8 професій, які дають змогу заробляти гроші. Розказуємо, чим цікаве Луцьке ВПУ

8 професій, які дають змогу заробляти гроші. Розказуємо, чим цікаве Луцьке ВПУ

Ви зайдіть сьогодні на найуспішніше луцьке підприємство і запитайте, в чому є потреба. Вам скажуть: завжди треба фахові кадри.

Освіта має бути практичною. Вона має навчити не виживати, а повноцінно жити і розвиватися у суспільстві, яке тебе оточує, навчити заробляти гроші і навчити постійно вдосконалювати свої уміння. Луцьке вище професійне училище у цьому сенсі демонструє дива. Навчальному закладу за останні роки вдається оновлювати матеріальну базу, розвиватися, залучати інвестиції і створювати для студентів хороші умови для старту.

Старту верстатників, електриків, слюсарів, кухарів тощо. І це круто, бо це ті, без кого економіка не працює. Це те, за чим стоїть в черзі волинський (і не тільки) бізнес. Це – головне. Це – кадри!

«Перший» скористався запрошенням Луцького ВПУ – і детально розповідає, кого там готують, в яких умовах і що про це думають студенти.


Навчальний корпус. Луцьк, вул. Бенделіані, 3

Луцькому ВПУ – 54. Це говорить про те, що навчальний заклад має міцні традиції і добру школу підготовки з тих професій, які вкрай необхідні економіці та промисловому сектору.

Колись то було Луцьке технічне училище №1 і розташовувалося воно у стінах духовної семінарії. З 1983-го заклад перейшов у нове приміщення в мікрорайоні ЛПЗ. Дотепер його часто називають 9-м училищем, бо тривалий час заклад знали ПТУ №9. Тепер це Луцьке вище професійне училище. Тут готують фахівців із 8-ми професій як на базі неповної середньої освіти, так і на базі середньої освіти.

В останні кілька років навчальна установа активно розвивається. Нові можливості колектив почав відкривати з приходом директора Володимира Романюка.

Серед досягнень закладу -  участь в українсько-німецькому проекті. Спільно з Баварською школою економіки працювали над тим, аби зменшити міграцію робочої сили, відтік її з України за кордон. Партнерами у проекті були два училища зі Львова і Ковельський НПЦ, підприємства «Модерн Експо» та «СКФ Україна». Завдяки проекту вдалося оснастити обладнанням майстерню для верстатників широкого профілю, яких готують у стінах ВПУ (на 800 тис грн.). Це не тільки станки, а й комп’ютери та програмне забезпечення.

Серед найпопулярніших професій закладу – три: електрики, слюсарі колісних транспортних засобів та кухарі.

Зараз часто говорять про проблеми з фінансуванням профтехосвіти. Чимало  училищ фінансуються із обласного бюджету і через те потерпають, бо з бюджетом – негусто. Луцьке ВПУ – у кращій ситуації. Заклад фінансується з бюджету Луцької тергромади. Крім того, тут співпрацюють з інвесторами, роботодавцями, яким і готують кадри, та наповнюють спецфонд. ВПУ має надходження від практики. Якщо до 2015 року ВПУ мало надходження до спецфонду на рівні 100 тис., то нині це – мільйон. Таким чином роботодавці інвестують у професії. Частину коштів заклад отримує і з державного бюджету. За кошти державної субвенції відкрили навчально-практичний центр для слюсарів механоскладальних робіт  і малярів по металу.

Заклад постійно працює над ліцензуванням нових професій і тримає руку на пульсі ринку праці. Тут активно зміцнюють матеріальну базу. Серед соціальних партнерів училища щодо проведення виробничої переддипломної практики учнів, їхнього працевлаштування та стажування майстрів є підприємства «СКФ Україна», «Електротермометрія», «Побутрадіотехніка», «Луцьке електротехнічне підприємство», «Налагоджувальне енергетичне підприємство», «Волинь-авто», «Соціальна сфера», «Луцький авторемонтний завод «Мотор» та інші. 

Чому сюди варто прийти вчитися?

«У нас направду хороші спеціальності. Це професії, затребувані на ринку праці. Хороша навчальна база, викладачі, майстри та умови навчання і проживання. До нас ідуть вчитися – і це головний аргумент. Не було б добре, не було б ефективно – ми не мали б студентів», - каже директор Володимир Романюк.
Володимир Романюк. Директор Луцького ВПУ

 *  *  *

У Луцькому ВПУ є 30 навчальних кабінетів. 8 навчальних лабораторій, 6 – навчально-виробничих майстерень, спортзал, спортивне містечко, актова зала, їдальня, медпункт, свій гуртожиток.

