«Чи розпустить Зеленський Верховну Раду? Не думаю», – луцький політолог Михайло Наход

«Чи розпустить Зеленський Верховну Раду? Не думаю», – луцький політолог Михайло Наход

Новообраний президент України Володимир Зеленський вимагає від парламенту призначити дату інавгурації на 19 травня. Популярна думка: бо хоче встигнути скористатися правом його розпустити, аби на піку своєї популярності завести у Верховну Раду максимум «своїх».

Але чи так все однозначно? Луцький політолог, голова «Центру політичного аналізу і виборчого консалтингу», співзасновник Громадянського Руху «СВІДОМІ» Михайло Наход вважає, що ймовірність дострокового розпуску парламенту невисока. Адже це несе нові ризики для президента Зеленського. Натомість є шанси, що Зеленський і діюча Верховна Рада таки спрацюються.

Довідка. Згідно з Конституцією України, президент може достроково розпустити парламент, але це потрібно зробити не пізніше, ніж за півроку до закінчення строку повноважень Ради. Каденція чинного скликання парламенту триває до 27 листопада. Відповідно розпустити Верховну Раду можливо лише до 27 травня. Будь-який розпуск парламенту після 27 травня буде не конституційним.

 

Чи вигідно Зеленському розпустити парламент?

50 на 50. З одного боку вигідно, бо на хвилі популярності і водночас громадського незадоволення парламентом Зеленський може отримати більшу кількість «своїх» депутатів .

Політолог Михайло Наход

З іншого боку, це означатиме, що Зеленський, ще нічого не показавши в якості президента, не спробувавши налагодити конструктивний діалог і співпрацю з Радою, просто розігнав її.

Йому це не вигідно ще й тому, що позачергові вибори відбудуться за старим виборчим законом. А він приведе у парламент 225 нардепів-мажоритарників. «Чиї» вони будуть? Президенту буде важко сформувати команду мажоритарників, її фактично у нього немає. Доведеться брати всіх більш-менш підходящих під параметри «Зе-команди».

До того ж, Зеленському буде важно зробити це: юридичні механізми складні і неоднозначні.

Чому Зеленському буде важко розпустити парламент?

Причини дострокового розпуску парламенту у президента є дві: якщо протягом місяця фракції не сформували коаліцію, або якщо народні депутати протягом місяця не збираються на пленарні засідання.

Наразі єдина можлива підстава – відсутність коаліції. Для того, щоб зафіксувати, є коаліція чи нема, президент повинен офіційно звернутися до голови Верховної Ради. Той повинен надати офіційну інформацію. Саме вона має стати підставою для фіксації факту, що коаліції немає. Від цього моменту треба відрахувати 30 днів для формування нової коаліції. Якщо ситуація не зміниться – президент отримує підставу для розпуску Верховної Ради.

Але термін для розпуску спливає 27 травня. Зрозуміло, що за такої умови Зеленський не встигне скористатися цією можливістю.

Є нюанс. Може бути, що президента переконає оточення: розпускай, не чекаючи місяць! За моєю інформацією, точаться розмови про мало не готові вже сьогодні рішення судів про відсутність коаліції. Ці рішення судів, мовляв, необхідні, аби стати формальною причиною для Зеленського розпустити Раду.

Але якщо новообраний президент Зеленський почне свою діяльність з сумнівних, неоднозначних дій – це йому не додасть авторитету й поваги ні з боку суспільства, ні з боку міжнародних партнерів.

То що, можливо, Зеленському вигідніше не розпускати парламент?

Так, у цьому є плюси для нового президента. Він може спробувати провести через цей парламент потрібні йому і обіцяні ним закони – закон про імпічмент, закон про зняття депутатської недоторканності, новий виборчий кодекс тощо.

Тоді восени партія Зеленського буде йти на вибори як команда з результатами роботи. Й електоральні перспективи партії Зеленського в такому випадку можуть бути не гірші, ніж у випадку позачергових виборів.

Якщо ж парламент розпустять – нова Рада до нормальної законотворчої роботи добереться не скоро. Доки пройдуть вибори, доки «устаканяться» усі питання, пов’язані з формуванням коаліції, призначенням на посади тощо… Новий парламент не матиме жодних причин, наприклад, обмежувати для себе недоторканість.

Тому моя думка така: президент Зеленський не буде розпускати парламент. Хоча в його команді йдуть з приводу цього глибокі дискусії. Але ймовірність сценарію розпуску – не більше 20 %.

А Верховній Раді вигідна співпраця з новим президентом?

Так. Їм лишилося практично півроку. Але вони ще можуть прийняти корисні для країни закони. І увійти в історію як конструктивний і дієвий законотворчий орган.

До того ж більшість парламентарів мріють потрапити і в наступний парламент. Хай частина з них і в нових політичних проектах. А отже їм треба демонструвати виборцям, що вони працюють і виконують свої обіцянки.

Тоді чому Зеленський активно вимагає інавгурації саме 19-го травня?

Тут, на мою думку, причина не в бажанні розпустити парламент. Це більше  гра на публіку і бажання продемонструвати парламенту і суспільству свою принциповість.

Якщо інавгурація справді відбудеться 19 травня – Зеленський отримає моральне право в очах своїх прихильників бути тим, хто «поставив на місце» парламент і досягнув бажаного для себе результату.

Наскільки Зеленський залежний від Коломойського?

Аби про це говорити з упевненістю – треба сидіти з обома ними за одним столом. Я ж можу судити хіба з публічних слів і дій. На мою думку, якщо вплив Ігоря Коломойського на Володимира Зеленського і був суттєвим, то зараз Зеленський намагається цей вплив зменшувати, ставати самостійним.

Це видно зокрема, з публічних заяв Коломойського. Зокрема в одному з недавніх інтерв’ю Коломойський недвозначно натякнув, що Зеленський може призначити главою своєї адміністрації Андрія Богдана – юридичного радника свого штабу і адвоката самого Коломойського. Або сказав: попри те, що Зеленський заявляв, що йде у Президенти лише на один термін, його можуть «попросити йти і на другий строк».

Коломойський став активно роздавати інтерв’ю і в них публічно озвучує речі, очевидно не дуже вигідні Зеленському. Тому думаю, між ними зараз немає повної єдності і порозуміння. Так, вони партнери по бізнесу, але Зеленський очевидно розуміє: це партнерство не варто переносити в політику, бо він програє як президент.

Втім, доки не відбулося офіційних призначень, не прийнято офіційних рішень новим президентом – про ступінь «інтегрованості» Коломойського і Зеленського говорити рано.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина 19 травня - останній рейс. Потяг Москва-Ковель припиняє існування
Наступна новина «У Луцьку в мене досі є багато «друзів в лапках». Андрій Осіпов. РОЗМОВА В КНИГАРНІ
Останні новини
Схожі новини