Бізнесмен у тренді – Володимир Гнатюк: від печива «Марія» до торгової марки зі світовим ім’ям

Бізнесмен у тренді – Володимир Гнатюк: від печива «Марія» до торгової марки зі світовим ім’ям

Певно, не знайдеться того, хто у своєму житті не куштував печива «Марія»… А львівські крекери свого часу взагалі стали невід’ємним атрибутом перекусу для мільйонів українців.

З цього печива вправні господині виготовляли різні міні-бутербродики, тортики з кремом і ще безліч яких оригінальних страв.

Понад 10 років тому фабрику «Світоч», яка виготовляла це культове печиво, викупила корпорація Nestle, та зрештою – там з'явились нові власники. Так на ринку з'явилась продукція ТМ «Yarych» - смак знайомий з дитинства, але з абсолютно новим європейським обличчя.

Та мало хто знає, що власниками цієї кондитерської фабрики є… бізнесмен з Луцька. А саме – Володимир Гнатюк, який майже 10 років тому викупив занедбане виробництво і почав його розвивати. Перший спеціально для рубрики Бізнесмени у тренді вирішив розпитати його про бізнес і кондитерську галузь.

Окрім цього, Володимир Гнатюк розповів про свої секрети успіху: як виробляючи простеньке печиво «Марія» йому вдалось розкрутити велику фабрику, яку знають у багатьох куточках світу.


- Чому взялись за кондитерську фабрику, полюбляєте солодке?

- Свого часу тут був спиртзавд, поки «Світоч» не почав виготовляти своє печиво... Згодом сюди зайшла корпорація Nestle, почала піднімати виробництво відповідно до своїх світових стандартів і зрештою, коли вона відпрацювала своє – фабрика опинилась у наших руках.

Ми продовжили їхні традиції виробництва. У мене було двоє компаньйонів, але зрештою, не всі бачать у печиві якусь перспективу розвитку. Хоча, зараз озираючись на прожиті тут майже 10 років – я б так не сказав.  Це просто печиво, просто «Марія», але всі знають, що №1 печиво – це саме «Yarych». І я впевнений на 100%, що воно хоч і просте, зате смачне і без домішок.

А солодкого я майже не їм. Ось так (сміється, – Авт.).

- Ви виготовляєте лише сухе печиво без наповнювачів. Так полюбили з дитинства смак «Марії»?

- Так, у нас виробництво вузького профілю і тому ми працюємо у вузькому сегменті. Наша фабрика випускає лише сухе печиво без наповнювачів під ТМ «Yarych», крекери, а ще - торти під ТМ Rozalini.

З однієї сторони - це добре, бо ми не розпорошуємось. Насправді, вузький сегмент - це зручно, бо ти можеш удосконалюватись і контролювати якість.

Якщо брати до уваги печиво «Марія», то воно дійсно хорошої якості. За рахунок того, що ми постійно удосконалюємо технологію виробництва - ми  стали монополістами в цьому сегменті.

Тому це не так вже й погано, адже саме висока якість продукції дозволила нам стати лідерами. Напевно через це всі лікарі України радять наше печиво «Марія» ТМ «Yarych» вагітним жінкам, тим хто на дієті, діткам та алергикам. Бо це - просто, смачно і без домішок. 

- Під якими торговими марками представлена ваша продукція на ринку.

- У нас є дві торгові марки. Це ТМ «Yarych» і торти ТМ «Rozalini». Якщо коротко пробігтися про асортименту, то під ТМ «Yarych» ми випускаємо печиво «Марія» - класичне, з молоком і кальцієм, висвіками та з цільнозернового борошна. Також це всім відомі крекери – «Ніжний», «З цибулею», «Вершковий», «З какао».

Наша новинка на ринку – снеки – міні-крекери з базиліком та часником, паприкою… У нас з'явилось кілька нових смаків, але самі види печива у нас незмінні. А ще кілька років тому ми запустили лінію з виробництва печива «Pettite Buere». Це класичне сухе хрумке печиво до чаю та кави, яке так люблять європейці споживати на сніданок.

Ну і звісно ми маємо, як я вже згадував, торти «Rozalini» - десь 12 видів. Зараз запускаємо кілька новинок – торт «Захер» і «Моцарт». Але торти складають не значний обсяг нашого виробництва – левова частка припадає саме на печиво та крекери, які подобаються не лише українцям, а й у Європі.