Електрозварники

У майстерні для електрозварників. Луцьке ВПУ

Тут готують електрозварників ручного зварювання 2-3 розрядів. У цій майстерні проходять виробничі навчання електрозварників. Професію здобувають на базі середньої освіти, 11 класів.

Студенти мають змогу працювати зі зварювальними апаратами «Патон» та іншим обладнанням, щоб згодом стати затребуваними фахівцями.

Орест Вербінський

Орест Вербінський. Із Луцька. Прийшов до ВПУ після 11 класу. Здобуває фах електрозварника і вже пройшов свою першу практику.

….«Зварювання металів – це простір для творчості. Можна створювати унікальні речі».

….«Електрозварники потрібні на підприємствах, на будівництві та у побуті».

….«Хочу навчитися виконувати ручне дугове зварювання деталей, вузлів, конструкцій, кисневе різання, стругання деталей».

Електромонтери

Лабораторія для електромонтерів. Луцьке ВПУ

У стінах училища обладнана електромонтажна майстерня. Тут готують електромонтерів із ремонту та обслуговування електроустаткування 2-4 розрядів.

У майстерні є електротехнічне обладнання, яке дозволяє працювати зі схемами.

Анатолій Муравчук

Анатолій Муравчук. Із с. Комарове на Старовижівщині. Навчається 2-й рік.

...«Це високооплачувана і затребувана професія».

...«Професія, яка потрібна не тільки на підприємствах, а й у побуті – скрізь, де є електрика».

...«Хочу навчитися ремонтувати та налагоджувати електричні мережі, устаткування».

Слюсарі з механоскладальних робіт

Навчально-практичний центр для слюсарів. Луцьке ВПУ

Майстерня для слюсарів з механоскладальних робіт обладнана коштом українсько-німецького проекту, учасником якого було і Луцьке ВПУ. Таким чином облаштували центр навчально-практичної освіти.

Тут студенти займаються складанням та виготовленням деталей, слюсарними роботами (наприклад, гнуття металу, профілів, сверління, тощо). Майстерня обладнана відповідними верстатами. Вони придбані за кошти проекту.

Сергій Козак. Із Цумані на Ківерцівщині. Навчається пів року і планує здобути фах слюсаря.

...«Ця професія дозволяє здійснювати збирання машин і механізмів з деталей, отриманих з інших цехів виробництва, а також ремонтувати їх та обслуговувати».

...«Прагну навчитися читати технічні креслення, знати всі властивості металів, володіти усіма видами слюсарних робіт».

...«Професія, що затребувана на виробництві».

Слюсарі колісних транспортних засобів

Майстерня для автомобільних асів. Луцьке ВПУ

У майстерні з ремонту колісних транспортних засобів є все необхідне, щоб навчитися цій професії.

Тут навчають слюсарній справі, пов’язаній з автомобілями. Працюють з двигунами. У майстерні є макети двигунів автомобілів, мости до вантажних та легкових автомобілів, ходова і автомобіль, на якому практикують техогляди.

Богдан Діхтярук

Богдан Діхтярук. Із Рожища. Навчається слюсарній роботі з автомобілями.

...«Це одна з найпрестижніших робітничих професій».

...«Робота, яка постійно користується попитом, бо автомобілі зараз є мало не в кожного».

...«Хочу навчитися фахово проводити технічне обслуговування, розбирання, ремонт, заміну зварювання, складання і регулювання вузлів автомобіля».

...«Можна зібрати стартовий капітал і відкрити своє СТО».

Верстатники

Майстерня для верстатників широкого профілю. Луцьке ВПУ

У майстерні, де навчаються верстатники, - чимало токарних фрезерних верстатів. Обстановка – як на заводі.

Тут вчаться виточувати деталі, фрезерувати. Студенти, які тут вдосконалюють вміння, - майбутні працівники промислових підприємств, заводів зокрема.

Ярослав Лютий

Ярослав Лютий. Із Луцька. Вчиться на 1-му курсі. Після закінчення ВПУ буде верстатником широкого профілю 3-4 розряду.

