Через тарифи Луцькрада знову звернулася до центральної влади. Озвучили вимоги

Через тарифи Луцькрада знову звернулася до центральної влади. Озвучили вимоги

Депутати Луцької міської ради звернулися до президента України, голови Верховної Ради України, прем’єр-міністра України, НКРЕКП з вимогою запровадити зміни на ринку енергоносіїв та комунальних послуг, щоб недопустити банкрутства підприємств комунальної теплоенергетики та погіршення рівня життя людей.

Про це стало відомо 1 лютого під час позачергової шостої сесії міської ради, повідомили у міськраді.

Міський голова Ігор Поліщук зауважив, що у суботу, 30 січня, на нараді міських голів, які входять до Асоціації міст України, підготували текст заяви АМУ до керівництва країни. 

У заяві наголошують на домовленості з урядом від 20 січня 2021 року, що тарифи на тепло та гарячу воду в цьому опалювальному сезоні залишаться незмінними, теплокомуненерго матимуть природний газ за вигідною ціною, борги теплокомуненерго перед НАК «Нафтогаз» будуть реструктуризовані.

Зафіксувати ці домовленості мав відповідний меморандум. Однак він до цього часу не підписаний.

Основною проблемою, яка не дозволяє це зробити, за словами мера, є відмова уряду встановити прийнятну ціну на природний газ для підприємств теплопостачання та реструктурувати борги підприємств теплопостачання за спожитий природний газ.

«Прем‘єр-міністр України наполягає, що ціна природного газу, який використовується для централізованого теплопостачання багатоквартирних житлових будинків буде ринковою, а різницю між ціною природного газу в тарифі на теплову енергію та ціною, за якою підприємства теплокомуненерго його купують у НАК «Нафтогаз України», мають відшкодувати територіальні громади.

Вирішення проблеми перекладається на органи місцевого самоврядування, тобто на бюджети територіальних громад, в яких немає коштів для закупівлі природного газу за ціною вісім гривень і більше за кубічний метр.

Дії уряду призводять до розподілу громадян на категорії, підтримуючи тих, хто використовує індивідуальну систему опалення, і не підтримуючи тих, хто користується централізованим теплопостачанням.

Своїми діями уряд штучно створює глибоку кризу теплозабезпечення як населення, так і соціальної сфери», – такі основні тези, напрацьованої Асоціацією міст України заяви.

Про звернення Луцької міської ради поінформував директор департаменту економічної політики Борис Смаль

Він наголосив, що підприємства теплокомуненерго купують газ у монополіста, який формує ціну не згідно ринкових показників, а встановлює її на власний розгляд. Ціну на газ на поточний місяць топлокомуненерго дізнаються у третій декаді. 

«Однак за січень й досі невідомо, яка вартість газу, хоча уже 1 лютого», – додав він.

Ігор Поліщук зазначив, що Кабмін повідомляє про зниження ціни на газ для населення до 6,99 грн за метр кубічний. Однак ця ціна тільки для тих, хто має індивідуальне опалення, й для газу, який використовують для приготування їжі. Але для підприємств теплокомуненерго ціна зовсім інша.

«Відповідно цю різницю у тарифі ми повинні компенсовувати з міського бюджету... Було прийнято рішення, що при наявності заборгованості не можна змінити постачальника газу. В нашій країні нема жодного підприємства теплокомуненергетики, яке б не боргувало НАК «Нафтогаз України». Сьогодні ситуація у цій сфері є вже питанням національної безпеки держави.

Я маю надію, що це звернення, яке ми сьогодні приймемо, й звернення інших міських рад приверне увагу керівництва країни до цієї проблематики. Інакше ми будемо мати ще більші проблеми.

Нині ж, якщо підприємство має розрахунок за спожитий газ менший ніж 90 %, то постачання його на наступний місяць припиняється. Тобто фактично зупиняється робота котелень з постачання теплоносія та гарячої води у помешкання громадян», – резюмував він.

Потому депутати міської ради прийняли відповідний текст звернення.

Звернення до Президента України
Кабінету міністрів України, Верховної Ради України
про необхідність функціональних змін на ринку енергоносіїв та комунальних послуг з метою недопущення банкрутства підприємств комунальної теплоенергетики та погіршення рівня життя громадян України

Нинішня соціально-економічна ситуація в Україні характеризується стійким падінням економіки, стрімким зубожінням населення, скороченням робочих місць, зростанням безробіття, відсутністю дієвих реформ. Неефективна політика центральної законодавчої та виконавчої влади призводить до погіршення рівня життя наших громадян.

Одним з прикладів такого підходу до управління країною є нинішня тарифна боротьба проти власного народу.

