Зі мною пес прослужив 12 років – вірою, правдою, – заступник начальника кінологічного центру Волині

Зі мною пес прослужив 12 років – вірою, правдою, – заступник начальника кінологічного центру Волині

У кінологічному центрі Національної поліції Волині є 27 собак, які допомагають шукати людей, знаходити вибухівку чи наркотики, або навіть затримувати злочинців.

Чи легко працюється кінологам та які завдання доводиться виконувати в умовах повномасштабного вторгнення Суспільне розпитало в капітана поліції, заступника керівника кінологічного центру – Юрія Сави.

Особливості роботи собак у Нацполіції

— Як ви обираєте собак для своєї служби? 

Дивлячись, що ми хочемо з цієї собаки. Собака має бути врівноважена до вибухових речовин. До наркотиків собака може бути й холериком. Бо наркотичні засоби – це знайшла і може драпнути, а вибухівку собака має знайти спокійно до цього віднестися, присісти, а вже тоді вже працюють фахівці вибухотехнічної служби.

В Україні є два спеціалізованих розплідники – це в місті Ірпінь, та в Кам'янець-подільському.

— Які функції може виконувати пес, яку роботу, які обов'язки на нього покладаються?

Знайти злочинця, знайти вибухову річ, знайти наркотичні засоби, або знайти залишки людини.

— Як проходить день службового собаки у кінологічному центрі?  

Приходимо на роботу і собака починає працювати. Собака зразу ж виводиться на майданчик. Кінолог починає виносити будь-які предмети, щоб працювати з собакою. У кожного кінолога у нас є по дві, по три, по чотири собаки й кожній треба приділити увагу.

— Як працюєте з людьми, як шукають?

Якщо беремо, наприклад, крадіжку з будинку, відповідно кінолог перед тим, як запустити службову собаку по запаховому сліду, обдивляється звідки ймовірніше було проникнення в дане приміщення і від того він починає відштовхуватись, пускає собаку по сліду і вже працює з нею.

— Як ще собака допомагає шукати людей, я чув випадки, що допомагали у пошуку людей, які загубилися?

Кінолог прибуває по адресі, де дана особа проживала. Береться якась її річ, дають собаці понюхати й собака починає працювати.

— Як навчити собаку шукати наркотики чи вибухівку?

Собака знає  від п'яти до семи запахів того чи іншого напрямку. Вона починає позначати предмет, після чого кінолог розуміє, що собака готова сертифікуватися. Тоді ми їдемо в місто Житомир й сертифікуємо собаку, бо без сертифіката працювати не можемо. Собака сертифікується на три роки. 

В Житомирі з ними проводять  місяць тренінгів, в кінці здається екзамен, видається відповідний сертифікат.

"Стосунки кінолога з собакою будуються впродовж певного часу"

— Які породи псів у вас є?

Переважно – це німецька вівчарка. В одному спецпідрозділі є ще дві бельгійські вівчарки, вони набагато витриваліші. На штурмові завдання – собаки обладнуються спеціальними камерами, бронежилетами, тобто собаки працюють, як і хлопці в повній екіпіровці. Спеціальні бронежилети для собак, капці спеціальні, все для того, щоб не поранилися. 

— Кожна собака, як і кожна людина і жива істота має якісь свої особливості, які характери бувають у собак? 

До кожної породи, до кожного характеру потрібно мати свій певний підхід. Для того, щоб зрозуміти на що собака здатна. В одному виводку собачок можуть бути, як холерики, так і флегматики.   

— В чому проявляється їхній характер?

Собака-холерик завжди в пошуку, завжди шукає собі роботу – непосидюча. Флегматики — вони більш спокійні собаки. В службі їх рідко застосовують, але якщо їх беруть для служби, то тільки на пошук вибухових речовин. За 20 років різні були собаки, до кожної собаки є свій підхід. 

— Коли ви працюєте з собакою, як ви будуєте стосунки довіри, щоб ви могли їй довіряти й пес, щоб міг вам довіряти?

