Яка вона, тероборона: погляд добровольця. Коли «хлопці з мотопилами роблять більше, ніж автоматники»

Яка вона, тероборона: погляд добровольця. Коли «хлопці з мотопилами роблять більше, ніж автоматники»
Богдан Пташник. Фото з відкритих джерел

На Волині активно облаштовують тероборону. Восьмий рік війни. У січні 2022-го – світ говорить про загрозу вторгнення Росії на терени України. Волинь – той регіон, до якого пильно прикута увага військових: насамперед через чималий відрізок кордону з Білоруссю. 

Учасник АТО з Волині Богдан Пташник був одним з тих, хто серед перших пішов добровольцем на Схід. Отримав важке поранення. Воював у складі батальйону «Донбас» і має серйозний досвід ведення якраз партизанської роботи. Днями Богдан розкритикував організацію територіальної оборони у Камінь-Каширському районі. Уночі він вирішив навідатися у пункт розташування підрозділу тероборони у селі на Камінь-Каширщині. Однак те, що він там побачив, не свідчить про готовність дати належну відсіч ворогу. 

«Перший» звернувся до Богдана Пташника за коментарем. Позаяк вважаємо, що думки добровольців із відповідним досвідом мають бути почуті. 


Нагадаємо, на початку січня у дію вступив Закон України «Про основи національного спротиву». Відтак, у кожній області створюються бригада ТрО, яка дислокується в частинах (батальйонах).

В обласному центрі – управління бригади, а батальйони бригади – у районах (відповідно до нового адміністративного поділу області). 

Такий підрозділ ТрО створили у Камінь-Каширському та інших районах Волині. Камінь-Каширський розташували у стінах колишньої тублікарні в селі Хотешів. На сайті Камінь-Каширської РДА, зазначено, що у її постійному штаті має служити 50 військовослужбовців особового складу.

Богдан Пташник розповів, що кілька разів навідувався до військових, оскільки його хвилює питання територіальної оборони. На його думку, приміщення, в якому розміщуються військові є непридатним для цього. Окрім того, він переконує, що нелогічним є й саме місце їх перебування.

«Я кілька разів туди приїжджав, бо мене це питання цікавить. Відразу говорив, що це дуже невдале місце. В принципі, можу зрозуміти нашу адміністрацію та тергоромаду: вони мають об’єкт, який їм по суті не треба, який підходить з якихось там технічних характеристик. Ну, спихнули його, добре. Вояки це взяли. Однак навряд чи для такого рішення є якесь виправдання в нинішній ситуації:  гіршого місця для розташування частини не придумати… Ну, власне, можна, якщо ще ближче до кордону (розмістити, - ред.)», - розповів учасник АТО.

На його думку, таке місце розташування є невдалим через низку причин.

Серед яких: транспортне сполучення, погана дорога та віддаленість від районного центру.

«Це місце далеко від розв’язки основних шляхів. На самому краю району, на самому краю тієї частини кордону, який ми контролюємо. Доїзд може бути, якщо по трасах, то через Камінь-Каширський. Я сумніваюсь, що в тій глушині вони махнули б напряму лісовими дорогами. З іншого боку, там якраз є дорога глуха на кордон білоруський. Це те ж саме, що зробив я, коли оце їхав там вночі, що могли бачити з відео. Так само можуть зробити і вороги, ліквідувати ту тероборону, повністю забрати зброю, техніку, яка є, і просто спокійно поїхати на свою територію, і нікого там не буде. Там прикордонників немає, поліції та взагалі нікого не має», - зазначив Богдан Пташник.

Військовий пропонував такий пункт розмістити у Камінь-Каширську. Адже там, на його думку, зручніша транспортна розв’язка.  

«Логічно робити це (пункт територіальної оборони, - ред.) у Камені-Каширському, де розв’язка шляхів нормальна. Ми всі надіємось, що, можливо, такого нападу не буде. Але структура буде, вона буде задіяна в різних ситуаціях. Для, наприклад, посилення кордону, може, ліквідації стихійних лих, пожеж чи для чогось подібного. Тому навіть з такої точки зору важливо, що звідти можна дістатися у будь-яку точку району за годину-півтори хорошою дорогою», - каже учасник АТО.