Виробники тепла купують газ у монополіста, на якого Кабінетом Міністрів України покладені спеціальні обов’язки, справжня суть яких в тому, що ціну формує не ринок, а НАК Нафтогаз України. Традиційно ціна на газ оприлюднюється в третій декаді місяця використання, що унеможливлює своєчасне коригування тарифів, структура яких на 80% залежить від енергоносіїв. Зокрема, ціна газу січня 2021 року для підприємств комунальної теплоенергетики досі не оприлюднена.

Разом з тим, тарифи для газорозподільних підприємств та методику нарахування національний регулятор переглядає декілька разів на рік. Такі дії центральної влади призводять до величезних збитків підприємств ТКЕ.

Непрозорий характер формування та затвердження тарифів, незрозумілі дії регулятора НКРЕКП та монопольне становище енергопостачальників в підсумку призвели до невмотивованого та злочинного зростання цін. Встановлення структурних складових тарифу на комунальні послуги для мешканців міст, селищ міського типу та сіл без відповідних попередніх консультацій з органами місцевого самоврядування, Асоціацією міст України, а тим більше – без урахування реальних життєвих обставин, тягне за собою зростання цін на продукти харчування, товари повсякденного вжитку, ліки, тощо, та фактично ставить людей за межу виживання, призводить до повного зубожіння нашого населення.

Ще більш цинічною виглядає спроба центральної влади перекласти відповідальність за недосконале регулювання економіки на бюджети місцевих громад. Адже встановлена ринкова ціна природного газу, який використовується для централізованого теплопостачання, призводить до неймовірно великої різниці між ціною природного газу в тарифі на теплову енергію та ціною, за якою підприємства теплокомуненерго його купують. Погашення цієї різниці уряд пропонує місцевим бюджетам, тобто за кошти платників податків, що є невміло прихованим курсом на зменшення добробуту населення, оскільки неминуче призводить до зменшення витрат на інші соціальні потреби: освіта, охорона здоров’я, благоустрій, тощо.

За таких економічних умов комунальні підприємства, що надають послуги з постачання тепла, не зможуть забезпечити обов’язковий рівень розрахунків за отриманий газ та будуть позбавлені можливості його закупівлі. Як наслідок, підприємства не будуть здатні надавати тепло та гарячу воду без підвищення тарифів.
З метою уникнення відповідальності за антинародні дії, з столичних кабінетів лунають заклики до місцевого самоврядування не допустити зростання тарифів. Тобто центральна влада, відігравши вирішальну роль в зростанні собівартості послуги з теплопостачання, змушує надавачів послуг працювати збитково та фактично збанкрутувати.

Ми, депутати Луцької міської ради, представляючи мешканців нашої територіальної громади, висловлюємо рішучий протест проти вищезазначеної тарифної війни проти власного народу та вимагаємо:

- затвердити прозору та відкриту для населення методику обрахунку та встановлення цін на постачання сировини для підприємств теплокомуненерго, яка має передбачити тільки прямі виробничі витрати, мінімальний рівень рентабельності та публічне обговорення;

- у разі прийняття рішення про застосування тарифів на опалення та гаряче водопостачання, які є нижчими від розміру економічно обгрунтованих витрат на їх виробництво, державний орган, що приймає таке рішення, зобов'язаний відшкодувати з державного бюджету виконавцям/виробникам утворену різницю між розміром тарифів та економічно обгрунтованими витратами на виробництво цих послуг, а не перекладати це відшкодування на місцевий бюджет; орган, який приймає такі рішення, має нести відповідальність за їх наслідки та відшкодувати збитки у повному обсязі протягом поточного фінансового року;

- визначити єдиний підхід до формування цін на енергоносії без розподілу громадян України на дві категорії : тих, хто використовує їх для власних потреб (в тому числі для індивідуального опалення) та тих, хто користується централізованим теплопостачанням;

- забезпечити відкритість діяльності нафто-і газовидобувної галузей та спрямування всього обсягу добутого на теренах України природного газу на потреби населення України, у тому числі для підприємств комунальної теплоенергетики.

Разом з багатотисячною громадою усвідомлюємо, що лише чітка та термінова реалізація зазначених заходів дозволить проводити державну політику з питань тарифоутворення в інтересах народу України та сприятиме підвищенню якості життя людей.

Нагадаємо, 14 січня депутати Луцької міської ради вже зверталися до президента, Кабміну, парламенту, а також Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, з вимогою скасувати підвищення вартості газу, його розподілу, доставки та електроенергії.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Луцька влада планує купити ще 30 нових тролейбусів
Наступна новина В Україні запустять сайт для запису на щеплення від коронавірусу
Останні новини
Схожі новини