Будинок Прайзлерів або де сто років тому у Луцьку знаходився «Чеський клуб та ресторан»

Будинок Прайзлерів або де сто років тому у Луцьку знаходився «Чеський клуб та ресторан»

На перетині нинішніх вулиць Драгоманова та Кафедральна розташований будинок Прайзлерів, в якому зі слів місцевих старожилів, ще століття тому був «Чеський клуб та ресторан».

За описами краєзнавців, будівлю звели наприкінці ХІХ століття. Чех Володимир Прайзлер придбав його і зробив ресторан, пізніше власник доробив прибудови і влаштував Заїжджий двір, щоб гості могли заїздити кінними каретами.

Ще століття тому нинішня вулиця Драгоманова була головною вулицею нашого міста, саме на ній з’явилось перше зовнішнє освітлення, а поряд знаходився Магістрат.

Відношення чехів до українців було хороше, про що свідчить розповідь лучанки, яка живе в старому місті, про момент, коли її мама працюючи у родині чеха Володимира Прайзлера, випадково розбила дорогий сервіз. Однак сім'я Прайзлерів не надала цьому випадку уваги та не покарала служницю. Цей момент із життя матері, лучанка розповідає майже завжди, коли проходить поряд з цією будівлею.

Сьогодні ж це приміщення перебуває в аварійному стані і хто б міг подумати, що ще сто років тому у цих стінах грала музика, лунав сміх та відпочивали мешканці та гості міста.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «До Луцька щодо смороду ніяких претензій», - Григорій Недопад
Наступна новина Рекорди непрохідності: на Волині селяни через нечищені дороги опинилися у сніговій пастці
Останні новини
Схожі новини