«А середньовічне пиво будеш?». Репортаж з «Князівського бенкету» в Луцькому замку

«А середньовічне пиво будеш?». Репортаж з «Князівського бенкету» в Луцькому замку
Кульмінація бенкету - вогонь на древній площі...

- О, Вітя! Привіт! Шо там? – у черзі до наїдків від «Козачої левади» на Замковій площі – типова для цього вечора розмова.

- Та нічого. Середньовічні танці вже побачив, тепер треба з’їсти середньовічного м’яса, - Вітя, певне, не без гумору чоловік.

- Ну, то вже й пива. Середньовічного...

- Та мусово.

Десь у Заборолі під Луцьком у той же час дві місцеві жінки хвацько роздирали живе порося навпіл. Там теж вирувало свято для громади. З конкурсами і поросятами «на халяву»... У Луцьку було все «скромніше». Але де «більш середньовічніше», можна й поспорити.

 *  *  *

Я – Юрша. Міський староста (актор «Гармидеру» Павло Порицький). Саме я організовую прийом усіх визначних гостей у місті Луцьку. Я дбаю, аби все відбулося згідно з протоколами, щоб усім вистачило їсти, щоб всіх можна було розселити. А гостей будемо мати аж 15 тисяч! Людей у Луцьку на той час не так було багато, тому будемо селити народ аж на околицях і навіть у Ківерцях. Я зроблю все, щоб цей з’їзд був комфортним для всіх!

 

Було кілька незвичних штук, які «вибивали» фестиваль «Князівський бенкет», що відбувався в Луцьку 25 серпня, з шеренги численних інших, котрими все літо вирує Луцький замок і стара площа біля нього.

Безплатний вхід. Тому віпів було мало, а мам-бабусь-дідусів з онуками значно більше.  

У замку не смажили, не пекли і не пили. І без коньячно-шашличного аромату він був спокійним і аж дивним.

За 20 грн можна було вбратися у сукенку з якоїсь княжни і бродити у тих шатах попід стінами, стрічаючи то Вітовта, то його дружин Юліанну чи Анну, то Юршу, старосту луцького…


А з вежі, над якою неквапливо і втомлено (щоби всі встигли заселфитися) заходило багряне серпневе сонце, якось хтось до щему файно заграв коротку мелодію. Народ повертав на звук голову, шукав поміж зубцями В’їзної силует музики й раптом згадував, що то звучить не що інше, як та сама «Воли-и-инь моя, краса-а-а моя...». І розумів, щому ж так щеміло...

Прийшло на «Князівський бенкет» ду-у-уже багато лучан.

Останній. Літній. І – безплатний!

 

Я - Анна (журналістка та акторка Марія Доманська), перша дружина Вітовта. На той момент він ще не був королем. Саме я врятувала його, потім коронованого князя. Врятувала його життя і є матір’ю його єдиної доньки Софії. Король Ягайло, ув’язнив Вітовта в Кревському замку, убив його батька. Я проникла у цей замок, перевдягнувшись у служницю і визволила майбутнього короля. А потім я померла. І у Вітовта було ще дві дружини...

 

«Князівський бенкет» - фестиваль, яким звершується луцьке літо. Рушійна сила – творча команда театру «Гармидер», клуб середньовічного бою «Айна Бера Луцьк», коні, майстри та майстрині  і чиновники та чиновниці з Луцькради, які відповідають за розвиток туризму в місті.

Колориту додавала середньовічна музика від чернівецького гурту «Kings and Beggars».

Важко було порахувати справді туристів, які прибули саме на цей фестиваль. Іноді на його локаціях доводилося чути польську, тому, очевидно, що таки були. А так він радше був схожий на гарне сімейне свято.

- Дивись, дивись... - бабусі та мами старанно  показували малечі героїв дійства, убраних в середньовічні шати, переказували їм старі луцькі легенди (хто як міг) і тішили дитячі серця то можливістю зліпити горнятко своїми руками зі справжнім гончарем, то зробити свищика з майстром дитячих іграшок...

Подружні пари, намотавши  кілька кругів замком, прямували до столів. Звідти, «м’ясця наївшися», сцену – видніше. Мабуть)

Хто працював у поті чола, то це гармидерівці. Спробуй-но закликати до конкурсу народ, якому... не до конкурсів)

Вітовт-Андрій у нових шатах

Я – міський кликун (журналіст та актор Дмитро Безвербний). То є відома у Луцьку професія. Кликуни – глаштаї. Раніше «інтернетів» не було, їх роль виконували кликуни. Вони повідомляли людей про новини, берегли спокій цього міста. Час від часу від вежі до вежі поночі вони перегукувалися між собою словами: «Вартую-ю». Таким чином дбаючи про безпеку древнього Луцька. 

 

Почали з Театрального майдану. Довго чекали Вітовта. Кульмінація ж) Тим часом радіоведучий Андрій Зубенко, який у цій ролі вже вкотре, переминався з ноги на ногу під бічним входом до драмтеатру. Каже, у нього нові шати. Шили під замовлення, за зразками середньовічного одягу і якраз під зріст.

- От тільки шкіра тоді на цих шатах, певне, була справжня, - усміхається.

Це нам – усміхається. А за кілька хвилин він разом зі своєю третьою дружиною (ще той кавалер був) гордовито виїде на коні і, отримавши з рук луцького кликуна ключі та печатку від цього міста, рушить ходою до Луцького замку.

Щоби Вітовт міг дорогу перейти, патрульні на деякий час спинили рух на площі Воз’єднання. А далі – затремтіла бруківка на вул. Братковського.

- Ці машини тут як здрастє, - коментував хтось із лучан позаду, обходячи припарковані автівки мешканців будинків, що обабіч.

