Луцька мережа Kava Avenue почала збирати паперові стаканчики на переробку

Луцька мережа Kava Avenue почала збирати паперові стаканчики на переробку
Фото з Фейсбук-сторінки Kava Avenue

Луцька мережа кав’ярень Kava Avenue почала збір стаканчиків. Їх відправлятимуть до Києва на переробку. Що можна зробити з паперових горняток та як це відбувається розповіла очільниця проекту «Зелений птах» Вікторія Норенко.

Де збирають стаканчики

Контейнер для збору стаканчиків встановили у кав’ярні Kava Avenue на вулиці Винниченка, 25. Він має форму тубуса, тому стаканчики, які потрапляють всередину, складаються у стоси.

«Так вони займають в 4,5 рази менше місця, ніж просто викинуті у пакет», - пояснює еко-активістка.

В один такий тубус поміщається 100-120 стаканчиків. Скільки відправляти на переробку, кав’ярня вирішуватиме самостійно, але «Зеленому птаху» зручніше приймати великі партії.

Не можна кидати у контейнер кришки, соломинки, палички для розмішування цукру та чайні пакетики. За словами власника мережі Андрія Хоменка, невдовзі такі контейнери поставлять і в інших точках Kava Avenue.

Що роблять зі стаканчиками далі

Організація «Зелений птах» складає горнятка у тюки, пресує їх і відправляє на переробку. За словами Вікторії Норенко, в Україні переробляти такий матеріал може три підприємства. З яким саме співпрацює цей проект, вона розголошувати відмовилась.

На переробному підприємстві гідророзбивач відділяє від паперу внутрішній поліетиленовий шар (завдяки йому стаканчики не розмокають від кави). Паперову масу змішують з іншою макулатурою, а пластик можна відправляти на переробку іншим підприємствам.

Що в результаті

Кавові стаканчики «перероджуються» у зошити, шкільні щоденники, блокноти та фліпчарти. Наприклад, на блокнот з 50 аркушів потрібно близько 413 горняток, шкільний щоденник – 363.

Процес переробки триває до трьох днів.

Скільком стаканчикам вдалось дати нове життя

Проект «Зелений птах» збирає кавові стаканчики на переробку з 2015 року. За цей час вдалось зібрати і переробити 52 тонни сировини.

«Але це мало. Лише по Києву можна щороку збирати більше – на жаль, багато кав’ярень не хоче відповідати за свої відходи», - каже Вікторія Норенко.

Загалом «Зелений птах» працює з 15 закладами. Також організація переробляє упаковку тетра-пак, продає коробки для «екологічного переїзду» та хоче розпочати збір медичних відходів у населення.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Діти-театрали з Луцька здобули гран-прі всеукраїнського фестивалю
Наступна новина На Волині куплять 9 шкільних автобусів. Яким громадам пощастило
Останні новини
Схожі новини