Будинок звели, болото залишили: в Луцьку скаржаться на забудовника. ФОТО

Будинок звели, болото залишили: в Луцьку скаржаться на забудовника. ФОТО

У Луцьку забудовник звів будинок, у нього заселились люди, проте вже два роки окрім смужки бруківки, якою можна пройти від одного під’їзду до іншого, на прибудинковій території нічого не зробили. Жителі скаржаться на болото замість зеленої зони, відсутність доріг і освітлення та можливість підтоплень з боку сусідньої будівлі, розташованої вище.

Ситуацію перевіряли члени архітектурної комісії Луцькради під час виїзного засідання 13 червня.

Мова йде про будинок на вулиці Стара дорога, 20, який збудувало ТзОВ «Луцьктехнобуд».

«Тільки закінчили ми благоустрій сусіднього будиночка. Я обіцяв, що це все зробимо, як тільки закінчимо ту тильну частину, її закінчили буквально позавчора. Було питання, що затопить будинок – зробили жолоб. Якщо в когось є сумніви, що вода буд погано відходити, той жолоб ту функцію виконає, - розповідає керівник «Луцьктехнобуду» Олег Кугаєвський. Пояснює, що там, де зараз чорнозем, буде зелена зона. За його словами, відбулась зустріч з мешканцями, під час якої сторони знайшли спільну мову.

Натомість жителі кажуть інше – з трьох питань, які їх турбують, вирішили тільки питання водовідведення, проблеми ж з твердим покриттям та освітленням залишились. Вони переконані, що якщо забудовник не може виконати якісь роботи, їх має зробити міськрада.

«Освітлення у нас нема ніякого. Нам хоча б два-три ліхтарі. Ми йдем повністю по темній території. Діти повертаються зі школи, дитсадків, зустрічати треба виходити до маршрутного з’єднання», - каже мешканка Наталя. З її слів, перед купівлею квартир обіцяли, що все буде облаштоване як слід.

Виявляється, будинок розташований таким чином, що межа вулиці фіксується по червоній лінії, а прибудинкова територія знаходиться за нею.

«А нащо ви так посадили будинок? – поцікавився голова архітектурної комісії Андрій Козюра. – Ну  ви ж будівельник не перший день. Ви посадили для того, щоб нормальний вийшов будинок, щоб дотримати відстані санітарні, посадили по червоній лінії, а тепер ви кажете: «Поможіть, я не буду робити благоустрій».

Андрій Козюра та Олег Кугаєвський
Андрій Козюра та Олег Кугаєвський

На це забудовник відповів, що вулиці повинні робитись за рахунок міста, а щебенева дорога, яка є поблизу будинків, у цілком хорошому стані.

«Ми на цьому теж не зупинимось, тому що за це сплачено за кожен квадратний метр, як на всіх  будинках і на всіх квартирах. Ми все своїми силами робимо. Що можемо, ми робимо. Ми не просимо зеленої зони, ми її хочемо і робимо самі», - каже Наталя. Інший лучанин Андрій додає, що жителі готові купувати батути для дітей і інше обладнання для майданчиків за власні кошти, аби лише для них підготували належним чином територію.

Від Олега Кугаєвського пролунала пропозиція облаштувати дорогу за рахунок сплати пайової участі.

«Не буде міська рада в межах пайової участі робити тут дорогу. Міська рада не буде тут нічого робити, - наголосив Козюра. – Ну не може бути так, що дали землю, її хтось забудував, продав квартиру, а тоді сказав, що дороги, освітлення і так далі – це ваші питання».

Опісля директор департаменту ЖКГ Юрій Крась продемонстрував членам комісії відрізок дороги на вулиці Даньшина, зроблений за дешевшою технологією, проте хорошої якості.

«Це мій округ. На цю дорогу витратили 500 тисяч, інакше дорога обійшлася б щонайменше у 3, 5 млн гривень», - розповів депутат Микола Яручик.

Врешті члени комісії вирішили запросити на наступне засідання забудовника і мешканців, представників ДАБІ, управління архітектури, земельного управління та департаменту ЖКГ для спільного обговорення і вирішення питання.

Микола Яручик та інші депутати на забудові
Микола Яручик та інші депутати на забудові

Микола Яручик та Олег Кугаєвський
Микола Яручик та Олег Кугаєвський


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Любомлі вирішили проблему з постачанням скрапленого газу
Наступна новина Волинські митники затримали авто «на бляхах» з підробленими документами
Останні новини
Схожі новини