи ДАБІ

Наразі у Верховній Раді нардепи зареєстрували два законопроєкти реформи Державної архітектурно-будівельної інспекції. Однак члени Конфедерації будівельників України не погоджуються із запропонованими варіантами. В цьому вони солідарні з урядом, який саме готує альтернативний законопроєкт.

Проєкт, який підтримують забудовники, представив на засіданні перший заступник міністра розвитку громад та територій України Василь Лозинський.

В першу чергу документ передбачає створення Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва. Вона працює з грудня минулого року, але в майбутньому реєстрація повинна стати автоматизованою. Таким чином ця процедура прискорюється (усе відбуватиметься за лічені хвилини, а не 10-15 робочих днів) та стає більш прозорою.

Функції ж реєстрації будівництва хочуть передати органам місцевого самоврядування (для об’єктів класу наслідків СС1) та нотаріусам (для об’єктів класу наслідків СС1, СС2, СС3). Відтак, втратиться державна монополія на реєстрацію.

Архітектурно-будівельний контроль також не буде монополізованим. Цим займатимуться Державна інспекція архітектури та містобудування (орган, що створюється замість ДАБІ) (вона контролюватиме об’єкти підвищеної небезпеки та ті, що становлять державну таємницю), органи місцевого самоврядування (самочинне будівництво), юридичні особи (громадські споруди).

Приймати в експлуатацію завершені об’єкти будівництва будуть Державна інспекція архітектури та містобудування, а також юридичні особи, акредитовані Мінрегіоном.

«Ми хочемо, щоб у замовника був максимально великий вибір, куди звертатися. Особливо, якщо є якийсь конфлікт на певній території. При сьогоднішній ситуації обійти його фактично неможливо. Ми ж пропонуємо забудовникам самостійно обирати – працювати з органами місцевого самоврядування чи з юридичною особою на вибір», - пояснив перший заступник міністра розвитку громад та територій України Василь Лозинський.

Ухвалити новий закон і тим самим завершити реформу ДАБІ (створивши натомість Державну інспекцію архітектури та містобудування), за його словами, можуть до червня цього року.

«Я вважаю, що цей закон зможе ефективно працювати, коли ДАБІ як структура буде ліквідована. В іншому випадку я не знаю, як запускати усі прогресивні речі, поки там будуть сидіти люди, які перешкоджають роботі забудовників. Сьогодні будівельна галузь повинна підтримуватися, бо вона розвиває органи місцевого самоврядування, платить податки, створює робочі місця. Я готовий працювати над тим, щоб якомога швидше провести реформу», - додав нардеп Вячеслав Рубльов.

Що це дасть будівельникам та покупцям нерухомості

Учасники виїзного засідання регіональних представників Конфедерації будівельників України переконані, що реформа ДАБІ в запропонованому вигляді принесе користь не лише забудовникам, а й кінцевим споживачам – покупцям нерухомості. Основна її ціль – спрощення процедур та зменшення корупційних ризиків.

«Ми хочемо побороти монополію ДАБІ, а відтак – корупцію, залучити приватний сектор до реєстраційної функції. В результаті не тільки житло стане більш доступним, а й будівельна галузь загалом ще більше сприятиме розвитку України – наповнюватиме бюджети усіх рівнів. Так, як це відбувається в усіх цивілізованих країнах», - наголосив голова Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе.

«Цей законопроєкт, де функції держави переходять з контролюючої в наглядову, частина обов’язків переходить органам місцевого самоврядування, приватним структурам, я бачу основним. Водночас держава повинна мати можливість вплинути у випадку кричущих порушень законодавства», - пояснив народний депутат Олександр Аліксійчук.

«Гості цього заходу – це ті стрейкхолдери, які будуть користуватись готовим законом. В результаті його роботи кінцевий споживач, який купує житло чи комерційні площі, отримає продукт з нижчою ціною. Я переконаний, що ми заберемо корупційні ризики і нерухомість стане більш доступною», - додав він.

Історичною подією цей захід називає голова Державної сервісної служби містобудування України Наталія Дюжилова.

«Це може вилитись у великі проєкти – не лише житлового будівництва, а й інфраструктурні, які принесуть користь усій місцевій громаді», - переконана вона.

Текст: Віта Сахнік

Фото: Роман Домбровський


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Підводка для очей: 100 років бездоганної служби
Наступна новина На Волині обвалився міст. Постраждали 5 працівників, які його ремонтували
Останні новини
Схожі новини