...«Хочу бути фаховим верстатником, токарем, шліфувальником».

...«Це одна з найбільш поширених професій з обробки металів».

...«Прагну досконало вивчити роботу верстатів, щоб бути конкурентоздатним працівником і легко знаходити роботу».

Оператор з обробки інформації та програмного забезпечення

Тут навчаються оператори. Луцьке ВПУ

У стінах училища є гарно обладнаний клас для майбутніх операторів. До послуг студентів 15 комп’ютерів, принтери, сканери.

Студенти вчаться працювати з інформацією, вивчають офісні програми, працюють з базами даних, опановують графічні програми і вчаться верстати веб-сторінки, налагоджувати мережу, встановлювати програмне забезпечення, обслуговувати техніку. Отримують навики з програмування.

Дмитро Кравчук

Дмитро Кравчук. Із Луцька. За плечима – пів року навчання.

...«Мені подобається працювати з офісними додатками, налагоджувати програмне забезпечення».

...«Прагну навчитися розробляти і створювати веб-додатки, створювати сайти».

...«Хочу вміти фахово діагностувати поломку чи збій у роботі програмних продуктів та апаратних засобів».

Кухарі, кондитери

Кухня для майбутніх кухарів та кондитерів. Луцьке ВПУ

Для студентів цієї спеціальності заклад має обладнану навчальну кухню, де проходять виробничі заняття. Студенти 4 курсу охоче беруть участь у конкурсі з фахової майстерності кухарів 4 розряду, традиційно такий проводять в училищі. На цей конкурс вони подають свої ідеї та напрацювання. У день нашого візиту тут тривав і майстер-клас із оздоблення торта вітрилами із рисового паперу, присутнім показали технологічний процес у деталях. Ну, й результат.

Для навчань та майстер-класів на кухні є все потрібне сучасне обладнання. Печі, печі-гриль, плити...

За час навчання студенти проходять практику у закладах Луцька. І залишають училище уже готовими фахівцями – кухарями та кондитерами.

Богдан Прокопчук

Богдан Прокопчук. Із села Милуші під Луцьком. Майбутній кондитер.

...«Мені подобається, що в цьому закладі є можливість розвиватися. Тут є викладачі, у яких цікаво вчитися».

...«Подібними конкурсами ми показуємо, що вміємо, і вчимося в інших. Вони дуже мотивують».

...«Хороші кухарі чи кондитери завше мають роботу».

Офіціанти та бармени

Майстер-клас від офіціантів та барменів. Луцьке ВПУ

Студенти цієї спеціальності мають всі умови для навчання у стінах вузу. Навіть власний бар – обладнане приміщення, яке часто використовують не тільки, щоб тренувати навички та набувати практики, а й щоб паралельно вчитися основам бізнесу, бо самі ж тут торгують кавою, чаєм та часто випічкою, приготованої в училищі.

Майбутні бармени та офіціанти теж часто проводять майстер-класи. Цього дня демонстрували вміння та знання просто у фойє закладу.

Каріна Шеремет та Назар Лук’яненко

Назар Лук’яненко та Каріна Шеремет. Із Луцька. Цього дня нам розказували про секрети своєї справи.

...«Офіціант – дуже творча професія. Він є господарем залу».

...«Мрію досконало  оволодіти професією, вміти накривати і сервірувати столи, знати рецептуру і технологію приготування страв та напоїв».

...«Офіціант повинен бути психологом і вміти спілкуватися та залагоджувати конфлікти. Це дуже цікаво».

...«Бармен – той, хто працює швидко і якісно та вміє створювати людям свято».

...«Прагну вивчити технологію приготування різних напоїв, коктейлів, страв і секрети оформлення барної стійки».

...«Цікавий  і професійний бармен завжди знайде роботу у хорошому закладі».

 *  *  *

Зверніть увагу! 

Про умови набору учнів на 2021-2022 навчальний рік можна детальніше прочитати за посиланням: lvpu.lutsk.ua

Адреса Луцького ВПУ: м. Луцьк, вул. Бенделіані, 3.

Виникли запитання - телефонуйте: 260629, 260539, 261940.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Зайняті майже 90% ліжок. Яка зараз ситуація в інфекційному госпіталі у Боголюбах
Наступна новина У семи областях запрацювала система аеромедичної евакуації. У переліку – і Волинь
Останні новини
Схожі новини