Зона тиші та куточок настрою: як у Луцьку працює Нова українська школа. ФОТО

Зона тиші та куточок настрою: як у Луцьку працює Нова українська школа. ФОТО

З нового навчального року в Україні стартувала освітня реформа – Нова українська школа, за якою дітей, які пішли у перший клас абсолютно в усіх українських школах, вчитимуть за новою методикою.

Її мета, кажуть у Міністерстві освіти, знайти індивідуальний підхід до кожної дитини та розкрити її потенціал.

Маленькі учні луцьких шкіл вже встигли відчути освітні новинки.

«Перший» подивився, як ці нововведення дійшли до місцевих навчальних закладів та як змінився спосіб викладання предметів.

Наш вибір «впав» на школу №10, що на вулиці Ветеранів,5.

«З МАЛЕНЬКИХ КРОКІВ СТАНЕТЬСЯ ДИВО», – ОЛЕГ МИХАЛЬЧУК

Її директор Олег Михальчук розповів, що ця реформа є дуже значимою як для учнів, їх батьків, так і для вчителів.

«Найважливішим є переосмислення значення освіти, підходів. Будь-яка реформа заради гарного слова, не буде мати ніякого ефекту. Вона принесе результат тоді, коли ми самі розумітимемо її зміст», – каже Олег Михальчук.

Директор школи №10 Олег Михальчук

За словами директора, у школі є шість перших класів. Вчителі, які взяли на себе відповідальність вести їх, проходили спеціальні навчання.

«Для мене це було дуже важливим, адже вчитель має змінити своє бачення. Раніше ми працювали над розвитком знань та вмінь, а тепер над компетенцією. Дитина має розуміти значення навчання, застосувати їх, а не просто накопичувати. Тобто школярі мають знати, як себе реалізовувати у подальшому житті. Тоді з маленьких кроків станеться велике диво», – пояснює директор школи.

Він зазначає, що згідно з реформою тут мають бути нові одномісні парти, технічні засоби навчання. І все це буде, питання лише у часі.

АСОЦІАТИВНІ УРОКИ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ, ВЛАСНА ГАЗЕТА ТА КУТОЧОК НАСТРОЮ

Вчителька 1-В Ірина Кожухарь поділилися, що зараз діти навчаються у класах поділених на групи. Це зробили для того, щоб вони більше спілкувалися між собою.

«Кожен урок ми стараємось інтегрувати. Наприклад, українську мову з читанням, природознавство з трудовим навчанням. На одному з уроків ми говорили про дружбу, кожна дитина мала свою пелюсточку, на якій писала, які риси найбільше цінує», – зауважує Ірина.

Вчителька школи №10 Ірина Кожухарь

Вчителька додала, що класи поділені на дві зони: робочу та зону тиші. У другій школярі мають змогу посидіти, подумати, помалювати, а тоді повертатися в свою групку.

Варто зауважити, що уроки англійської мови тут направляють на асоціативну методику. Тобто діти не пишуть, не читають, а, показуючи тваринок, вивчають слова.

До речі, вчителі можуть самі регулювати дзвінки. За словами Ірини, у них немає сталого 35-хвилиного уроку.  Якщо вони бачать, що діти втомилися після 20 хвилин, то для них роблять перерву.

Для школярів також зробили і «куточок настрою». Туди вони зранку можуть прийти та обрати свою прищепку з обличчям, в такий спосіб визначаючи свій настрій. А перед уроками на ранковому колі вчителі розпитують, чому вони себе так почувають.

Вчителька поділилась, що разом з дітками та їхніми батьками вони випустять класну газету, в якій будуть малюнки, загадки, кросворди, вітання іменинникам та скарбничка творчості.

Отож хай і маленькими кроками, але у Луцьку роблять перші кроки до Нової української школи.

Уроки англійської мови за новими стандартами
Куточок настрою в одному з класів
Лего для дітей

Ігри для першокласників

Текст: Іванна СОЛОМАНЧУК (Перший).

Фото: Роман ДОМБРОВСЬКИЙ (Перший).


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку п'яний водій хотів дати патрульному хабар і просив відпустити «по-людськи»
Наступна новина «Атлант плюс» пропонує універсальні і невагомі скляні перила. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини