«Новий сезон з новою кров’ю». 10 цитат голови Волиньради з прямого ефіру з журналістами

Григорій Недопад

Голова Волиньради Григорій Недопад відповів на запитання журналістів у прямому ефірі «Аверсу». Традиція таких пресконференцій запроваджена його попередниками.

Свій перший ефір Григорій Недопад провів 16 грудня минулого року. Тоді говорив про плани і перші кроки на посади: про скандальну недовіру голові Волинської ОДА під час сесії облради, про виключення його зі складу комісії, що відбирає об’єкти до ДФРР (державний фонд регіонального розвитку, який фінансує будівництво у регіонах), про низку комунальних установ-пережитків, з якими треба наводити лад, про бурштин і партію, «яка ніяк не пов’язана з Коломойським».

14 вересня голова обласної ради розповів про те, як встигнути на всі фестивалі, чому онкодиспансер втратив 17 мільйонів, куди повертати сім десятків пацієнтів олицької психлікарні, за яких нема кому платити, про депутатські  та партійні плани на осінь-2021 і чиновників ОДА, які не справляються зі своєю роботою.

«Перший» зібрав цитати про головне.

 *  *  *

Навіщо голові ради диплом доктора філософії?

(для чого Григорій Недопад вирішив здобути диплом доктора філософії і чому – в ЛНТУ)

… «Ще будучи головою районної ради, у 2016-му я вступив до академії при президентові, закінчив її аж у 2019-му. Були запрошення від викладачів продовжити навчання в аспірантурі саме при академії. На жаль, виділяти стільки часу для навчання у столиці не мав змоги, вирішив вступити у місцевий вуз. Оскільки перша освіта то у мене ВНУ, то я переговорив з науковим керівником Іриною Михайлівною, яка тоді ще була головою Волинської облради (а нині Ірина Вахович ректорка ЛНТУ, де Григорій Недопад недавно і захистив диплом доктора філософії, – авт.), сказав, що маю бажання продовжити навчання в аспірантурі, в 2019-му продовжив.

Напевне, продовжую собі молодість, коли навчаюся, спілкуюся з молоддю. Міжнародні стандарти вже, кажуть, перенесли, ми ще довго будемо молоді, тому будемо навчатися далі»

«Новий політичний сезон» партії «з новою кров’ю»?

(чому волинські партійці «За майбутнє» готують до «нового політичного сезону», про що заявили на недавній нараді, чим це пояснюють і чи справді партію треба оживляти, щоб не згасла за два роки)

...«Недавнє зібрання партійного активу було пов’язане з тим, що треба починати якусь політичну роботу. Ставити пріоритети, почати працювати в ОТГ, з первинними організаціями, тощо. Попередньо задачі були роздані, будемо працювати далі.

Думаю, з’їзд партії «За майбутнє» буде найближчим часом, тоді всі ознайомляться з тими аспектами, які ми обговорювали. Партія точно не загасне, буде рухатися з новими обертами, з новою силою. Ну й, з новою кров’ю. Через те, що ніхто не забуває про різного року внутрішньопартійні заходи. Вони теж за можливості будуть використовуватися, аби розбудовувати мережу партії і втілювати її основну задачу». 

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «Похлопайте собі»... У сесійній залі на празник. Репортаж із Волиньради

Про осінь

(як працюватиме облрада восени 2021-го)

...«Ми вже набираємо обертів. Я надіюся, у жовтні розпочнемо бюджетні слухання, будемо заслуховувати як головних розпорядників коштів, так і наші заклади. Ті завдання, які ми їм роздали на початку року, потім ще за підсумками першого кварталу, вони проаналізували, хтось почав якісь руху.

Відверто скажу: багато керівників зрозуміли, що треба жити в ногу з часом. І недовиконання бюджету 2020-го року (більше 30 мільйонів) спонукало шукати внутрішні резерви або раціональніше використовувати кошти. У грудні хочемо провести бюджетну сесію, прийняти бюджет на 2022-й рік і йти нормально далі».

Де жити 72-м пацієнтам з Олики, які нікому не потрібні?

(після «звільнення» Олицького замку, 72 пацієнти колишньої психіатричної клініки не мають права перебувати у стінах клініки, бо не потребують лікування, а лише догляду, їх не можуть виселити з лікарні, бо йти їм – нікуди)

...«Усі забули про децентралізацію і те, що багато повноважень лишилося на місцях. Ця проблема стосується не тільки медицини. Громади повинні мати місце для таких людей. Зараз звільнилося дуже багато комунальних закладів, закриті ФАПи, садочки чи школи, які можна буде модернізовувати. Громада сама повинна дбати за людей, які мають прописку на її території.

Ми їх забрали в обласний комунальний заклад – психлікарню. Це перехідний момент. Але однозначно, що будемо дивитися, наскільки обласний бюджет зможе «потягнути» фінансування проживання таких осіб. Багато з них харчується за рахунок допомоги спонсорів.

Найближчим часом будемо обговорювати цю проблему на координаційній раді з головами громад. Зрештою, серед цих людей, є мешканці інших областей. Рівненська  область на даний момент боргує нам 500 тисяч гривень. Мав розмову з головою ради, вони будуть шукати кошти. Мільйон боргує Закарпатська обласна рада, вони теж вивчають ситуацію, їм теж болісно віддати мільйон зі свого бюджету. Але я кажу: «Без проблем, ми тоді можемо віддати вам пацієнтами. Забирайте собі, але погасіть борги».

