Зробити тюрму у Володимирі туристичним об’єктом. Є така думка

Зробити тюрму у Володимирі туристичним об’єктом. Є така думка
Тюрма у Володимирі-Волинському

Тур у камеру. Пройтися коридором, яким ходили в’язні різних режимів. Почути правду про репресії. Зробити тематичні фото. Чому – ні? Мешканець Володимира-Волинського і працівник місцевого історичного музею Олександр Стемковський пропонує зробити місцеву в’язницю унікальною локацією для туристів.

Така практика не є чимось унікальним. Подібні локації існують і до них їдуть туристи, каже він.

Своїми думками Олександр Стемковський поділився на сайті «БУГ».  І розповів про історію стін, що ховаються за древніми міськими валами.

Для довідки.

«У 1831 році поляки підняли повстання на Волині проти російського царизму. Польща у той час була у складі Російської імперії і боролася за відновлення державності. Російський царизм збудував за валами у Володимирі в’язницю для політв’язнів – повстанців із числа поляків. Із 17 вересня 1939 року Володимир-Волинський увійшов до складу СРСР. Нова влада використала вже існуючу будівлю для діяльності в’язниці НКВСв періоди з 1939 по 1941рік, а потім з 1944по 1956 рік. В’язнями стали тисячі людей неугідних новій владі – мешканці Володимира та Володимирщини. Серед них – священики, інтелігенція, заможні міщани, українські патріоти, офіцери польської армії ІІ Речі Посполитої.

70 років правда про страшні злочини за валами замовчувалася, хоча старожили міста знали про це. (...) У 1997 році Львівське меморіальне товариство «Пошук» розпочало розкопки за валами,де знищували ув’язнених. У пошукових роботах брали участь місцеві краєзнавці Ярослав Царук, Леонід Михальчук, Володимир Стемковський. У 2010 році повторні розкопки провела організація « Волинські старожитності». Було ексгумовано понад 2500 останків людей, знайдено жетони польських офіцерів, їх особисті речі. Відбулося перепоховання на Федорівському цвинтарі за участю польських високопосадовців».

Краєзнавець наводить у приклад мукачівський замок Паланок, де колись теж була в’язниця, що мала «страшну славу моторошного місця», а тепер експозиція зі знаряддями для катувань користується попитом серед туристів.

«Згоден, у нас ситуація глибша, драматичніша. Ще вельми живі спогади про виявлені людські рештки, про кульові отвори в кістках. Вважаю, що ми повинні зберегти це для історії, для тих, хто прийде після нас. Це має бути місце для спомину про жертв страшних режимів. Ми не повинні про таке забувати. Ми повинні розуміти, хто наш ворог, адже часи фактично не змінились! (...) В перспективі хотілось би, аби наше місто мало таку і особливу, дуже нетривіальну локацію як реконструйована в’язниця на теренах Валів Володимира. Не в повному розмірі було би досить 2-3 кімнат та коридора. Все зробити в антуражі, наповнити як справжніми артефактами та бутафорськими, створити моторошну і страшну атмосферу. Це буде унікальна локація на Волині!» – пише Олександр Стемковський.

Саме у стінах тюрми на валах, на його думку, можна було б створити «Музей-меморіал пам’яті жертвам радянських репресій».

Нагадаємо, свого часу ідею з подібними музейними кімнатами у стінах тюрми озвучували у Луцьку. Це стосувалося Луцької тюрми, за совєтів - училища культури. Нині у частині приміщення монастир.  Тут же пропонували облаштувати хостел для ночівлі туристів. З ідеєю такого проекту у 2017 р. виступили у Волинській єпархії УПЦ КП. У 2018-му реалізацію проекту «Хостел» у приміщенні пам’ятки архітектури національного значення «Монастир бригідок», відомого також як Луцька тюрма, призупинили через брак коштів та суспільний резонанс.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Streetwear: що сьогодні в тренді?
Наступна новина У президента Польщі – коронавірус
Останні новини
Схожі новини