Музей науки в луцькому Будинку офіцерів. Яким його бачать

Музей науки в луцькому Будинку офіцерів. Яким його бачать

У Музеї науки, який планують облаштувати у луцькому Будинку офіцерів, хочуть створити інтерактивне середовище, завдяки якому популяризуватимуться наукові відкриття. Особливістю цього музею буде те, що відвідувачі у ньому не будуть пасивні, а братимуть активну участь у різних дослідженнях і відкриттях.

Про це йшлося 19 лютого під час прямого ефіру на телеканалі «Аверс» на тему «Чи бути музею науки у Луцьку: нове життя історичної будівлі».

Ректорка Луцького національного технічного університету, на балансі якого перебуває приміщення Будинку офіцерів, Ірина Вахович, детально поінформувала, чим відрізнятиметься майбутній музей від інших музеїв, які є у Луцьку.

«Слово «музей» у цьому випадку не треба розглядати як таке, що це буде приміщення з експонатами, де будуть ходити відвідувачі і просто спостерігати. Це буде такий інтерактивний простір, де відвідувачів будуть зустрічати роботи, де вони будуть спілкуватися, де наші студенти будуть проводити екскурсії», – заявила ректорка.

За її словами, це буде середовище, де створюватиметься наука, де популяризуватимуть різні відкриття – фізичні, хімічні, інших напрямків, де діти збиратимуть конструктори, проводитимуть досліди.

«Діти, учні, студенти будуть, по-перше, генерувати знання про науку, наукові дослідження, відкриття, по-друге, братимуть активну участь в цьому процесі», – зауважила Ірина Вахович.

Вона наголосила, що ідея створення такого музею не нова, подібні заклади є у багатьох столицях світу, зокрема у Варшаві. Минулого року Музей науки відкрився й у Києві.

Одна з ідей проєкту Музею науки в Луцьку – інтерактивні виставки, додала проекторка Надія Ковальчук.

«Ті експонати, які наразі є в Києві, свого часу приїдуть до Луцька. Дітям Луцька, Волині не потрібно буде їхати до Києва, стояти величезні черги. Можна буде витратити значно менші кошти, приїхавши до Луцька, і відчути з дитинства, що ж таке наука. І коли уже будуть вивчати фізику, хімію, біологію в школі, ці діти зможуть сказати: а я це бачив у музеї науки ЛНТУ», – пояснила проректорка.

«Еспонати не будуть залишатися на одному місці. Експозиції в нашому та інших подібних музеях будуть взаємозамінюватися. Це буде зацікавлювати дитину прийти ще раз у музей, тільки вже на інший простір», – додала Ірина Вахович.

Читати також: Реанімація для Bank Rolny. Через 10 років луцькому Будинку офіцерів буде 100. Чи доживе?

Проректорка Надія Ковальчук розповіла детально, як саме буде облаштований Музей науки у Луцьку, преставивши проєктний ескіз майбутнього закладу.

«Приміщення Будинку офіцерів складається з чотирьох корпусів. У головному корпусі буде стем-лабораторія, яка передбачатиме, з одного боку, вивчення фізики, хімії, математики, з іншого боку – це поєднання арт, мистецтва, оскільки ми розуміємо, що для того щоб спроєктувати розумний будинок, сьогодні лише технічних знань мало. Також буде кімната Еймса», – розповіла проректорка.

«Якщо дивитися на будівлю, справа примішення є три великі зали, де можна буде проводити різні заходи як наукового характеру, так і гуртки. Тут будуть холи, науково-дослідні лабораторії. Ще один корпус, який знаходиться зліва, буде відведений для ІТ-зони, роботів, вивчення основних принципів програмування», – поділилася Надія Ковальчук.

Музей працюватиме так, кажуть в ЛНТУ, що відвідувачі матимуть змогу проводити у ньому багато часу.

«Проведення значного часу у приміщенні неможливе без релакс-зони, відпочинку, харчування. Тому передбачаються ергономічні приємні зони відпочинку, де можна буде не лише відпочивати, а й проводити наукові досліди», – зауважила проректорка.

Ірина Вахович додала, що саме у музеї планують проводити засідання вченої ради університету.

Очільники вишу наголошують, що проєкт розрахований не лише на дітей: запевняють, що він буде цікавий і студентам, і зрілим людям. Окрім того, обіцяють, що у закладі забезпечать доступність і для осіб з обмеженими можливостями.

Нагадаємо, у Міністерстві освіти і науки оголосили громадське обговорення проєкту Музею науки у приміщенні луцького Будинку офіцерів.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Жодна з конференцій у ВНУ не буде присвячуватися річницям створення воєводств», – ректор
Наступна новина Коронавірус в Україні: що змінилося за добу
Останні новини
Схожі новини