7 причин, чому помідори корисні для здоров'я

7 причин, чому помідори корисні для здоров'я
Джерело фото - Худнемо разом!

Соковиті томати можна смакувати сирими або приготувати у різноманітних комбінаціях. Помідори не лише смакують, але й містять ряд корисних переваг для здоров'я. Про 7 із них розповідає «Українська правда» з посиланням на Health.

1.Помідори – чудове джерело вітамінів

 

Звичайний помідор може мати близько 40% денного рекомендованого мінімуму вітаміну С, Помідори постачають вітамін А, який підтримує імунну систему, зір та здоров'я шкіри.

Вітамін К добрий для наших кісток.

А калій в томатах є ключовою поживною речовиною для роботи серця, скорочення м'язів та підтримки здорового артеріального тиску тощо.

2.Томати захищають здоров'я серця

У томатах є потужний антиоксидант лікопен, який відповідає за їх червоний колір.

Дослідження припускає, що для здоров'я серця набагато ефективніше їсти помідори та томатні продукти, ніж приймати лікопеневі добавки.

Інші дослідження показують, що вищий рівень лікопену в крові пов'язаний з нижчими показниками метаболічного синдрому та кластеру різних факторів ризику, які підвищують шанси розвитку хвороби серця, діабету чи інсульту.

3.Покращують зір

Лікопен також корисний для очей. Томати містять лютеїн і бета-каротин.

За даними дослідження, ці поживні речовини підтримують зір і захищають від хвороб очей на кшталт катаракти і макулярної дегенерації.

4.Покращують травлення

Рідина та харчові волокна в томатах можуть допомогти, якщо ви схильні до закрепів. (за даними USDA, один великий помідор містить 6 унцій рідини і 1,5 грамів харчових волокон).

Лише майте на увазі, що варені томати можуть викликати у деяких людей погіршення кислотного рефлюксу чи розлад травлення.

5.Допомагають при діабеті

Помідори можуть бути своєрідною "захисною" їжею для людей з діабетом ІІ типу.

У дослідженні люди з діабетом, які доповнювали свій раціон вареними помідорами впродовж 30 днів, показали зниження "перекисного окислення ліпідів" (це ланцюгова реакція, у якій речовини, що називаються вільними радикалами, нападають на жир, призводячи до ушкоджень і підвищують ризик хвороби серця).

Це дуже важливо, оскільки діабет подвоює ризик інсульту чи серцевого нападу.

6.Захищають здоров'я шкіри

Дослідження 2011 року показало, що комбінація томатної пасти та оливкової олії захищає нас від ураження сонцем.

А також покращує виробництво проколагену ("предвісника" колагену) – молекули, що дає шкірі її структуру та береже її молодість та пружність.

Вчені вірять, що ключ – у лікопені, що містять томати.

Найвища концентрація лікопену – коли помідори приготовлені, і оливкова олія покращує його засвоєння.

7.Захищають від раку

Дослідження знайшли зв'язок між супер-компонентом лікопеном і меншою кількістю випадків раку простати, яєчників, легенів та шлунка.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Сергій Жадан на «Бандерштаті» читав вірші з нової книги. ФОТО
Наступна новина У селі на Ковельщині хочуть створити сонячну електростанцію
Останні новини
Схожі новини