- Саме з цим ви вийшли на європейський ринок?

- Не лише на європейський. В першу чергу для світового споживача ми випустили новий вид печива «Pettite Buere». Також там добре продаються крекери.

Нашу «Марію» вони мало знають, бо це печиво, яке більш знайоме у країнах СНГ. Наш споживач любить це печиво, бо його смак знайомий з дитинства.  А «Pettite Buere» – це продукт, розроблений під вподобання європейців. Він більш сухіший, більш крихкіший, там менше цукру.

Ми намагаємось вчити українців їсти більш якісний продукт. Це печиво трішки дорожче, але воно якісніше у порівнянні з багатьма іншими видами печива на ринку.

Ми зараз стараємося популяризувати споживання такого печива в Україні. І зауважу, що «Yarych» першим запропонував українцям такий вид печива – європейські традиції місцевого виробництва. Розробляв «Pettite Buere» технолог з-за кордону, який навчив нас випікати таку категорію печива.

- Як нашу продукцію сприймає європейський споживач?

- Споживач сприймає дуже добре. Продукція фабрики «Yarych» дуже якісна, вона відповідає стандартам ДСТУ, що дуже важливо. Разом з тим важливу роль відіграє те, що у свій час ця фабрика була куплена у Nestle, а, як відомо, - стандарти цієї корпорації дуже високі.

Тому усі 10 років ми їх підтримуємо. Дуже важливо, що в нас є сертифікат IFS. Це міжнародний сертифікат, який не робиться в Україні – раз в рік з-за кордону приїжджають спеціалісти, які перевіряють наше виробництво. По 100 бальній шкалі ми нижче 96 ніколи не опускались. Тобто ми проходимо за всіма параметрами. Коли торгові мережі бачать, що у нас є IFS – для них це відіграє важливу роль.

- Мова йде про світові торгові мережі - куди постачають продукцію ТМ «Yarych»?

- Так, ми експортуємо продукцію з кондитерської фабрики «Yarych», як під власною торговою маркою, так і за індивідуальними замовленнями торгових сіток.

Наша кондитерська фабрика активно розвиває тенденцію Private Label.  Завод випускає продукцію під 15 марками, зокрема і для таких відомих торгових сіток, як «Carrefour» та «Auchan».

Також ми зайшли в такі сітки, як польський Eurocash, чеський Cookiesland, Cornellis, АТБ, «Сільпо» та інші. Зауважу, що ми на сьогодні єдиний виробник з України, хто зайшов у мережу Biedronka. Це одна з найбільших сіток у Польщі. Для них ми розробили окремий Private Label і постачаємо нашу продукцію під їхнім власним брендом. Це дуже важливо, бо вони не тратять гроші на маркетинг. Є ціна, є гарантія якості, є контракти – ми продаємо і поставляємо. І це дуже зручно.

- То яка географія експорту печива «Yarych»?

- Наразі ми продаємось у Польщі, Чехії, Румунії, Словакії, в Ємені, Америці, Китаї, Йорданії, Саудівська аравії і навіть в Іраку. Зараз ми ще ведемо перемовини з японцями.

Дивимось не лише на європейський ринок, а й на світовий. Аналізуємо, вчимось,  розширяємось та адаптуємось до їхніх вподобань і потреб. 

Також ми беремо участь у виставках. У нас по 5-6 виставок у рік в різних куточках світу, де ми презентуємо свою продукцію. Недавно ми були в Амстердамі на Private Label, куди завітав Посол України у Голандії. Він зпідійшов до нас, аби оглянути стенд Private Label.

Також ми виставлялись у Сингапурі.

- Яка доля виробництва припадає на експорт?

- Це близько 25% сухого печива, яке виготовляється на нашій фабриці у селі Старий Яричів під Львовом.

- Виключно печиво?

- Так, бо торти у нас виготовляють лише категорії Fresh, термін придатності яких лише 8 днів. Вони в нас вищої якості, ніж значна частина тих, що є на вітчизняному ринку, і це більш натуральний продукт. Ми спробували відправляти цей продукт в Ізраїль використовуючи метод шокової заморозки. Це можливо робити і так роблять у всьому світі. Але для цього треба купувати морозильну камеру для шокової заморозки, а це коштує певних грошей.

