«Більшість думали, що у них застуда»: ситуація у ковідному шпиталі в Боголюбах

«Більшість думали, що у них застуда»: ситуація у ковідному шпиталі в Боголюбах

У тимчасовому інфекційному госпіталі Волинської клінічної лікарні для хворих на COVID-19 станом на 28 січня лікуються 60 пацієнтів, із яких 28 людей мають важкий перебіг хвороби, ще семеро – в реанімації.

Про це Суспільному розповіла медична директорка закладу Наталія Скальська.

Тенденцію до зростання кількості пацієнтів у шпиталі почали фіксувати з 21 січня, говорить медичка, проте перебіг хвороби у кожному випадку різний.

Ситуація в обласному тимчасовому госпіталі

За останній час, зі слів Наталії Скальської, кількість хворих на коронавірус у шпиталі збільшилася вдвічі. Серед пацієнтів вакцинованих є небагато, проте всі вони з групи ризику, тобто підлягають стаціонарному лікуванню.

"За минулий рік було 68 вакцинованих пацієнтів з 2 377 пролікованих людей. Це дуже малий відсоток. Сьогодні вакциновані пацієнти поступають. Якщо є цукровий діабет, то навіть якщо коронавірус легкої форми, людина підлягає стаціонарному лікуванню", – зазначила Наталія Скальська.

Читати також: Ляшко заявив, що Волинь може знову потрапити до «червоної» зони

З її слів, щодня в лікарні орієнтовно від п'яти до 20 нових пацієнтів з коронавірусом.

"Дуже багато людей, які ходять і думають, що у них проста застуда, нежить, першіння в горлі. Невідомо скільки таких людей ще є недіагностовані", – додала лікарка.

Медична директорка тимчасового інфекційного госпіталю зазначила, що теперішня хвиля хвороби характеризується повторним інфікуванням і коротким інкубаційним періодом – до трьох днів.

"Споживається кисню менше ніж у жовтні-листопаді, коли в нас до 5 тонн кисню йшло на добу. Зараз іде біля тонни – 900-500 кілограм кисню. Хворі киснем повністю забезпечені. Медикаментозно забезпечені, госпіталь працює у звичному режимі", – розповіла Наталія Скальська.

Що кажуть про хворобу й симптоми пацієнти лікарні

Нині на лікуванні в госпіталі перебуває 59-річний лучанин Степан Грудік разом із дочкою і дружиною. Спершу чоловік приймав ліки вдома, а згодом самопочуття погіршилося.

"Ми вдома трохи хворіли, потім трохи відпустило, але потім знову почало нас брати. То ми з дочкою лягли, підлікувалися, то нам вже добре і сьогодні в нас ще й мама поступила.

Зі слів чоловіка, серед симптомів хвороби, які проявлялися – рвота, головний біль, безсоння та відсутність апетиту. "їсти не можна було. Температури майже не було, один раз. Ми вчасно лягли, бо в нас вже пішло як зараження на легені", – додав лучанин.

Нездужає впродовж тижня волинянка Леся Щурик, яка спершу лікувалася в іншому закладі. Каже: ПЛР-тест показав "позитивний" результат на коронавірус, тож лікарі вирішили перевести її у шпиталь на подальше лікування.

"Я не відчувала, що в мене така може бути хвороба. Поступила з зовсім іншим, лікувала серце", – розповіла пацієнтка.

Читати також: На Волині – офіційно 3 випадки «Омікрону». Але хворих на ковід більшає

Зі слів лікарки Наталії Скальської, минулого тижня пацієнтка була на 15 літрах кисню, зараз підключають чотири літри. "Пацієнтка, коли до нас поступила, сатурація була нижче 90. Я так умовно собі думаю, що до середи все буде добре", – додала медичка.

Під час перебування Суспільного в медзакладі з палати в екстреному порядку перевели одну з пацієнток до реанімаційного відділення.

"Це киснезалежна пацієнтка, зараз вона буде переїжджати до реанімації, у нас є такий мобільний концентратор і тільки переключивши з точки на концентратор – так ми її зможемо порухати з місця", – розповіла медична директорка тимчасового інфекційного госпіталю.

Медики в госпіталі працюють за змінним графіком: по чотири години у "чистій" та "брудній" зонах і ще чотири години на відпочинок. До такого темпу роботи і навантаження працівники звикли, – говорить медсестра Наталія Річко.

"Трошки важко було в цьому всьому працювати, а так взагалі нормально. Робимо маніпуляції, ставимо катетери, возимо хворих на обстеження.00:25+00:34 Ми чотири години працюємо, в нас получається три заходи", – розповіла медична сестра.

Усього в відділеннях інтенсивної терапії районних лікарень нині лікуються 45 пацієнтів, – розповів начальник обласного управління охорони здоров’я Волинської ОДА Юрій Легкодух.

З його слів, епідеміологічна ситуація в регіоні погіршується, пік захворюваності на COVID-19 на Волині очікують в середині лютого.

"В закладах охорони здоров’я знаходились 641 хворий, в тому числі 452 з підтвердженим діагнозом, 189 з підозрою. Завантаженість ліжок в межах 30 %", – додав начальник обласного управління охорони здоров’я.

Нагадаємо, за минулу добу в Україні виявили 37 351 хворого на коронавірус.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Коронавірус в Україні: 37 351 хворий та 149 смертей
Наступна новина За добу ще у 768 волинян виявили коронавірус. У яких громадах
Останні новини
Схожі новини