Через ослаблення течії Гольфстрім клімат зміниться на всій планеті, - науковці

Через ослаблення течії Гольфстрім клімат зміниться на всій планеті, - науковці

Німецькі кліматологи з’ясували, що Гольфстрім, тепла морська течія в Атлантичному океані, сповільнюється, переносячи в Північну Америку та Європу все менше теплої води. Більш того, цей ключовий для клімату планети фактор продовжує слабшати, – пише Platfor.ma.

За даними кліматолога Стефана Рамшторфа та його колег з Потсдамського університету в Німеччині, Гольфстрім сьогодні на 15% слабший, ніж в середині XX століття. Це значне падіння, яке зменшило обсяги переносимої води на 3 млн м³ на рік – такий об’єм співвідносний з 15 Амазонками. Вчені відзначають, що швидкість Гольфстріму зменшувалася останні 150 років, а сьогодні досягла більш ніж півторатисячолітнього мінімуму – рекорд за всю історію спостережень.

Це ослаблення може бути пов’язано і з аномальними літніми «хвилями» спеки, які спостерігаються в останні роки, і з таненням льодовиків Арктики та Гренландії, що пришвидшується страшними темпами.

«Це – те, що кліматичні моделі передбачали вже давно, хоча дотепер ми не були остаточно впевнені, що таке відбувається в реальності», – зауважує професор Рамшторф.

Прямі вимірювання швидкості Гольфстріму почалися зовсім недавно, тому в своїй аналітиці автори зверталися до непрямих свідчень, таких як виміри температури в різних частинах Атлантичного океану та прибережних країн.

Науковці попереджують, що настільки масштабні зміни ключового для клімату планети фактору можуть мати дуже серйозні наслідки для погоди по всій Землі.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На каналізування чотирьох сіл Шацького району потрібно 6,5 млн. євро. ВІДЕО
Наступна новина В Україні пропонують запровадити кремацію померлих та біопоховання
Останні новини
Схожі новини