- Я б заборонила їх тут ставити. Хай би було все старе, - відповідали коментатору.

- Принце-е-еса-а!.. – махала рукою зі старого балкону маленька білява дівчинка.

Дружина Вітовта помітила. Усміхнулася.

Їм з «принцесою» автівки геть не заважали.

 

Без шашликів у замку

Я – папський легат (архітектор Роман Яким). Мав би освячувати Вітовта під час коронування. То свого роду посол від папи Римського, дипломатична посада, її надавали певним єпископам для виконання тої чи іншої місії. Тільки легат мій благословити короля.

 

Далі – сцена на Замковій площі. Хтось лишився під нею, почути, як же Вітовт прийматиме гостей. Хтось попрямував до замку в очікуванні, що там – щось цікавіше.

І під замком, і в ньому тим часом відпочивали лицарі з луцьких та львівського клубів. Поїли коней. Познімали свої «ватники», в яких кілька більше години, напевне, простояли на Театральному під немилосердним серпневим сонцем.

Лучани ховалися в тіні дерев, що лишилися тут ще з того часу, коли в замку був густий сад. Їли «жарене морозиво» (це єдина торгова точка, яка діяла у стінах замку). І як пиріжки «розбирали» місцеві екскурсії. Піднятися на вежу цього вечора коштувало всього 20 грн. Торік з гостей «Ночі в Луцькому замку» брали 70...

Без столиків, смітників і міцного аромату смаженого м’яса, яким звикли частувати на кожному тутешньому фесті, було так, як-то в гостях.

 

… І майже без віпів

Я – Юліанна (акторка Юлія Яцун), остання дружина князя Вітовта. Сьогодні я тут – господиня. Саме зі мною він мав бути коронований. Але дві наші корони вкрали. Саме зі мною Вітовт доживав свого віку.

 

Віпів було мало. Або догулюють літо у відпустках, або розбішлися місцевими фестами, бо цього дня фестивалили аж дві приміських ОТГ, Заборольська та Боратинська.

Привітав зі сцени гостей перший заступник міського голови і (кулуарно) один із ймовірних претендентів на посаду голови Волинської ОДА Григорій Недопад. Ближче до вечора відвідала фестиваль і голова Волинської облради Ірина Вахович. Каже, побувала й у Боратині.

Серед відвідувачів помітили голову Ківерцівської ОТГ Володимира Жгутова. Були й окремі луцькі обранці: Павло Данильчук, Сергій Шкода, Юлія Дацюк...

Ближче до вечора лицарі зійшлися у боях на ристалищі. Люди наїлися-находилися і порозходилися. І тільки найбільш натхненні лишилися танцювати на Замковій площі щось магічно-середньовічне. Бо у гурті, бо щиро і під зорями.

Закривали четвертий «Князівський бенкет» вогнем і мечем. Як годиться.

Скільки чого з’їли, продали, вторгували, колись, може, напишуть у літописах…

 *  *  *

Попід луцьким рестораном увечері символічно запалили цифру 1492. Рівно 590 років тому в Луцьку тут таки гуляли монархи. Європейські. Кажуть, то було щось схоже на договір про створення ЄС.

Про те, як гуляли, досі ходять легенди.

Тепер без монархів обійшлися. Одні вибори щойно закічилися, до інших – далекувато...

- Люди, люди! Приходьте на лекцію! – попід художнім музеєм закликало до однієї з локацій симпатичне хлопча у середньовічному вбранні з гарними очима.

- А розкажи, хто такі князі, - усміхаюся йому.

- Розумієте, це такі люди, які правили. Вони були-и-и, - думає кілька секунд, - ...чесними. І любили наше місто.

Це – Вірослав Порицький. Йому всього 11. Він – один із тих, хто «робив» цей фестиваль особливим і щирим. До нього можна відправляти на курси усіх потенційних «князів» і «князенят».

Розкаже, якими треба бути.

Я – Вірослав. Я тут просто розказую людям історію...

БІЛЬШЕ ФОТО З ФЕСТИВАЛЮ ДИВИТИСЬ ТУТ

Текст: Олена ЛІВІЦЬКА.

Фото: Ірина КАБАНОВА.

 

Стартувало дійство з Театрального майдану.
Було людно. Сонячно і весело

Організаторам вдалося задати правильну атмосферу
Тут і коні...
...І лицарі
А Вітовт поки «за кулісами»))
От нарешті з дружиною Юліанною луцький князь вітає лучан
Упс) Трохи забруднили майдан, але то не найгірше)
Найгарніше дійство бенкету – хода містом
І кликуни завмерли
Рух мусили перекрити, та ненадовго
Бруківка грала на сонці, під ноги князям стелили квіти
А на площі вже тривали розваги і торгівля виробами майстрів та майстринь
Поїсти теж мали що
Студенти сусіднього коледжу готували овочевий суп))
Який суп без медів?..

І діти тішилися і набиралися вражень. До наступного літа

У замку тим часом не пили, не їли, а дивилися вистави
тут Ян Гус та його історія...
Акторка Наталка Шепель була за ведучу
Лучани Тетяна та Ігор Сомови
Малечу можна було вбрати у середньовічні шати
А деякі сходи старого замку тим часом чекають ремонту...
Згори фестивалі – отакі)
Хтось загубив рукавичку...
Нагода зробити гарні фото)
А комусь маленькому – і неймовірне щастя!
Прощалися при зорях і з вогнями
Театралізоване вогняне шоу – під фінал
Було – тепло)

А більше – хай напишуть у луцьких літописах...

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Хроніка пригод Луцька і Волині. Субота, 24 серпня
Наступна новина Фестиваль «Князівський бенкет» - у світлинах
Останні новини
Схожі новини