Як триває реабілітація 13-річного волинянина із пересадженим серцем

Як триває реабілітація 13-річного волинянина із пересадженим серцем

Через три місяці після трансплантації серця 13-річний Максим Давидюк почуває себе добре. Хлопець нині проходить реабілітацію вдома, щодня приймає ліки, навчається і підтримує тих, хто ще чекає на трансплантацію.

Суспільне побувало у селі Зарудці, поспілкувалося з Максимом, його батьками та медиками, які стежать за станом здоров'я хлопця.

Перша в Україні дитина з пересадженим серцем

В липні у Максима стався інсульт, врятувати життя могла лише трансплантація серця, – розповідає його мама Тетяна Давидюк. "Найскладніше було дійти до тієї операції. Ми дуже великі кошти витрачали на те, щоб протримати його до тієї пори, поки знайдеться донор", – пригадує жінка.

Серце від 54-річного донора Максиму пересадили у вересні львівські лікарі спільно із командою Бориса Тодурова з Інституту серця. Хлопець каже: про трансплантацію нового серця дізнався вже після операції.

Всередині жовтня хлопця виписали додому. Тепер щомісяця після трансплантації Максим з батьками їздить на обстеження у Львів або Київ.

Читайте також: Ковельський феномен. Як волинянин Олег Самчук заново запустив пересадку органів в Україні

Життя з новим серцем

Аби не було відторгнення серця Максим щодня приймає 14 різних препаратів, які розділені на 10 прийомів.

На велотренажері, подарованому мамою, Максим займається щодня. За день обов'язково накручує до 5 кілометрів. Поступово має збільшувати навантаження. "До операції своє серце я майже не чув, а зараз добре чую, як воно б’ється", – каже Максим.

Зі слів хлопця, відвідувати школу він поки що не може, тому вчиться вдома онлайн. Додає: поставив собі за мету – повернутися до однокласників і звичного навчання. З друзями поки спілкується через інтернет. В перервах між заняттями знімає ролики для Instagram і спілкується з іншими підлітками, які чекають на трансплантацію.

"В Інстаграмі мені пишуть двоє хлопців і запитують, як я себе почуваю, тому що одному мають пересадити серце, він стоїть на черзі, а в одного була операція на серці. Їм обом по 17 років", – розповідає Максим.

На ліки щомісяця потрібно 15 тисяч гривень

На життєво необхідні ліки, які приймає Максим, щомісяця потрібно 15 тисяч гривень, – розповіла Суспільному директорка Центру первинної меддопомоги Любешівської селищної ради Світлана Трофимук. Зараз, з її слів, є гроші, яких вистачить на п'ять місяців.

"Максимко забезпечений повністю усіма необхідними ліками. Кошти виділені по програмі соціального захисту населення Любешівської ТГ на 2021-й-2025 роки. Ми, як лікарі, провели усі необхідні розрахунки, надали у фінансовий відділ нашої ОТГ і на сесії були виділені кошти", – зазначила Світлана Трофимук.

Нагадаємо, цього року у Львівській лікарні швидкої медичної допомоги вперше в Україні пересадили серце дитині – 13-річному Максимові із села Зарудчі Любешівської громади. Донором хлопчика був 56-річний чоловік, який помер від інсульту. Сім’я донора – дружина та двоє дітей дали згоду на забір органів. До цього у хлопця померло двоє братів від тієї ж хвороби.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина В Україні за минулу добу виявили 1 864 хворих на ковід
Наступна новина Навколо Володимира хочуть збудувати дві об'їзні дороги
Останні новини
Схожі новини