Які села на Волині вирішили сьогодні перейти до ПЦУ. ФОТО. ВІДЕО. ОНОВЛЕНО

Які села на Волині вирішили сьогодні перейти до ПЦУ. ФОТО. ВІДЕО. ОНОВЛЕНО
Фото ілюстративне, джерело - 24 канал

У неділю, 3 березня, у кількох селах Волинської області відбулись збори громад, на яких обговорювався перехід сільських храмів до Православної церкви України.

Наразі відомо про рішення одинадцяти сіл залишити Українську православну церкву Московського патріархату. В деяких сеах збори відбувалися уже не вперше.

Квітневе, Рожищенський район

Рішення про перехід до ПЦУ прийняли в селі Квітневе. З 84 присутніх «за» висловилось 70 осіб, ще 13 – «проти» і 1 утримався. Настоятель місцевої Свято-Покровської церкви отець Василь Антонюк переходити разом з громадою відмовився.

Пірванче, Горохівський район

У селі Пірванче «за» приєднання до Православної церкви України висловилося сто парафіян, проти – 44, ще четверо учасників утрималося.

Звиняче, Горохівський район

У Звинячому усі 170 зареєстрованих учасників одноголосно висловилися «за» приєднання до Православної церкви України. Настоятель храму Сергій Бачинський поки що не відважився підтримати громаду, але парафіяни попросили священика правити у церкві до Великодня.

Красів, Горохівський район

У сусідньому Красові усі 73 присутніх одноголосно підтримали перехід парафії до ПЦУ. Всього таке рішення підтримує 156 красівчан. Настоятель протоієрей Володимир Хом’як не захотів підтримати рішення громади і віддав ключі.

Ватин, Горохівський район

Віддав ключі від церкви і настоятель церкви у селі Ватин протоієрей Андрій Марценюк. Там 470 парафіян проголосувало за припинення підпорядкування УПЦ МП.

Терешківці, Горохівський район

На зборах у селі Терешківці 66 осіб підтримали зміну підпорядкування їхньої церкви, один був проти і двоє прихожан утрималося. Протоієрея Василя Хомляка люди попросили подумати до офіційного прийняття громади до кліру Волинської єпархії ПЦУ.

Хмельницьке, Горохівський район

Прихожани церкви у селі Хмельницьке теж розпочали процес переходу у ПЦУ. На зборах 55 парафіян проголосувало «за» приєднання до Православної церкви України. Декілька осіб не брали участі у голосуванні.

Голядин, Шацький район

У селі Голядин Шацького району релігійна громада Свято-Георгіївського храму проголосувала за перехід до Православної церкви України.  Парафіяльні збори відбувалися у неділю, 3 березня. 

На зборах, окрім представників громади, були присутні настоятель храму протоієрей Олександр Свиновей, священики Шацького благочиння УПЦ МП, священики Шацького деканату ПЦУ.

Священики Шацького благочиння УПЦ (МП) говорили про нелегітимність зборів і незаконність волевиявлення представників громади, намагаючись людей переконати не переходити до ПЦУ. Втім, напередодні 90% жителів села поставили свої підписи за перехід до Православної церкви України. Одна з парафіянок принесла на збори 100-літній молитовник, у якому всі молитви написані українською мовою. В капличці, побудованій в 1924 році на місці сучасного Свято-Георгіївського храму, до 1945-го богослужіння відбувалися саме українською мовою.

Збори громади у Голядині, 3 березня 2019 року

До будівництва ж нової церкви причетні всі жителі села Голядин, які вкладали в неї кошти, сили, працю, і сьогодні, відповідно до нового закону, дорослі громадяни, починаючи з 18-річного віку, мають право голосу на зборах.

За результатами голосування 42 особи висловилися за приєднання до ПЦУ, 19 –проти . Настоятель храму відмовився переходити разом з громадою. В Шацькому районі це вже третя релігійна громада, яка приєдналася до ПЦУ.

Сусваль, Володимир-Волинський район

Участь у зборах громади села Сусваль взяло  близько 150-ти чоловік. Окрім селян на збори завітали представники ПЦУ, священики із сусідніх сіл. Отець Богдан, який править у місцевому храмі, не прийшов.

Нагадаємо, 27-го лютого в селі відбулися підготовчі збори. Голоси лишали на спеціальних бланках. 337 селян проголосували за перехід до ПЦУ, 44 – за те, аби лишитися в УПЦ, 14 – у трималися.

А 24-го лютого у храмі Різдва Пресвятої Богородиці відбулися збори, про які не повідомили громаду. Священик запевнив, що за УПЦ там проголосувало 40 голосів, а тільки 9 – проти. Мешканці села стверджували, що результати таких зборів недійсні. Тому 25-го лютого вирішили створити ініціативну групу, яка опитала мешканців села про те, чи хочуть вони переходу до ПЦУ.

На вже третіх зборах, 3-го березня присутні віддали 144 голоси за ПЦУ, 4 були проти. На зібранні також вирішили, що громада ще раз проситиме отця Богдана перейти в ПЦУ разом з ними.

Збори громади у Сусвалі, 3 березня 2019 року

Новостав, Луцький район

У селі Новостав 3 березня провели уже другі збори, під час яких більшість парафіян підтвердила намір приєднатися до ПЦУ. Наразі храм вирішили не опечатувати, хоча ключів настоятель не віддав. Перші збори у Новоставі Луцького району відбулися 25 лютого. Тоді 80 проголосували «за», а троє — «проти». Священик не підтримав рішення громади

Веселе, Луцький район

Парафіяни Свято-Покровської церкви села Веселе не зовсім одностайні. 109 висловилося за приєднання до Православної церкви України, а 38 селян за те, щоб зберегти приналежність до Української православної церкви Московського патріархату. Священик не підтримав рішення громади.

Підготовлено за матеріалами Район.in.ua та БУГ.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «…Це звичайне лайно» – лідер OT VINTA  у Луцьку «розгромив» відбір до Євробачення. ВІДЕО
Наступна новина В Україні можна буде отримати безкоштовні ліки тільки за електронним рецептом
Останні новини
Схожі новини