На Волині дві єпархії УПЦ МП не поминають Кіріла. В Україні - вже 15. Що - далі?

Предстоятель УПЦ МП Онуфрій

В Українській Православній Церкві Московського патріархату назріває бунт проти патріарха Кіріла. 

Уже 15 єпископів УПЦ МП офіційно заявили, що в їхніх єпархіях не будуть поминати патріарха Кіріла через його підтримку війни Росії проти України.

Усі 15 єпископів в Україні прагнуть до незалежності від Російської православної церкви, і цих охочих єпископів може бути більше половини, пише BBC News Україна.

Видання оприлюднило карту єпархій, у яких через війну Росії проти України прийняли одне з найжорсткіших рішень непокори – не поминати патріарха. 

Перші 15-ть єпархій

Серед таких єпархій – дві волинські. Йдеться про Володимир-Волинську єпархію УПЦ та Волинську єпархію УПЦ. Нагадаємо, Володимир-Волинська першою в Україні звернулася до предстоятеля УПЦ МП Онуфрія з вимогою зібрати священний синод і розглянути питання надання автокефалії УПЦ МП. Члени єпархіальної ради та отці благочинні Волинської єпархії УПЦ МП теж звернулися до керуючого єпархією архієпископа Нафанаїла, «засудивши вторгнення, військову агресію і зазіхання на територіальний суверенітет Української держави зі сторони Російської Федерації».

Карта, оприлюднена BBC News Україна

Отож, йдеться про такі єпархії: Володимир-Волинська, Волинська, Рівненська, Львівська, Мукачівська, Івано-Франківська, Житомирська, Хмельницька, Вінницька, Камянець-Подільська, Могилів-Подільська, Білоцерківська, Черкаська, Кіровоградська, Сумська.

За даними УПЦ та ВВС News Україна, такі рішення на рівні єпархіальної ради ухвалили:

  • Митрополит Івано-Франківський і Коломийський Серафим
  • Митрополит Хмельницький і Старокостянтинівський Антоній
  • Митрополит Мукачівський і Ужгородський Феодор
  • Митрополит Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт
  • Митрополит Володимир-Волинський і Ковельський Володимир
  • Митрополит Сумський і Охтирський Євлогій
  • Митрополит Вінницький і Барський Варсонофій
  • Митрополит Житомирський і Новоград-Волинський Никодим
  • Митрополит Львівський і Галицький Філарет
  • Митрополит Черкаський і Канівський Феодосій
  • Архієпископ Волинський і Луцький Нафанаїл
  • Єпископ Рівненський і Острозький Пимен
  • Митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин
  • Митрополит Кам'янець-Подільський і Городоцький Феодор
  • Митрополит Кіровоградський і Новомиргородський Іоасаф

Як вказують єпископи з цього списку, це тільки ті, хто наважився закріпити рішення формально. А є ще багато єпископів, хто благословив не поминати Кіріла без письмового рішення.

Загалом в УПЦ МП 53 єпархії, сім з яких розташовані на території анексованого Криму та самопроголошених «ДНР» та «ЛНР».

При чому деякі західні єпархії не тільки вирішили не поминати Кіріла, а й звернулись до Онуфрія негайно скликати архієрейський собор та вийти з РПЦ.

Сам же митрополит Онуфрій, який є членом священного синоду МП, звертався до Кіріла вплинути на президента Путіна, щоб зупинити війну, і жорстко засуджує дії Росії. Однак предстоятель продовжує поминати патріарха РПЦ.

Той же, як відомо, нещодавно публічно благословив російських війькових на війну в Україні, подарувавши після літургії у храмі ікону командувачу Росгвардії Віктору Золотову

На території монастиря у Зимному на Волині, 
де часто бували куми путіна Медведчуки,
тепер приймають біженців.
Фото з ігуменією Стефаною

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Рівненський архієпископ закликав вірян і духовенство УПЦ «об'єднатися навколо Київського престолу»

«Швидше символічний рух»

Священник і богослов Кирило Говорун, який очолював відділ зовнішніх церковних зносин УПЦ МП, у розмові з ВВС News Україна каже, що «крок з непоминанням Кирила поки що швидше символічний рух», який не має церковних наслідків, бо священники і єпископи перебувають у підпорядкуванні МП через митрополита Онуфрія, який і далі поминає патріарха. 

Вихід він бачить у відновленні спілкування з Православною церквою України та Вселенським патріархатом.

«Шлях з цієї безвиході один - визнати свої помилки, відновити спілкування з вселенським православʼям та розпочати консультації з ПЦУ щодо возз'єднання», - цитує Говоруна видання.

Нагадаємо, раніше, митрополит Луцький і Волинський, керуючий Волинською єпархією ПЦУ Михаїл звернувся до священнослужителів Московського патріархату та мирян і закликав духовенство УПЦ сісти за стіл переговорів. 

Митрополит Переяславський та Вишневський Православної Церкви України Олександр Драбинко, який свого часу знайшов волю вийти з лав УПЦ МП, каже: те, що Онуфрій засудив дії Росії і назвав цю війну «Каїновим гріхом» заслуговує на повагу.

«Він недвозначно назвав, всупереч нав'язуваному керівництвом РПЦ послуху росідеології, розв'язану Росією війну гріхом Каїна. Не просто позиція, це констатація факту. І йому, людині духовній, це зрозуміло. Іншим часом він міг би промовчати, але не зараз», – зауважує Драбинко у недавньому інтерв’ю виданню «Обозреватель»

Втім, переконаний, що далі Онуфрій не піде. 

