10 років тому: якою була Волинь у 2009-ому. ФОТО

10 років тому: якою була Волинь у 2009-ому. ФОТО

У соціальних мережах набирає популярності флешмоб #10yearschallenge. Люди з усього світу діляться своїми світлинами 10-річної давнини і розповідають, що змінилось у їхньому житті за цей час.

Пропонуємо пригадати, що відбулось на Волині у 2009 році та чим запам’ятався цей рік.

Численні візити Тимошенко

Прем’єр-Міністр Юлія Тимошенко у Волинській обласній лікарні
Юлія Тимошенко у Любешеві

У 2009 році тодішній Прем’єр-Міністр України Юлія Тимошенко раз за разом їздила на Волинь. Перший візит відбувся 11 червня – після руйнівного буревію, який завдав великих збитків селянам. Побувавши у потерпілому від негоди Любешеві та провівши нараду у Луцьку, Юлія Тимошенко пообіцяла, що держава виплатить людям компенсацію.

Наступного разу посадовиця побувала на Волині 30 серпня. Оглянувши будівництво шахти №10 у Нововолинську, вона озвучила плани – за рік завершити об’єкт. Хоча, як відомо, шахта й у 2019-ому залишається недобудованою.

13 жовтня Тимошенко відкривала кардіологічний центр у Волинській обласній клінічній лікарні, а менше, ніж за місяць – 9 листопада, побувала на луцькому автозаводі.

У грудні анонсували ще один приїзд прем’єрки на Волинь, однак згодом тодішній голова ОДА Микола Романюк завив, що візит посадовиці відкладається: «До Різдва візит Тимошенко поки що точно не планується».

Прогнози справдились – наступного разу Тимошенко ступила на волинську землю 12 січня 2010 року.

Приїзди Віктора Ющенка

Президент Віктор Ющенко у логістичному центрі Nestle у Смолигові
Віктор Ющенко разом з головою ОДА Миколою Романюком вручають ключі від будинку у Карпилівці

Не таким щедрим на візити був Віктор Ющенко. Та все ж у 2009-ому він побував на Волині двічі, що теж багато, як для президента. До речі, високопосадовці, які на той момент уже неприховано ворогували, у своїх поїздках не перетинались.

Вперше Віктор Ющенко приїхав у липні 2009-го в розпал президентської програми підтримки багатодітних родин. У село Карпилівка Ківерцівського району він прилетів у супроводі міністра молоді та спорту Юрія Павленка, щоб вручити ключі від нових осель волинянам. Потому полетів до Шацького району, де у санаторії «Лісова пісня» провів нараду з «активом».

Повернувся президент за кілька місяців – 9 грудня. На урочистостях з нагоди 70-річчя Волинської області і 810-ї річниці Волинсько-Галицького князівства він немало критикував дії уряду та Юлії Тимошенко. На це радник голови Волиньради Володимир Банада вигукнув з залу: «Не треба політики, у нас свято!». Глава держави не розгубився і відповів: «Вибачте, шановний ветеран! Вибачте, хто образився! Я дійсно хотів говорити щиро!». Присутні відреагували реготом.

Також Ющенко побував на нещодавно відкритому логістичному центрі Nestle у Смолигові.

Архієрейський статус Михаїла

У січні 2009 року керуючий Волинською єпархією УПЦ КП, єпископ Луцький та Волинський Михаїл став архієпископом. «Підвищення» він отримав з нагоди 80-ліття тодішнього патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета.

Статус митрополита священнослужитель отримав лише за три роки – у 2012-ому.

Перший віденський бал

У лютому 2009-го у Луцьку почали проводити віденські бали. Перший відбувся у головному корпусі на той час Волинського національного університету імені Лесі Українки.

Зібрані на заході кошти планували витратити на початок спорудження Свято-Софіївського храму на території університету. Однак, скільки грошей вдалось зібрати, не повідомлялось. Будівництво церкви розпочали аж у 2013 році і воно триває досі.

Протест проти відстрілу собак

У лютому лучани влаштували біля міської ради пікет проти відстрілу бродячих собак. Організувало акцію протесту Волинське товариство захисту тварин. Його очільниця Богдана Новарчук тоді розповідала, що комунальники постріляли безпритульних тварин біля Варшавського ринку та тролейбусного депо. Зоозахисники погрожувалили звернутись до правоохоронців.

У 2012 році Богдана Новарчук очолила новостворене комунальне підприємство «Ласка», де обіцяли гуманно ставитись до собак і котів – стерилізувати і прилаштовувати їх.

Стихія наробила лиха

10 червня ввечері на Волині розгулявся буревій. Стрімкий вітер та гроза з градом наробили лиха у п’яти районах: Любешівському, Ратнівському, Шацькому, Любомльському та Камінь-Каширському.

Вітер позривав дахи з будинків, повалив стовпи і дерева, порвав лінії електропередач, завдав шкоди урожаю. Збитки оцінили у 17,5 мільйонів гривень.

Це одне з найсильніших стихійних лих на Волині за часів незалежності України. На щастя, тоді ніхто не загинув.

Глава РПЦ на Волині

Глава РПЦ Кирил у Луцьку
Протест проти приїзду Кирила

У серпні Волинь відвідав новообраний очільник РПЦ, Патріарх Московський Кирил. Дорогу до Храму всіх Святих землі Волинської у Луцьку для нього вистелили квітами. Главу Російської православної церкви зустрічали тисячі волинян. Хоча були й протестувальники, які скандували: «Геть Московського попа!», «Наш патріарх – Філарет».

Також Кирил тоді побував у Володимирі-Волинському та Зимненському монастирі.

Перший розважальний центр

Перший сучасний кінотеатр у Луцьку відкрився в «Адреналіні»

У серпні у Луцьку відкрився перший розважальний центр «Адреналін-Сіті». Він запрацював у будівлі колишнього шкіркартонного заводу на вулиці Карбишева. На той час у ньому можна було поїздити на картингу, пограти у футбол, теніс, пейнтбол, порибалити. А за кілька місяців – у січні 2010 року там відкрився перший у місті за часів незалежності кінотеатр.

Відійшов у вічність Хурсенко

Відомий автор та виконавець пісень В’ячеслав Хурсенко

8 вересня від ускладнень цукрового діабету помер відомий луцький композитор та виконавець В’ячеслав Хурсенко. Музикантові було 42 роки. Він – автор і виконавець пісень «Соколята», «На острові чекання», «Сповідь», «Панує ніч».

У 2016 році у Луцьку з’явилась вулиця В’ячеслава Хурсенка.

Паніка через «свинячий грип»

Наприкінці року на Волині, як і на території всієї України, розгорівся ажіотаж через епідемію «свинячого грипу». До кінця року стало відомо, що від хвороби в області померло 18 людей. Та паніка розвинулась значно раніше. Наприкінці жовтня – на початку листопада лучани кинулись в аптеки і розкупили буквально всі медичні маски та ліки від грипу, у місті оголосили карантин, а батьки не відпускали дітей на вулицю під страхом смерті.

Згодом ці події назвали штучно створеною панікою, яка допомогла заробити власникам аптечного бізнесу, мовляв кількість померлих не відрізнялась від попередніх років.

Текст: Віта Сахнік


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Волинь - серед регіонів з найкращою екологією
Наступна новина Скільки малюків народилося в Луцьку 17 січня
Останні новини
Схожі новини