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Перетворити психлікарню на замок. Це пробують втілити на Волині. Розбираємося - як

Як встигнути на всі фестивалі?

(про туристичні перспективи Волині та ставку на історичну привабливість області)

… «У нас в області немає великої промисловості. Тож, щоб наповнювати бюджети різних рівнів, нам треба розвивати туризм. Щоб його розвивати, треба щось показати. У першу чергу, це те, що вєе є у «Великій реставрації» (президентська програма, – авт.) щодо замку Радзивілів. Крім того, Луцьк організовує і виграє єврогранти та й інші дрібніші, але важливі проекти. 

Внутрішніх туристів стало більше. Ми спостерігаємо, що навіть «Олицька периберія» (фестиваль в Олиці на День Конституції) зібрала багато гостей зі Львова. Маємо позитивні враження від роботи Українського культурного фонду. Пам’ятаємо фестиваль «Торчинський ярмарок», респект людям, які долучилися до організації. Найближчим часом хочемо провести календар фестивалів, бо багато накладок. Щоб розвести ці події, календар має бути. Це буде презентаційна картка нашої Волині»

Чи були  побори в перинатальному?

(через скаргу породіллі на побори у перинатальному центрі в Луцьку голова облради підписав розпорядження про створення спеціальної комісії, яка має розібратися в ситуації)

«Я переконаний, що не все в цій історії так проникнуто червоними нитками і, можливо, щось додумано. Але комісія почне працювати, тоді, думаю, Ірина Іванівна (керівниця перинатального центру Ірина Горавська, депутатка облради, – авт.) як керівник зробить правильні висновки: якщо були кричущі порушення, винні будуть покарані. Зараз поки нема навіть попередніх напрацювань. Нема що коментувати».

Чи дійсно НСЗУ не дало онкодиспансеру 17 мільйонів?

(про неотримані 17 млн грн Волинським онкодиспансером, що впливає на забезпечення закладу)

«Дійсно, це було нам як грім серед ясного неба. До мене зателефонував керівник онкодиспансеру Юрій Малімон і розповів, що його заклад не отримає 17 мільйонів, запланованих на цей рік. Після цього він уже був з візитом у міністра Ляшка. Нічого зрозумілого нам не пояснили. Ми до кінця не знаємо, який розрахунок щодо другого кварталу НСЗУ брало за основу. Але, на жаль, кошти вже зняті. Нам вже поставили вимогу підписати угоду за мінусом цієї суми.

Багато онкодиспансерів у державі вже підписали такі угоди. Керівник уже починає працювати над відтермінуванням попередніх домовленостей щодо ремонтів і вже заключних контрактів. Він у постійному діалозі з НСЗУ, є велика надія, що за підсумками 9-ти місяців прийде якась сума. Але на 16 мільйонів, звичайно, ми вже не можемо розраховувати. Сподіваюся, ситуація виправиться. Напевне, брак грошей в державі призводить до того, що такі непопулярні рішення існують».

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «Ми всі в одному кораблі». Голова Волиньради Григорій Недопад. ІНТЕРВ’Ю

Чому програють олімпійці та «вмирає» спорт?

(про те, чи впливає на результат учасників олімпіад те, що їхні клопоти перекидають на місцеві бюджети)

«Я можливо скажу щось непопулярне, але з 2014-го спорт у нашій області почав вмирати. Депутати цієї каденції разом з ОТГ та нашим комунальним підприємством «Спорт для всіх» зараз пробуємо реанімувати його. Ми не хочемо обертатися назад і дивитися, що було раніше.

Я просто постійно критикую керівника управління сімї, молоді та спорту Волинської обласної адміністрації. Я вважаю, що ця людина (Ігор Дмитришин, - авт.) не на своєму місці. Там має бути інший спеціаліст.

Ми робимо обласні фестивалі, депутати різних рівнів були на спартакіаді серед органів місцевого самоврядування, вони вже на місцях почали організовувати якісь внутрішні спортивні події. І надалі будемо це розвивати, бо здорова нація – то перш за все. Більше коштів на спорт, менше коштів – на ліки».

Як Юрій Погуляйко пояснює свою відсутність на сесії?

(про взаємодію між головою Волиньради та головою Волинської ОДА Юрієм Погуляйком, якому рада висловила недовіру)

«Контакт є. Буквально перед ефіром я спілкувався з Юрієм Михайловичем. Є багато питань, які потрібно вирішувати не тільки у робочий, а й у позаробочий час.

Зараз він перебуває на території області. Дійсно, напевне, і пандемія, і «Велике будівництво» забирають багато часу, щоб працювати в столиці. Але маю надію, що найближчим часом станеться те, що він прийде на сесію і буде сидіти поруч зі мною».

Підготувала Олена ЛІВІЦЬКА


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Білорусь заявила про обстріл прикордонного знаку з боку України. Це біля Волині
Наступна новина ПЦУ запустила мобільний додаток «Моя церква». Там є молитви, новини і чат зі священниками
Схожі новини