Антисанітарія та пережиток минулого. У міській раді пояснили, чому вони проти Центрального ринку

Антисанітарія та пережиток минулого. У міській раді пояснили, чому вони проти Центрального ринку

У міській раді Луцька пояснили, чому проти Центрального ринку біля Луцького замку, навівши історичні факти.

«Центральний ринок як місце реалізації сільськогосподарської продукції побудували в Луцьку у 60-х роках ХХ століття. Саме тоді, коли активна розбудова світлого майбутнього супроводжувалася завзятим руйнуванням «пережитків минулого» - палаців, церков, монастирів, будинків-пам’яток», – повідомляє Управління туризму та промоції міста Луцької міської ради.

Нагадаємо, у вересні Луцька міська рада розірвала з Волинською облспоживспілкою договір оренди землі під Старим ринком. Термін його дії закінчився ще 27 серпня 2019 року. Підприємці страйкували під міською радою.

Волинська облспоживспілка через це подала позов до суду, однак програла його.

За інформацією управління, вцілілі пам’ятки обов’язкво зазнавали «ідеологічної «адаптації» до умов соцреалізму: під психлікарні, склади, клуби, музеї атеїзму тощо». 

У цей час у костелі оселили музей атеїзму, у Хрестовоздвиженській церкві – планетарій, у палаці Радзивілів — психіатричну лікарню. Приблизно тоді ж під замком Любарта побудували ринок і електропідстанцію.

«Пізніше, після розпаду Радянського Союзу, часи були теж непрості та сутужні і ринок поступово розрісся, даючи роботу сотням лучан», – йдеться у повідомленні. 

Як висловилися в управлінні туризму, потрібно дбати про інфраструктуру та привабливість для гостей міста:

«Йдеться про нашу громадянську зрілість будувати цивілізований простір навколо себе – із зонами відпочинку, привабливою інфраструктурою для гостей та містян, виокремлення охоронних зон з історичними пам’ятками та одночасне облаштування доречних торгових площ, зрештою, із безпечними чистими центральними вулицями з обґрунтованим функціональним навантаженням».

Як зазначили у повідомленні, Центральний ринок не може існувати біля замку в такому вигляді, який є зараз.

«Луцький замок — окраса нашого міста і туристоутворююча пам’ятка старовини. І він сам, і територія навколо нього повинні бути належним чином впорядкованими. Тому старий ринок у своєму сьогоднішньому вигляді далі існувати на цьому місці не повинен». – йдеться у повідомленні.

Також згадали і за європейський досвід туризму в старих містах:

«Нам можуть заперечити, що ринки існують у багатьох європейських і світових містах і є їх туристичною родзинкою… Абсолютно не коректно порівнювати іржаві контейнери, китайський ширвжиток, ваговий мотлох, що вже радше сміття, а не товар, антисанітарію, бруд, покинуте сміття з тим, що можна зустріти на знаменитих «туристичних» базарах: традиційні товари і національний колорит, крафтові виробники і зони відпочинку, цікаві сувеніри і атмосферні кав’ярні, локальні делікатеси...»

За словами представників управління, влада підтримує ідею ринку, однак не такого, який є зараз:

«Ми підтримуємо ідею ринку, який би доповнював та продовжував ідею затишку та комфорту — історичний і сучасний, який би став окрасою міста і місцем відпочинку лучан і гостей Луцька. Ми проти — секонд-хенду і транспортних корків, торгівлі продуктами із землі і сміття, яке вітер ганяє по замку».

Нагадаємо, радник луцького міського голови Ігор Поліщук заявив, що з підприємцями Центрального ринку не можна домовитись, бо «їм вигідно працювати з порушенням законодавства під прикриттям облспоживспілки».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку встановили перші термінали для продажу електронних квитків
Наступна новина «Я критикую Луцькраду, але з електронними квитками вони роблять правильно», - Яковлев
Останні новини
Схожі новини