«Цим за нинішнього адміністративного розкладу поки що все обмежиться. В УПЦ є такий собі «церковний стоп-кран» – керуючий справами митрополит Антоній (Паканич). Ряд його заяв говорить саме про це, і про специфічну функцію, яку він виконує. Останнє звернення до духовенства (дивно, що від його імені, а не предстоятеля) – це заклик зберігати «вірність церкві». Це реакція на ті процеси, які сьогодні відбуваються у церковному середовищі», – каже митрополит Драбинко. 

На його думку, попри те, що низка єпархій вимагає автокефалію, автокефалії патріарах Кіріл не дасть. РПЦ не піде на скликання Собору та розрив. Керівництво УПЦ відповідає на все: у час війни такі питання не вирішуються. Тому, вважає Олександр Драбинко, єпархії, які не хочуть лишатися в лоні МП, мають один вихід: об’єднуватися і входити до помісної церкви.

«Цього вкрай мало»

Заслуговує на особливу увагу думка священнослужителя УПЦ МП Олександра Клименка.Протоієрей УПЦ МП відомий тим, що перемагав у пісееному шоу «голос» на українському ТБ. Служить у церкві м. Березань на Київщині.  Свою позиції він чітко означив на сторінці у фейсбуці. 

Ось що той заявив:

«Патріарха Кирила вже можна зараховувати до воєнних злочинців нарівні з Путіним. Він щодня пробиває чергове дно. Переважна більшість духовенства в РФ нічим не краще. Кількість відео, де священники та єпископи РПЦ пропагують на проповіді кремлівські наративи зашкалює. Храми РПЦ стали ще одним майданчиком стимулювання війни в Україні.

Натомість більшість священників УПЦ всіма силами прагнуть повного розриву із цією повністю дискредитованою структурою, яка по суті стала просто частиною державного апарату Росії.

Олександр Клименко. Фото з його сторінки у ФБ

Вже очевидно, що згадувати ім'я ПК на службах неприпустимо, майже всі священнослужителі УПЦ цього і не роблять нині, але цього недостатньо. Цього вкрай мало.

Вже є декілька єпархій УПЦ, в яких духовенство звернулося до свого архієрея з проханням зробити все необхідне для якнайшвидшого проведення архієрейського собору, на якому можна було би очікувати рішення про направлення до РПЦ вимоги надати повну автокефалію. Саме вимоги, а не прохання. Просити щось у тих, хто благословляє вбивць нашого народу вважаю некоректним», – каже Клименко. 

Вважає, що «треба соборним голосом церкви вимагати повного розриву із тими, слова і дії яких дискредитують всіх православних людей».

Тим часом на Волині є кому «просити путіна»

Перші особи УПЦ МП на Волині утримуються від коментарів на цю тему. Єпархії обмежилися заявами про вимогу скликати синод і поставити там питання автономії УПЦ МП. Окремі ж священнослужителі пишуть пости у ФБ, в яких засуджують патріарха Кіріла.

Так, наприклад, священик Свято-Хрестовоздвиженського храму УПЦ селища Колки Олександр Білінський заявив: «Від сьогодні не хочу і не збираюсь мати НІЧОГО СПІЛЬНОГО з патріархом РПЦ Кирилом (Гундяєвим). Вважаю його посібником ката і вбивці Путіна. Церква не потребує захисту ракетами, танками і терористами-іновірцями! Церква захищається Самим Господом і молитвами небесних та земних її членів. НЕ ТРЕБА в Україні нікого спасати!!! Ми самі собі дамо раду, ми разом зі своїм народом і зі смиренням приймаємо свій хрест». Зробив це публічно у фейсбуці. 

Двоє з настоятелів монастирів УПЦ МП на Волині так само публічно звернулися до путіна. Так, архімандрит Леонтій (Бурко) намісник Миколаївського Милецького чоловічого монастиря УПЦ МП монастир у селі Мильці Старовижівського району Волинської області записав звернення до президента РФ. Відеозвернення записала й близька до кумів путіна Медведчуків ігуменя Святогорського Успенського Зимненського ставропігійного жіночого монастиря УПЦ МП Стефана. Просили зупинити війну.

Крім того, зверталися до путіна з «вимогою негайно зупинити воєнні дії на території України та вивести російські війська з нашої землі» й віряни УПЦ МП з деяких парафій Волині. Відео зі зверненнями оприлюднили на сайті Волинської єпархії УПЦ МП. 

Однак після того він зруйнував уже не одну церкву УПЦ МП, в тому числі й Святогірську лавру на Донеччині.

Мовчить на цю тему ще один одіозний священник з волинським корінням – скандальний настоятель Києво-Печерської лаври митрополит УПЦ МП й уродженець села Борбин на межі Рівненської та Волинської областей, який починав свій священницький шлях під Нововолинськом,  о. Павло (Лебідь). У його архіві – і фото з путіним, і орден від путіна. 

 * * *

16 березня в Києві було затримано священника УПЦ Московського патріархату отця Онуфрія за допомогу російській армії. У священника було знайдено листування з російськими спецслужбами. На що предстоятель УПЦ МП Онуфрій заявив, що такого священнослужителя немає і не було у їхніх рядах. 

Президент РФ путін вручає нагороду наміснику
Києво-Печерської лаври о. Павлу (Лебедю), 2013 рік

Підготувала Олена ЛІВІЦЬКА 


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина За останню добу ЗСУ збили 10 повітряних цілей росії, - Генштаб
Наступна новина Як вибрати чоловічий годинник
Схожі новини