Автостоянка чи сувенірні крамнички: що пропонують на місці Центрального ринку у Луцьку

Автостоянка чи сувенірні крамнички: що пропонують на місці Центрального ринку у Луцьку

У Луцьку збирають пропозиції щодо реконструкції Центрального ринку. Про це стало відомо сьогодні, 20 лютого, під час засідання робочої групи щодо замовлення розробки концепції влаштування території в межах земельної ділянки, в яку входить Центральний ринок, та прилеглої території до Луцького замку.

Мова про перенесення частини ринку триває давно, а те, що Волинській облспоживспілці не продовжили договір оренди, неабияк збурило місцевих підприємців, які ведуть тут свою господарську діяльність. Однак, міська влада таки прийняла рішення про перенесення ринку і реконструкцію цієї території і вже розглядає різні варіанти.

«Потрібно облаштувати територію ринку і територію навколо замку, який є перлиною Луцька. Депутати прийняли рішення не продовжувати оренду ринку і на сьогодні треба вирішувати долю цих підприємців.

Це може бути модернізований ринок або стоянка для автобусів з інфраструктурними об’єктами для туризму, або ринок народних майстрів, де продаватимуть різну сувенірну продукцію, картини та інше», - розповів під час засідання секретар міської ради Григорій Пустовіт.

За словами посадовця, завдання робочої групи – вивчити усі ці питання та визначити подальший алгоритм дій.

Разом з тим, радник міського голови Ігор Поліщук повідомив, що у травні добігає кінця попередній договір оренди на другу частину ринку і він очікує, що депутати його не продовжать.

Тож, на його думку, до того часу вже треба мати попередній план дій, аби чим швидше приступити до реконструкції ринку і облаштування цієї зони.

«Це може бути громадська зона, або зона для народних умільців, чи розважальна зона. Але ринок однозначно буде перенесений. Треба це розуміти», - констатував Ігор Поліщук.

Разом з тим, він зауважив, що окрім запропонованих варіантів місць для перенесення значної частини Старого ринку, міська влада також розглядає ще 2 ділянки.

За словами Ігоря Поліщука, вони нічим не гірші за розташуванням і також знаходяться недалеко від центру міста, тож там є змога облаштувати необхідну інфраструктуру та заїзд, аби все було цивілізовано. Також це дасть змогу розвантажити транспортний потік, який провокує появу заторів по вулиці Глушець від площі Возз’єднання до вулиці Паркова.

В той же час, голова асоціації підприємців «Бізнес Волині» Ігор Дильов зауважив, що при перенесенні ринку слід зважати не лише на інтереси Волинської облспоживспілки, а й інших суб’єктів господарювання.

Громадський діяч переконував, що багато підприємців готові адаптовуватись до сучасних вимог і змінювати напрямки своєї діяльності.

«Багато підприємців готові змінюватись, відповідно до нових вимог і умов. Якщо говорити про перетворення ринку на ринок народних умільців, то навіщо туди переводити когось іншого, якщо наші підприємці, які зараз там ведуть свою діяльність, готові змінювати напрямки і змінювати КВЕДи в діяльності», - переконує Ігор Дильов.

А от голова обласної організації Національної спілки архітекторів України Тарас Рабан порадив чиновникам перед тим, як вдаватись до певних дій – поспілкуватись і з місцевим населенням, і з самими підприємцями. І лише після цього малювати і обирати проекти реконструкції.

В той же час голова Волинської організації Національної спілки художників Володимир Марчук радив чиновникам не зрівнювати з землею весь ринок та в першу чергу знайти можливість облаштувати автостоянку.

«Цілком можливо обмежити територію ринку тією територією, де він був 30 років тому. Але треба заборонити торгівлю навколо. Навести лад і облагородити це все», - переконаний Володимир Марчук.

Його слова підтримала начальник управління туризму та промоції Луцької міської ради Катерина Теліпська, яка розповіла, що облаштування автостоянки це одна з найбільш болючих тем в питанні розвитку туризму.

За її словами, до управління туризму неодноразово звертались туроператори, які нарікають на те, що в центральній та історичній частині міста відсутня можливість припаркувати на тривалий час великі туристичні автобуси. Також вона відмітила, що реконструкція ринку дозволить не лише облаштувати на тому місці автостоянку, а й прокласти новий туристичний маршрут з центру міста до замку Любарта.

«Туристи матимуть змогу пройти до замку не лише по вулиці Лесі Українки, а й з центру міста понад парком. Заїхати ближче і довше погуляти по цим місцям. Але також для підвищення туристичного потенціалу потрібно відкривати нові готелі, хостели, музеї, кав’ярні та ресторани, аби перехожі могли довше походити і не думати де йому поїсти чи випити кави», - переконана начальниця управління туризму Катерина Теліпська.

Попри усі розмови про туристичну привабливість центральної частини Луцька, депутат Павло Данильчук повернув увагу робочої групи саме до проблеми підприємців, які будуть змушені покинути вподобане місце та переїхати на інше.

«Зараз підприємці сидять, як на пороховій бочці. Все підводиться до того, що ринок потрібно буде перенести. Але я пропоную все ж таки визначитись остаточно з концепцією. Говориться там про народних умільців, глечики, і сувеніри. Це все звісно добре. Але, на мою думку, та й багато місцевих мешканців мене підтримають: на ринку варто залишити критий павільйон, де продають продукти. Адже всі звикли там скуповуватись і тим, хто мешкає в центрі міста, це дуже зручно. А решту торгових точок, весь цей «Китай» і нецільову торгівлю – винести на інше місце», - запропонував Павло Данильчук.

Зрештою, Григорій Пустовіт запропонував оголосити збір пропозицій.

Зокрема, до 31 березня всі бажаючі мають змогу звернутися до управління капітального будівництва, ЦНАПу чи на сайті міської ради подати власну пропозицію щодо облаштування та реконструкції ринку «Центральний».

Після цього планують провести громадське обговорення з коректуванням та внесенням змін до концепції і затвердити остаточний варіант.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Як у Луцьку нові патрульні складали присягу. ФОТО
Наступна новина За добу шахраї видурили у довірливих волинян 28 тисяч гривень
Останні новини
Схожі новини