Звернення щодо впровадження виборчої системи з відкритими списками

Звернення щодо впровадження  виборчої системи з відкритими списками

Ми, депутати Волинської обласної ради, від імені членів нашої громади Волинської області закликаємо Вас виконати базові вимоги Революції Гідності, публічні передвиборчі обіцянки, надані громадянам України і міжнародній спільноті, та письмові зобов’язання перед учасниками Коаліційної угоди політичних сил парламенту 2014 року щодо невідкладного впровадження виборчої системи з відкритими списками.

Продовження політичних традицій часів Януковича щодо ігнорування публічних обіцянок і вимог громадян України не додає честі чинним політикам та лише підтверджує недостатність проведеного оновлення складу парламенту, перешкодою чому стала чинна «мажоритарна» складова виборчої системи. Адже, боротьбу у мажоритарних виборчих округах ведуть не ідеї та програми, а адмінресурс та гроші. Тому, шанси на перемогу достойних кандидатів, які не володіють потужним фінансовим ресурсом, є мізерними.

Українській державі критично важливо негайно провести виборчу реформу, запровадивши на парламентських виборах пропорційну систему виборів з відкритими списками. Ця система дозволяє, з одного боку, зберегти принцип політичної структуризації суспільства завдяки участі політичних партій, але в той же час гарантує наявність тіснішого зв’язку народного депутата з виборцями певного округу.

Окрім того, за цією виборчою системою громадяни обиратимуть не лише партію, але й матимуть змогу впливати на розташування кандидатів в ієрархії виборчого списку цієї партії. В цьому і полягає принцип «відкриття» партійних списків.

Незважаючи на всю очевидність причин і наслідків, влада продовжує лише імітувати процес виборчої реформи, зокрема щодо розгляду Виборчого кодексу, голосування за перше читання якого відбулося ще 7 листопада 2017 року.

Сьогодні вже негідно продовжувати аргументувати зволікання виключно чисельністю внесених поправок, адже з дати їх внесення пройшло більше шести місяців. Складається враження, що влада свідомо затягує цей процес і намагається «поховати» Виборчий кодекс під дискусіями навколо правок щодо окремих його статей.

Але українське суспільство не потерпить більше «політичного окозамилювання», воно потребує реальних і швидких змін. У результаті впровадження Виборчого кодексу наша країна нарешті отримає шанс сформувати достойну політичну еліту та структуровану партійну систему замість олігархічних партій, партій-одноденок та іменних проектів під вибори. А громадяни України зможуть отримати більший вплив як на формування влади, так і на стан справ в країні.

 

Враховуючи вищевикладене та з метою забезпечення проведення виборів парламенту 2019 року за відкритими списками,

вимагаємо :

невідкладно забезпечити розгляд у другому читанні та прийняття в цілому проекту Виборчого кодексу (проект № 3112-1 від 02.10.2015).

                                                              

Прийнято на двадцятій сесії Волинської обласної ради 31 травня 2018 року

Читати далі


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «ВМБ нерухомість» пропонує придбати дачу в гарному місці
Наступна новина На Волині неповнолітній водій «злетів» із мотоцикла
Останні новини
Схожі новини