Без переробних і спалювальних заводів. Як Волинь планує зменшити кількість сміття

Без переробних і спалювальних заводів. Як Волинь планує зменшити кількість сміття
Фото ілюстративне

На Волині планують ухвалити обласний план поводження з відходами до 2030 року.

Його концепцію у вівторок, 25 січня, представили обласним депутатам і чиновникам.

План поводження з відходами розробила компанія «Атон Інжиніринг». Цей документ коштував обласному бюджету 690 тисяч гривень.

Що зараз зі сміттям на Волині

Голова екологічної комісії обласної ради, депутат Юрій Ройко зауважив, що, згідно з опитуваннями, найбільше невдоволення у волинян викликає стан полігонів, забруднення ними довкілля, а також якість води та повітря.

Керівник управління екології та природних ресурсів ОДА Валентин Кухарик повідомив, що станом на 1 січня 2021 року в області було 236 гектарів сміттєзвалищ. А на них – понад 1,4 мільйона тонн сміття.

Так, є 11 полігонів і 285 сміттєзвалищ. При цьому полігони у Луцьку (біля с. Брище), Шацьку, Любешові та Локачах переповнені, у Нововолинську, Ковелі та Володимирі – заповнені більше ніж на половину.

За словами Юрія Ройка, на Волині – близько тисячі несанкціонованих сміттєзвалищ.

Нагадаємо, у Луцьку за рік на небезпечне сміття та компостери витратять 300 тисяч гривень

Що пропонують зробити

Директор компанії «Атон Інжиніринг» Ігор Сліпець представив регіональний план управління відходами до 2030 року. Розроблений документ ще у 2020 році.

Основна його ціль – зменшити кількість відходів.

Зокрема, пропонують запровадити роздільний збір сміття, створити в Україні 250 центрів збору відходів для їхнього повторного використання (насамперед йдеться про електронні та електричні прилади), облаштувати компостні поля або встановити біогазові установки для переробки органічного сміття (за дослідженнями, це до 40% усього сміття).

За словами фахівця, зараз на Волині сортують 22% сміття, а повинні всі 100%. Захоронювати на полігонах планують 30% сміття (зараз 97-98%).

Для цього планують максимально компостувати органічне сміття, решту – відвозити на сортувальну лінію та полігони.

Концепція передбачає, що область поділять на кластери орієнтовно по 150 тисяч населення: Луцьк-Горохів, Нововолинськ-Володимир, Ковель-Шацьк, Камінь-Каширський-Маневичі.

Для нових сміттєвозів, облаштування полігонів, сортувальних ліній та пунктів прийому вторинної сировини, станцій утилізації медичних відходів, пунктів збору сміття, яке можна повторно використовувати без переробки, може знадобитися 1,1-1,3 мільярда гривень.

Нагадаємо, сортування сміття запровадили у Підгайцівській громаді.

«Ключовий момент – роздільне збирання на місцях. Якщо відходи скидаються в один контейнер, вони забруднюються і стають непридатними для подальшої переробки», - сказав спікер.

«Водночас Волинська область, як одна з найменших не потрапляє в державні плани з будівництва сміттєспалювальних заводів. Всього їх повинно бути 20 на всю країну. Наразі державна позиція – сміттєспалювальні заводи доцільно будувати тільки в містах-мільйонниках. Проблема полягає в тому, що для таких заводів потрібні потужні і дорогі системи очистки», - сказав Ігор Сліпець.

Про будівництво сміттєпереробного заводу на Волині у концепції теж не йдеться через високу вартість. Наприклад, такий планують звести у Житомирі і на це потрібно щонайменше 10 мільйонів євро.

Що думають про концепцію в обласній раді

Заступник голови Волинської обласної ради Григорій Пустовіт обурився помилкам, які знайшов у презентованій концепції:

«Якщо є регіональний план на 173 сторінки, як правило, щось в ньому не так. Чим більше сторінок, тим менше толку. Хочеться бачити реальні і обґрунтовані цифри: скільки і якого сміття буде в області, як це змінюється з часом. Хочеться розуміти, що і для чого робити.

Натомість в плані ми бачимо, що областю начебто протікають річки Дніпро, Десна і Тетерів. Ви для кого писали це? Якщо ви так ставитеся до плану, в мене виникають питання щодо вашої компетенції. Якщо ви думаєте, що ми не читаємо і нам можна впарити і Дніпро, і дивні цифри, то ви даремно. Сподіваємося, ви це виправите».

Підтримав позицію про те, що такі помилки неприпустимі, Юрій Ройко.

Депутатка Ірина Патлашинська висловила сумнів в актуальності концепції, адже вона написана ще у 2020 році.

«Я розумію, що є певні бюрократичні процеси, але хотілося б презентацію з оновленими даними. Крім того, мені цікаво, чому програму і її екологічну оцінку розробляє один і той же суб’єкт господарювання».

Також депутатка обурилась, чому мова взагалі не йде про переробні сміттєві підприємства, адже «це може бути прибутковою справою».

Керівник обласного управління екології Валентин Кухарик відповів, що перемовини з інвесторами ведуться, але «з мішком грошей поки ніхто не прийшов».

З його слів, ухвалення цього документу буде дорожньою картою, з якою потім буде простіше спілкуватися з інвесторами.

Регіональний план управління відходами до 2030 року винесуть на розгляд сесії обласної ради. Перед тим його обіцяють розіслати громадам.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина В Україні 49% дорослого населення вакциновано від ковіду
Наступна новина Євросоюз змінив правила в'їзду для туристів
Останні новини
Схожі новини