«Знесення –  це останній крок». «Лесин» ясен будуть рятувати

«Знесення –  це останній крок».  «Лесин» ясен будуть рятувати

«Лесин» ясен, що розташований на площі перед Луцьким замком нещодавно почав нахилятися. Комунальні служби обгородили територію довкола. 28 квітня, обговорювали ймовірні шляхи порятунку дерева.

Заступник міського голови Костянтин Петрочук, радник міського голови Ігор Поліщук, член виконавчого комітету Ігор Алєксєєв, фахівці відділу екології Луцької міської ради, КП “Парки та сквери м. Луцька” провели огляд дерева та обговорили шляхи його порятунку, – йдеться на сайті міськради. 

Ігор Поліщук наголосив, що Лесин ясен необхідно врятувати. За його словами, варто оперативно вивчити український та закордонний досвід та запропонував залучити відповідних фахівців, біологів і науковців, які проводили уже подібні роботи. Він додав, що за кордоном використовують різні підпори, троси та інші засоби, аби підтримати крону чи підперти стовбур. На його переконання, таким шляхом варто і нам піти, аби врятувати дерево, яке є частиною історії Луцька.

“Луцька міська рада готова фінансувати необхідні роботи. Ми повинні зробити усе, аби його врятувати. Знесення — це останній крок, який має бути застосований”, - констатував він.

Начальник відділу екології міської ради Оксана Лисак зазначила, що в Україні є досвід рятування вікових дерев, зокрема, тисячолітній дуб на Хортиці. За її словами, проконсультуються з фахівцями та залучать їх до вивчення цього питання.

“Свого часу фахівці вже проводили роботи біля Лесиного ясена. Бетонувалися тріщини, аби зберегти його. На жаль, дерево старіє, відбувається його природннє відмирання. Також на його стан вплинуло і зрізання частини гілля. Зокрема, це було зроблено й під час реконструкції Будинку Пузини, що знаходиться поруч.

Нині ми повинні зробити усе, аби врятувати дерево. Яким чином це зробити, то необхідно вирішити із залученням спеціалістів, біологів, інженерів. Вже певна робота у цьому напрямку зроблена. Буде враховано рекомендації фахівців щодо вжиття запобіжних заходів, які необхідно здійснити для збереження дерева. Воно має й далі радувати око лучан і туристів, які відвідують Луцький замок”, - наголосила вона.

У найближчий тиждень-два будуть вивчені усі шляхи та прийнято рішення щодо проведення необхідних робіт.

     


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Чи ризикуєте ви захворіти на коронавірус? ОНЛАЙН-ТЕСТ
Наступна новина Коли закінчиться пандемія коронавірусу в Україні та інших країнах? Учені назвали точні дати
Останні новини
Схожі новини