Крім того, Богдан Пташник зазначає, що, на його думку, основні військові сили варто було б розмістити саме у Луцьку. Наголошує: основне завдання тероборони – дати «максимально більше часу» для військових. 

 «Я говорив з уповноваженими людьми у адміністрації робити «ударний кулак» у Луцьку. Тобто важке озброєння, важку техніку, ті гармати тощо там розміщувати там. А тут на кордонах більш орієнтуватися на легку піхоту.

Основне завдання наше як тероборони у прикордонних районах - дати максимально більше часу для наших військових. Тобто, аби війська, які будуть знаходитися на Волині, або біля Волині, могли дати відсіч. І тут було б добре, якби тероборона, дійсно, була концентрована максимально. А оце важке озброєння і тому подібне розміщене саме у Луцьку.

Зброя не завжди головне, я дивлюся на нашу місцевість, і я собі розумію, що два-три хлопці з «Дружбами» мотопилами, якщо вони повалять дерева на якусь там дорогу, де буде просуватися техніка, зроблять набагато більше, ніж десяток автоматників. Тому що вони затримають колону», - додає учасник АТО.

Крім того, Богдан Пташник вважає, що ще одним важливим питанням є оранізація системи сповіщення у разі вторгнення ворожих військ.

«Я слухав так краєм вуха засідання губернатора (голови Волинської ОДА Юрія Погуляйка, – ред.). Ну, чесно кажучи, я не сильно зрозумів, що мається на увазі, коли говорилося про систему оповіщення: сирени, смс-розсилки і тому подібне. Ну, це брєд. У першу чергу, що роблять? Глушиться зв'язок і, відповідно, вимикається, глушаться електролінії. Правильно? Ну, от вам і смс-розсилки і тому подібне... Тобто повинна бути організована сітка, щоб кожен, хто залучений до оборони, знав що є такі-такі ознаки. Я образно говорю: зникає одночасно світло, мобільний зв'язок – це вже є сигнал для того, що потрібно брати спорядження, зброю, якщо вона є, і добиратись до чітко визначеного місця, де так само будуть збиратися і інші, де буде командир, де буде все інше, і будуть відповідно діяти», - розповів військовий.

Тим часом 27 січня у стінах Волинської ОДА провели нараду, на якій обговорили готовність регіону до надзвичайних ситуацій. 

«Хочу наголосити та повторити слова президента України Володимира Зеленського – все під контролем, а причин для паніки немає. Сьогодні ж хочемо донести волинянам реальний стан справ – усі структури працюють у звичному режимі та готові до будь-якого сценарію. Тут присутні керівники силових структур, ДСНС України у Волинській області, теплопостачальних організацій, управління охорони здоров’я та цивільного захисту. Кожен поінформує про готовність своєї галузі до надзвичайної ситуації. Наразі ситуація стабільна, але передбачено план дій, який включає спільну роботу всіх структур», – так оцінив ситуацію голова ОДА Юрій Погуляйко. 

Щоденно здійснюється повітряний моніторинг ситуації на державному кордоні. Як повідомив перший заступник начальника 6-го прикордонного Волинського загону  Руслан Явтушинський, із суміжної сторони держкордону скупчень особового складу чи військової техніки не зафіксовано».

В ОДА інформують, що всі військові частини, дислоковані на  території області, готові до виконання завдань за призначенням, а в області продовжується робота щодо формування та укомплектування батальйонів та бригад територіальної оборони. Щодо системи оповіщення, то (з озвученого під час наради) існуюча «забезпечує доведення сигналів, іншої інформації до органів управління цивільного захисту та населення у визначені терміни, хоча потребує модернізації». 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Волинян знову попереджають про сильний вітер
Наступна новина Контрольну гру «Волині» та «Карпат» скасували
Останні новини
Схожі новини