Зі шкільної бібліотеки луцького ліцею забрали російську літературу

Зі шкільної бібліотеки луцького ліцею забрали російську літературу

Книги російських авторів прибрали із книжкових полиць шкільної бібліотеки луцького ліцею № 21. Зараз вони зберігаються у сховищі.

Про це Суспільному розповіла завідувачка книгозбірні Алла Камінська.

На місці вилучених книг планують розмістити українську літературу.

«Приблизно третя частина книжкового фонду художньої літератури – це російські видання, але не лише російських авторів, а російськомовні. Їх всі знають – Пушкін, Лєрмонтов, Булгаков, Єсенін, Купрін», – каже Алла Камінська.

Додає, що згідно з програмою учні змушені були читати цих авторів російською мовою, адже аналогів українською немає.

Ці книги спишуть. Це означає, що російська література утилізується, а згодом здасться в макулатуру. У школі планують залишити по два-три примірники книг російських класиків для наукових робіт.

У кабінеті зарубіжної літератури Луцького ліцею № 21 раніше на стіні висів портрет російського поета Олександра Пушкіна — зараз тут порожнє місце. За словами учительки Тетяни Коцюби, йому шукають заміну.

Зарубіжну літературу у ліцеї діти вивчають з п'ятого по 11-ий клас. Навчальна програма, зі слів вчительки, змінилася за останні роки, у старших класах школярі мають дві години щотижня.

«Зарубіжна література виконує безліч функцій і одна з яких – естетична. Як ми можемо донести до дітей, що російська поезія, це класно? Діти лишилися без даху над головою чи змушені були емігрувати, чи, скажімо, залишилися сиротами. Цим ми повторно їх травмуємо психологічно», – говорить Тетяна Коцюба.

Дев'ятикласник Вадим Дмитрук каже, що востаннє за шкільною програмою читав твір російською мовою Михайла Булгакова «Собаче серце». Школяр говорить: якби був аналог українською, то взяв би його в бібліотеці.

У Міністерстві освіти та науки України з квітня працюють спеціальні групи фахівців над новою програмою зарубіжної літератури. Які твори вилучать із програми та на які замінять – стане відомо після затвердження нової програми курсу.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/UsHG26gcdFY" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Читайте також: У Луцьку з бібліотек вилучають книги російських авторів


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина За Україну загинув волинянин Віктор Білов
Наступна новина У луцькому спортивно-розважальному комплексі поселили маже 200 переселенців
Останні новини
Схожі новини