Архітектор Львова розповів про розвиток міста та розбудову інфраструктури

Архітектор Львова розповів про розвиток міста та розбудову інфраструктури

Наша держава має інерцію багатьох процесів, які були закладені в радянський час.

Про це начальник управління архітектури, головний архітектор Львова Юліан Чаплінський розповів під час час заходу «UrbanTalks Луцьк & Львів», який відбувся 5 липня у внутрішньому дворику Волинського коледжу національного університету харчових технологій.

«Вони, вочевидь, відповідали своєму часу, але не відповідають сьогоднішньому дню. Я говорю про планову економіку, коли радянська влада «п’ятилєтками» реформувала політику і часто робила неприродні речі, штучно створювала індустріальні міста або навпаки багато штучних економічних проектів, каналів, осушення річок», - розпочав Юліан Чаплінський.

Він зауважив, що наразі світові урбаністичні університети, які досліджують життя міст, декларують те, що в майбутньому ми повернемося до формату італійських міст-держав.

«Усвідомлення самобутності міст – річ актуальна. Урбаністи дослідили багато процесів, які раніше не можна було відстежити. Ще 30 років тому в Нью-Йорку була одна містобудівна політика, а зараз зовсім інша», - повідомив Юліан.

Також архітектор розповів про інтегровану концепцію розвитку міста. Навів приклад Дрездену, який свого часу був орієнтований на автомобільний рух, що лише погіршило ситуацію в місті.

«Він «задихався» у заторах. Вулиці історичного міста, яке відбудували після війни, не були пристосовані до цього, як і наші міста. Правляча партія наполягала на тому, що потрібно розбудувати міст, який мав би вирішити транспортну проблему. На такі ж граблі наступила й Америка ще у 80-х роках. Проте вони «з’їли» свою зелену частину міста, омертвили його і звідти просто почали виїжджати люди», - сказав Юліан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Феноменальна кава та ІТ-парк: як пройшла зустріч лучан із мером Львова. ФОТО

Також він згадав і про розвиток Львова.

«За інтегрованою концепцією міста ми мали перетворити площу Ринок у пішохідну зону. Це з’явилося і запрацювало. 10 років тому воно викликало спротив у деяких депутатів, які звикли своїми дорогими авто під’їздити до ратуші і потім боком заходити між своїми машинами до неї. Але зараз ця територія «окупована» пішоходами», - зауважив він.

Головний архітектор додав, що Європа зробила масу конференцій, де обговорювали інтегрований розвиток міста, а тепер цими принципами та стратегіями користуються міста.

За його словами, важливою є й розбудова інфраструктури на місцях.

«Ми розробили таку річ: подумали не категоріями адміністративних районів і навіть не кордонами міста, а подивилися на 15 населених пунктів навколо міста, з чим себе люди асоціюють. Тому ми почали думати, куди мають зміститися майбутні підцентри громадських просторів. Це робилося для того, аби там надавалися всі послуги і люди не їздили», - поділився Чаплінський.

Він додав, що тоді вони почали проводити професійні зустрічі, де експерти, пенсіонери, громадські діячі спілкуються та знаходять ті речі, які потім можна використати у своїх стратегічних планах.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Києві обговорили стан реформування лісового господарства. ВІДЕО
Наступна новина Павло Зібров на Волині шукає молодичку, з якою буде стрибати через вогнище
Останні новини
Схожі новини