Більше фруктів і м'яса, менше цукру і хліба. Як зміниться харчування школярів з 1 вересня

Більше фруктів і м'яса, менше цукру і хліба. Як зміниться харчування школярів з 1 вересня
Фото ілюстративне

Із 1 вересня 2021 року запрацюють нові норми харчування у закладах освіти і дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.

Їх затвердили і опублікували на сайті Кабінету Міністрів, повідомили у Міністерстві освіти і науки України.

«Нові норми мають на меті зробити шкільне харчування більш збалансованим та корисним для дітей. У документі міститься інформація про розподіл білків, жирів та вуглеводів, які мають містити страви, пропоновані школярам упродовж дня», – йдеться у повідомленні.

Які норми харчування набудуть чинності з 1 вересня

- кількість цукру зменшиться у 2-2,5 рази – до 7,5 г на один прийом їжі;

- кількість фруктів збільшиться до 100 г на один прийом їжі;

- кількість хліба на 1 прийом їжі зменшиться з 60-80 г до 30-50 г;

- кількість м’яса збільшиться так, щоби протягом п’ятиденного робочого тижня при одноразовому харчуванні забезпечити дві порції м’яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна, залежно від віку дітей;

- кількість молочних продуктів збільшиться при формуванні меню: новими нормами передбачено одну порцію молока чи молочних продуктів щодня, а саме: 200 мл молока або 125 мл йогурту чи кефіру, або 125 г сиру кисломолочного, або 75 г сиру м’якого, або 15 г сиру твердого, або 25 г сметани на вибір.

Наголошують, що дітей мають обов’язково інформувати про ті харчові елементи у складі страв, що можуть викликати погіршення стану здоров’я або алергічну реакцію.

Також, наприклад, учням, які мають харчову алергію на молоко та молочні продукти (відповідно до медичної довідки, виданої лікарем загальної практики – сімейним лікарем чи лікарем-педіатром, в якій зазначено особливі дієтичні потреби дитини із встановленим діагнозом) повинні пропонувати рослинні напої. А школярам із підтвердженим діагнозом целіакія (непереносимість глютену) повинні пропонувати продукти та страви, що не містять глютену та його слідів – їхній перелік є в документі.

Нагадаємо, у 2020 році розпочали реформувати шкільне харчування. Реформу впроваджують Міністерство освіти і науки, Міністерство охорони здоров’я, Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства та Державна службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина За минулу добу померло 15 волинян із коронавірусом
Наступна новина «Лікування від раку – це дуже дорого». Хвора волинянка благає про допомогу
Останні новини
Схожі новини