Тут питання навіть не у фінансах, ми, напевно, ще не дуже готові до такого. Для України це ще не звично. В нас люди ще не звикли їсти заморожені торти, хоча весь світ їх так споживає. Наші кажуть – ми цього не розуміємо. Тому поки що з тортами ми на експорт не виходимо. Нам ще є де продаватись в Україні.

- Чому ви вирішили ставити акцент на експорт? Адже це додаткові клопоти: замитнення, розмитнення, відповідність міжнародним стандартам…

- В принципі це одна зі стратегій будь-якого бізнесу. Бо якщо можливість продавати свою продукцію за кордоном – це дуже важливо. В першу чергу через валюту. В наш складний час гривня не стабільна.

З моменту покупки даної фабрики 2008 року курс був 4,86. Зараз – 26,5. От вам за 10 років і різниця коливання курсу валюти.

Ціни ростуть швидше, ніж ми можемо їх піднімати і люди можуть дозволити це собі купити. Друга ситуація – коли ви контрактуєте з сітками в Україні, але не можете міняти ціни кожного місяця – у вас є свої зобов’язання. Коли у вас піднімається ціна на сировину і ви не можете з цим нічого зробити – мусите продавати по ціні, яка у вас законтрактована сіткою ще 2-3 місяці. А це означає, що низька маржа і ви втрачаєте гроші. За кордон - ви продаєте у валюті і курсова різниця на вас не впливає. 

Тому підприємству дуже важливо, щоб експорт займав якусь долю виробництва. На даний момент 25% продукції, яку ми виробляємо – йде за кордон. Відповідно –є стабільне надходження валюти і ми можемо думати і планувати завтрашній день. Не подумайте, що вихваляюсь, але й приховувати не буду – завдяки такій плановій роботі нам вдалось отримати у 2017 році виручки від реалізації  – 416 млн грн, а з ПДВ – усі 499 млн.грн.

- Які перспективи вашої компанії на світовому ринку?

- Перспективи є однозначно. Особливо, якщо аналізувати розвиток продажів нашої продукції. До прикладу, у 2015 році у нас по польській фірмі був оборот 500 тисяч євро, в 2016 -1 мільйон євро, на 2017-й рік – оборот нашого польського холдингу – 2 мільйони євро. Тому ми розуміємо, що є за що боротися і є куди йти.

- Що маєте у найближчих планах?

-  План №1 – розширити ринок експорту. В нас є можливість з таким хорошим продуктом зайти у ще декілька країн. План №2 – запустити ще одну лінійку продуктів. Це буде новий формат затяжного печива - хрусткий і ніжний «Yarych» з молоком. Ми вже маємо позитивні відгуки і хочемо, щоб це була окрема лінійка - «Yarych» з молоком, «Yarych» з карамеллю і «Yarych» з шоколадом.

Ми хочемо запустити печиво з карамеллю і школоладом, де буде натуральна карамель і натуральний шоколад.

Що важливо – бо в ньому не будуе ароматизаторів, як зараз всі роблять - «зі смаком карамелі чи шоколаду». Це все хімія, бо означає, що карамелі чи шоколаду там немає ні граму – пахне, але його там немає.

- Під яким девізом росте й розвивається ваша компанія?

- Цікаве питання… Раніше ми писали «Даний природою». Ми себе намагались так позиціонувати на ринку, бо це натуральний продукт. Але європейські маркетологи зауважили, що наше відношення до природи суб'єктивне, бо ми виготовляємо готовий продукт. У нас – виробництво. І ми сприйняли цю обгрунтовану критику, прислухались, зробили висновки, адже досі не мали такого досвіду у маркетингу.

Скажу так: наша основна ціль – зробити для людей якісний продукт з натуральної сировини і за доступною ціною.

Текст: Еля КОРОТИНСЬКА (Перший)

Фото: Роман ДОМБРОВСЬКИЙ(Перший)


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Волинські бійці привітали жителів Володимира-Волинського з Хрещенням Русі
Наступна новина Луцький журналіст обурився «доглянутою» територією біля велодоріжки в Жидичині. ФОТО
Останні новини
Схожі новини