Білий колір — символ чистоти: у Луцьку по-святковому прикрашають церкви

Білий колір — символ чистоти: у Луцьку по-святковому прикрашають церкви

Напередодні рідзвяних свят прийнято чепурити не лише оселю. Аби віряни й справді могли відчути духовне єднання з новонародженим Богонемовлям, до Святвечора по-особливому прикрашають і церкви. Щоб побачити це на власні очі, ми завітали до Свято-Георгіївського храму Луцька. 

«Перед початком роботи треба попросити благословення у настоятеля, --пояснює відома волинська флористка Катерина Федончук, закінчуючи оформляти квіткову композицію.

Квіти в церкві – бажані гості. Це не лише прикраса, але й жертва Богу, і повага до святинь. Як сказав Іоанн Кронштадський, квіти – це залишки раю на землі. Однак треба пам’ятати, що квіткові прикраси в церкві не повинні відволікати вірян від молитви. Тому для таких композицій не варто вибирати рослини надто яскравих кричущих кольорів. Вони мають лише підсилювати атмосферу свята».

За словами Катерини Федончук, головний колір Різдва – білий. Це символ чистоти, світла, духовності, невинності. Тому відповідно все оформлення храму має бути у білих тонах. Це стосується не лише квіткових композицій, але й покривал, стрічок, одягу самого священика. В усіх церквах, каже пані Катерина, на Різдво заведено прикрашати ікону на центральному аналої. Її можна оздобити флористичною композицією або поставити замість неї вертепну шопку. Це головний елемент декорування Різдвяного храму, що символізує народження Богонемовляти в печері. 

Його можна виготовити у формі коробки або арки і поставити в храмі в такому місці, де його можуть побачити всі присутні. Або зробити його великим і встановити десь поблизу входу у церкву. Тоді він ще й слугуватиме святковою фотозоною.

Також всередині храму прикрашають гірляндами олтар, царські ворота, панікадило, підсвічники. Що стосується матеріалів, то Катерина Федончук говорить, що зазвичай використовує сезонні. Приміром, для різдвяних флористичних композицій згодяться самшит, мох, плющ, падух, омела. А найпопулярніші зимові квіти – морозник. Він і нині росте на клумбах у Луцьку і не боїться холоду.

Традиційно на завершення процесу оздоблення храму наряджають ялинки. Їх вічнозелена хвоя символізує безсмертя душі та вічне життя.

«Зазвичай ялинка має трикутну форму, а в церкві трикутник традиційно уособлює Святу Трійцю, --говорить настоятель Свято-Георгіївського храму, протоієрей Олександр Мазурак. – Тому саме це дерево в християнстві прийнято наряджати на Різдво».

Катерина Федончук каже, що нині фабричні іграшки на ялинку вішати вже не модно.

Тому в храмах, які вона прикрашає, дерева наряджають прикрасами, створеними власноруч дітьми парафіян. От і цьогоріч ялинку оздобили янгелятками, зірочками та іншими предметами хенд-мейду.

Ярина Руднік


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Скільки вартує кутя у 2018-му? ВІДЕО
Наступна новина Лучанка померла після допиту у поліції
Останні новини
Схожі новини