Стосунки з собакою будуються впродовж певного часу, занять. Собака не розуміє, чи вона на заняттях, чи на роботі. В будь-якому випадку до собаки завжди треба ставитись так, як би ви хотіли, щоб ставились до тебе. Якщо ми почнемо до собаки ставитись зверхньо, відповідно вона не буде виконувати свою роботу на 100%, а буде імітувати її, щоб скоріше піти у вольєр, бо там їй комфортніше.

Тренування собак

— Які є методи навчання собак?

Методів навчання є декілька: смако-заохочувальний – це дається ковбаска, або м'ясо нарізається дрібними кусочками. Собачку, яка починає виконувати певні команди – заохочуємо. Вона завжди розуміє, що за будь-яку команду отримає якийсь смаколик. Метод наштовхування – ми собаці показуємо, що їй треба робити. Береться ще одна собака, вона дивиться, що робить інша і починає собі те саме повторювати. 

Є ще контрастний метод дресування – це механічний вплив на собаку і смако-заохочувальний, тобто ми все в контрасті разом робимо.

— Як відбувається тренування собак? Скільки часу ви приділяєте цьому?

Все залежить від характеру собаки, наскільки вона може витримати будь-які навантаження. Все починається з пів години. В цих пів години входить вигул і в процесі будь-які команди подаються: до мене, сидіти, лежати. Тоді дивимося, якщо собачка вже не з такою інтенсивністю хоче виконувати команди, даємо відпочити. Бо якщо працювати довго, то можна “перезайматися” і відповідно собака взагалі відмовляється від будь-якої праці.

— Як ви розумієте, що собака не підходить для пошуку людей, або не підходить для пошуку вибухівки, чи наркотиків?

Мотивація, зацікавленість. Якщо цього всього немає, з собакою дуже важко працювати, дуже складно. Ми дивимося по собаці наскільки вона весела, наскільки вона хоче приймати нас і готова працювати. 

— Комплексний догляд за собаками, який він у вас?

Кожен день треба з цуценям гуляти, щоб воно звикало до майбутнього господаря.

Якщо цуценя — це один вид годування. В підлітковому віці вже трошки змінюється раціон, крупи різні міняються.

Сухий корм в нас є. Ми закупляємо корма преміум класу, як для цуценят, так і для дорослих собак. 

— Є у вас хтось за цим закріплений? Хто раціон моніторить, меню складає? 

У нас є  ветеринарний фельдшер, який слідкує за меню, за утриманням, годівлею і доглядом всіх службових собак в нашому підрозділі. Є ще людина, яка варить їм каші. 

12 років служби та дружби: особистий досвід

— Ваш пес служить вам вірно. Скільки років може така служба тривати?

Зі мною пес прослужив 12 років – вірою, правдою. Навчалися півтора року, а після того ми вже почали виїжджати на злочини. В мене розшукова – Хайма.

Моя собака навчила мене в першу чергу любити не тільки своїх близьких, а й любити тварин такими, якими вони є.

Коли я приходжу до вольєра одягнений не за формою, собака зовсім по-іншому до цього відноситься, бо вона розуміє, що йде на заняття. А коли я йду у формі, ми маємо виїжджати, вона рада, що покатається в автомобілі, будемо говорити, побачить світ.

— Коли собака виходить на пенсію, як це відбувається?

Кінолог забирає цю собаку собі додому і доглядає її вже до останніх днів. Є такі випадки, коли люди похилого віку звертаються і беруть собі. Це великий плюс тому, що собака вже тренована, слухняна доживає свого віку з людиною, яка несе їй добро. 

— Ви тренуєте собак, але я впевнений, що кінолог теж повинен багато вчитися.

Так, постійно з'являються нові технології, техніки навчання. В Житомирі є спеціальна школа для кінологів, яка проводить навчання, базові курси дає. Після чого люди приходять в підрозділи й ми те, що знаємо їм передаємо..


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Переглядами та «лайками» гроші не заробиш: волинян попередили про чергову шахрайську схему
Наступна новина З покинутої хати - у пансіонат: неходячого волинянина поселили у геріатричному
Останні новини
Схожі новини