20 сортів на 4-х гектарах. У селі на Волині полуницю збирають із травня до листопада

20 сортів на 4-х гектарах. У селі на Волині полуницю збирають із травня до листопада
Фото ілюстративне

Подружжя Хомяків із села Городині Рожищенського району збирає осінній урожай полуниць. Господиня Катерина Хомяк розповіла: вирощують полуниці понад 10 років, пристосувавшись до волинського клімату. Рвуть ягоди з травня до листопада.

Про це – у сюжеті Суспільного.

На календарі 6 жовтня. Катерина Хомяк показує сорт полуниці, який достигає на полі. Господиня каже: аби мати врожай восени – вирощують переважно морозостійкі сорти, доглядають. Працюють увесь рік.

«Два рази весною прополювання полуниці, це обов’язково. Ягоду кропити не можна, бо вона припиняє в рості, це впливає на врожайність і так само на наш організм. Потім ягідка, коли дивиться в небо, ми її застеляємо і тоді збираємо врожай.

Після того ягода скошується, збирається солома і знов прополювання. Її (ягоду, – ред.) треба накривати для того, щоб вберегти цвіт, накривати агроволокном. Будь-який сорт, якщо накривати агроволокном, він буде раніше плодоносити», – розповіла господиня.

У селі Городині живе до двох сотень людей, каже місцева жителька Ірина Березюк. Продовжує: родину, яка вирощує полуниці, знають усі – заздалегідь записуються в чергу, щоб купити ягоди.

Місцеві жителі допомагають у зборі врожаю. Загалом подружжя Хомяків вирощує 20 сортів полуниці на 4-х гектарах поля.

«Ягода смачна, на смак солодка, на даний час дощик пройшов, може бути з кислинкою, тому що солод залежить від сонця. Так само весною починає плодоносити з кислинкою, а далі більше солоду набирається, бо з’являється сонечко. Вона не тверда, транспортабельна», – розповіла господиня.

Ремонтантні сорти полуниці плодоносять упродовж року, кажеів керівник відділу управління агропромислового розвитку Олександр Книш. Кущі полуниці восени потрібно оберігати від шкідників і від хвороб. Щодо погодних умов, каже фахівець, потрібна пильність господарів, аби не допустити пошкодження ягід.

«Ми мали на початку місяця дощі. Всередині місяця були відсутні дощі. Однак температура до одного градуса знизилася. В кінці знову надлишкові опади. В півтора-два рази опади були вище норми. Це може бути свідченням тому, що культури при дозрівання були ризики пошкодження грибковими хворобами. Особливо це стосується полуниці – ремонтантних сортів. Оскільки погодні умови осені відрізняються від літа. Це потребувало пильності з боку аграріїв», – розповів Олександр Книш.

Врожай Хомяки збувають на ринках, саджанці різних сортів надсилають замовникам з різних куточків України.

«Вони, звичайно, молодці, багато сортів, і навіть за те, що вони щось заробляють, то в селі, бо люди роботи ніякої не мають, то дякуючи їм, хоч трошечки люди мають щось заробити», – розповіла місцева жителька Галина Мельник.

 
На Волині вирощують осінню полуницю

Ласувати полуницею можна не лише в червні, а й в жовтні та листопаді. Родина Хомяків ягоди збирають до самих морозів. Про особливий сорт полуниць господарі розповіли журналістам Суспільне Волинь

Posted by Суспільне Новини on Sunday, 11 October 2020

Читати також:

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Після канікул учні підуть до школи чи почнеться дистанційне навчання? Роз’яснення МОЗ
Наступна новина Не просто «урОчиста». Як волинські рієлтори свій день святкували
Останні новини
Схожі новини